« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-19 11:37:33
Temat: Makaron ryzowyWitam
Prosze o pomoc..
Jak w temacie... co mozna z niego zrobic?
Jakas podpowiedz, pomysl?
jak sie go przygotowuje? jakie mieso pasuje do tego etc.
Z gory dzieki za wszelkie mozliwe podpowiedzi
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-19 12:18:47
Temat: Re: Makaron ryzowyDiabeleq napisal:
> jak sie go przygotowuje?
Zalewa się wrzątkiem, przykrywa i po paru minutach jest gotowy.
Oczywiście można zalać zupą.
Właściwie, to chyba jest jedno z dań zza słupa :-))
> jakie mieso pasuje do tego etc.
Takie, jak do zwykłego makaronu. Jak ma być szybko to zwykła
kiełbasa z cebulką i odrobiną sosu pomidorowego.
Dodatkowo - z cienkiego makaronu ryżowego wychodzą
bardzo dobre sałatki z grzybkami moon.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-19 12:20:05
Temat: Re: Makaron ryzowy> Jakas podpowiedz, pomysl?
np, jako wypełniacz do sajgonek
tomekr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-19 12:38:44
Temat: Re: Makaron ryzowy (P) miks skromny"Diabeleq" <d...@d...pl> wrote:
>Witam
>
>Prosze o pomoc..
>Jak w temacie... co mozna z niego zrobic?
>
Miks z grupy...
1."Ugotowac makaron ryzowy. Ostudzic. Dodac garsc rodzynek,
garsc startej marchwii
(na duzej tarce), jedno kwasne jablko pociete na drobno, dwie
lyzki majonezu, 1
lyzeczke octu lub soku z cytryny, wymieszac. Doprawic do smaku
sola i pieprzem.
Podawac na lisciu salaty."
autor:Magdalena Bassett
2.Smazony makaron ryzowy.: - 20 dag makaronu ryzowego - 15
malych krewetek - por - lyzka sake lub wodki - lyzeczka oleju
sezamowego - lyzeczka soli - pieprz - 4 lyzki oleju do smazenia W
misce z ciepla woda moczymy przez 20 min makaron ryzowy.
Odcedzamy. Por kroimy w ukosne plasterki. Krewetki czyscimy z lusek i
zyl , usowamy ogony , parzymy wrzatkiem. Na patelni rozgrzewamy
tluszcz i przez minute smazymy na ostrym ogniu makaron ryzowy .
Dodajemy wodke, sol ,olej sezamowy, pieprz , por i krewetki.
Przykrywamy patelnie pokrywka i na malym ogniu dusimy wszystko
do miekkosci
3.Smazony makaron ryzowy z miesem i warzywami. - 30 dag
makaronu - 20 dag schabu - 10 dag malych krewetek - 10 dag grzybow (
moga byc pieczarki) - pol marchewki - 15 dag kielkow fasoli - 3
lyzki sosu sojowego - lyzeczka oleju sezamowego - 5 lyzek oleju
do smazenia - 100ml bulionu Zalewa do schabu: - lyzka wodki -
bialko - lyzeczka sosu sojowego - lyzka maki ziemniaczanej -
cwierc lyzeczki soli Przygotowujemy makaron . Schab kroimy w
plasterki i obtaczamy w zalewie przygotowanej z podanych
skladnikow. Marchew kroimy w plasterki. Grzyby przecinamy na pol.
Krewetki obieramy z lusek , usuwamy zyly i ogony. Na patelni
rozgrzewamy olej , smazymy mieso i krewetki. Gdy zmienia kolor ,
dodajemy marchew, grzyby i kielki fasoli, smazymy przez okolo 5 minut.
Wlewamy bulion ,sos sojowy i olej sezamowy , wkladamy makaron
i smazymy przez 4 minuty.
4.Makaron ryzowy z wolowina - 30dag wolowiny - 15 dag makaronu
ryzowego - 5 dag marchwi - cebula, - 5 grzybow (moga byc
pieczarki) - peczek szczypiorku lub cebulki - 3 lyzki sosu sojowego -
2 lyzki cukru - 2 lyzeczki oleju sezamowego - lyzeczka
posiekanego czosnku - lyzeczka sezamu, - lyzeczka nasion pinii lub
slonecznika - lyzeczka soli - pieprz - pol lyzki oleju do smazenia
Mieso kroimy w waskie paseczki, marchew kroimy na zapalke,
szczypior lub cebulke kroimy na trzycentymetrowe kawalki. Cebule
przecinamy wzdluz na pol i kroimy w polpierscienie . Miekki
makaron kroimy na srednie kawalki. Patelnie smarujemy olejem i
smazymy na niej cienki omlet z jednego jaja. Na duzej patelni z
rozgrzanym olejem sezamowym smazymy przez 5 minut czosnek , mieso
, marchew , grzyby , cebule , makaron i szczypiorek lub cebulke
Przyprawiamy sola , pieprzem i sezamem . Makaron z dodatkami
ukladamy na talerzu . Omlet kroimy w paseczki i nakaldamy na
makaron z dodatkami . Reszte posypujemy nasionami pinni lub
slonecznika."
autor Ewka
5."dla dwojga glodnych ludzi trzeba wziac:
220g / 8 oz suchego makaronu ryzowego - tego szerokiego (wstazki)
jakies 250 g=1/2 funta miesa wedle uznania (piersi kurzej,
chudej wolowiny, prosieciny lub obranych krewetek krolewskich -
mnie najbardziej smakuje z wolowina)
szklanka brokulow (chinskich lub zwyklych, byle swiezych)
sosy - do marynaty i snmazenia: ostrygowy (oyster sauce) sojowy
ciemny (black soy bean sauce) sojowy jasny (light soy sauce)
rybny (fish sauce) pikantny paprykowy (hot chili sauce) do
podania olej sezamowy
wino ryzowe
starty imbir
cukier - palmowy lub ciemny trzcinowy (brown sugar)
najlepiej czosnek - 2-4 zabkow
1 jajko (w oryginalnym przepisie jest kacze, ale bez przesady!)
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
swiezo zmielony czarny pieprz
olej roslinny do smazenia jak ktos ma i lubi,
moze dodac tez: 1/2 szklanki mleka kokosowego
1 drobno pokrojona tajska papryczke chili (prik ki nu - birdsey chili)
lyzeczke posiekanej dymki
1. mieso pokroic w BARDZO CIENKIE male kawalki (takie na raz do
ust). przyrzadzic marynate z rozbeltanego jajka, maki
ziemniaczanej, rozgniecionego czosnku, 1 lyzeczki kazdego z ponizszych
skladnikow: wina ryzowego, oleju sezamowego, sosu rybnego,
cukru, siekanej papryczki chili, dwoch lyzeczek sosu ostrygowego,
lyzeczki imbiru i lyzeczki pieprzu. zalac meiso marynata,
przykryc i odstawic do lodowki n okolo godzine. 2. makaron ryzowy
zalac zimna woda ipotawic do nasiakniecia, az bedzie miekki (trwa
to zwykle okolo pol godziny). uwaga: lepiej go przed
namoczeniem polamac na krotsze kawalki, bo inaczej robi sie z niego
'koltun' w trakcie podsmazania) 3. brokuly porozdzielac na lodyzki
(chinskie) lub rozyczki i pokroic na kawalki o dlugosci mniej
wiecej 2-2.5 cm 4. w woku rozgrzac kilka lyzek oleju i na bardzo
goracy wrzucic maryniowane mieso. smazyc, az bedzie miekkie (co
nei powinno trwac dluzej niz 5 minut, jesli jest dosc drobno
pokrojone!). doprzucic po lyzeczce sosu rybnego, cukru, sosu
sojowego jasnego i ciemnego, jak kto nie na diecie i lubi, to
dodac mleko kokosowe tez. nastepnie dodac odasaczony makaron i
smazyc jakies 3-5 minut, na koncu dodac brokuly i podsmazac jeszcze
minute-dwie. jesc natychmiast, najlepiej paleczkami! ja tam
lubie to danie sto razy bardziej niz pad thai. pyyycha, mowie wam. "
autor: Kamila Slawinska
6."Chinski Ostro-Kwasny Rosol ( Hot & Sour Chinese Chicken Soup )
Lyzka oliwy ( najlepsza sezamkowa )
po 1 szklance posiekanej marchewki, selera naciowego, cebuli i
szczypioru
po 1 lyzce stolowej posiekanego czosnku i korzenia imbiru
1 lyzeczka platkow czerwonego pieprzu
pol kg. kurzych piersi ( bez skory i kosci ) pokrojonych w paski
8 szklanek rosolu z kury
1/2 szklanki soja sosu
1 szklanka czerwonego octu winnego
4 rozbite jajka
1/4 szkalnki maki kartoflanej( w oryginale krochmalu z
kukurydzy, ale to zadna roznica )
1/4 szklanki zimnej wody
125-150 gram makaronu ryzowego
Rozgrzac oliwe w garnku ( najlepiej o grubym dnie ) Gdy oliwa
goraca dodac warzywa, czosnek, imbir i pieprz. Mieszajac smazyc
ok. 4-5 min. Dodac piersi kurczaka i smazyc 5 minut dluzej.
Dodac sos sojowy i ocet, zagotowac i dodac rosol. Zagotowac. Dodac
zmieszana z woda make kartoflana i gotowac 2-3 minuty.
wylaczyc zrodlo ciepla i wlac ostroznie rozbite jajka lejac je
koliscie dookola garnka . Po 30 sekundach delikatnie rozmieszac. Dodac
makaron ryzowy po troszeczku zeby sie nie posklejal. Dac zupie
postac ok 10 min. delikatnie mieszajac od czasu do czasu (
srednio jedno zamieszanie na minute )"
autor Feliks
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-19 14:47:55
Temat: Re: Makaron ryzowy (P) miks skromny
Uzytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisal w wiadomosci
news:a9p2oj$c8c$1@news.tpi.pl...
>
> Miks z grupy...
>
Ty to jestes ... :-)
Zaraz drukuje i ide do kuchni .
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-20 04:07:03
Temat: Re: Makaron ryzowyOn Fri, 19 Apr 2002 13:37:33 +0200, "Diabeleq" <d...@d...pl> wrote:
>Witam
>
>Prosze o pomoc..
>Jak w temacie... co mozna z niego zrobic?
> Jakas podpowiedz, pomysl?
poszukaj w archieum pzepisow na tajskie dania, podawalam jakis czas
temu - pad thai i pad see eiw. moze ci sie spodoba.
pozdrowienia,
kamila
--
everything tastes better with cat's hair in it.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |