Data: 2008-01-13 00:24:58
Temat: Re: Makaron i krewetki - jaki sos polecacie?
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Pasibrzuch <J...@g...com> wrote:
> Jadłem kiedyś w knajpie makaron z krewetkami. Chciałbym coś podobnego
> upichcić w domu. Jakieś wskazówki co do sosu?
Ale w jakim stylu? Tak fusion to:
- krewetki, namoczyć w zimnej wodzie i ponacinać aby zwiększyły objętość,
odcedzić
- makaron spaghetti, najlepiej wczoraj ugotowany
- kiełki sojowe, opłukać, osuszyć
- dymka, cebulki w piórka, szczypiorek w paski
- czosnek, posiekać
- dobry sos sojowy
- olej do smażenia - jakiś możliwie bezwonny i odporny na duże temperatury
Warzyw można dać więcej i innych, w sumie właściwie cokolwiek co lubisz byle
świeże, oprócz krewetek można też inne owoce morza.
1. Olej mocno rozgrzej na woku czy głębokiej patelni.
2. Wrzuć krewetki i smaż mieszając aż się zrobią (przestaną być przeźroczyste)
3. Wrzuć czosnek i warzywa. Smaż mieszając na mocnym ogniu.
4. Dodaj kiełki i makaron, podlej sosem, smaż mieszając kilka minut.
Właściwie gotowe. :)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|