« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-24 23:13:13
Temat: Re: Marynata do płoci na grila
Marek Powichrowski wrote:
> Witam,
>
> jak w temacie, czy ktos ma dobry przepis na marynate do ryb slodkowodnych na
> grila ?
>
> Pozdrawiam,
>
> Marek
>
>
Probowalem roznych przepisow, z kuchni egzotycznych i nam blizszych, i
doszedlem do przekonania, ze najlepiej taka rybe zamarynowac (natrzec)
po prostu sola i pieprzem, ewentualnie malymi ilosciami zmiazdzonego
czosnku, posiekanymi liscmi pietruszki, moze troche szczypiorku (ale te
zieleniny w b. umiarkowanych ilosciach) i moze skropic odrobina cytryny
lub bialego wina. Zostawic w chlodzie na pol godziny. Mam wrazenie, ze
sol i pieprz (i ogien!) sa w stanie wydobyc w ryby najlepsze smaki. Nie
ma co ich "gluszyc" mocnymi przyprawami...
Natomiast radze przygotowac jakas b. wilgotna, i bardzo pachnaca
poludniem salatke (salse) do podania obok ryby...
Dzis wlasnie mielismy na obiad pstragi z grilla i do tego ryz oraz
kompozycje mojej zony: salatke z mango, avocado, czerwonej cebuli i
truskawek(!) - wszystkie skladniki pokrojone w kostke, ostroznie
zmieszane z mala iloscia oliwy, winnego octu i odrobiny cukru, no i
soli/pieprzu.
Do tego po kieliszku bialego wina, i nie mozna narzekac.
Kidy indziej, jak trafiaja sie filety, to zwykle posypuje je pieprzem i
ziolami prowansalskimi albo okladam swiezym koprem, polewam winem,
wsadzam na godzine do lodowki, a sol i sok cytryny dodaje juz podczas
grillowania (np. http://www.mrgrill.pl/r-101.php)
Pozdr., Zb.
--
http://MrGrill.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-25 07:02:29
Temat: Re: Marynata do płoci na grila> Probowalem roznych przepisow, z kuchni egzotycznych i nam blizszych, i
> doszedlem do przekonania, ze najlepiej taka rybe zamarynowac (natrzec)
> po prostu sola i pieprzem, ewentualnie malymi ilosciami zmiazdzonego
> czosnku, posiekanymi liscmi pietruszki, moze troche szczypiorku (ale te
> zieleniny w b. umiarkowanych ilosciach) i moze skropic odrobina cytryny
> lub bialego wina. Zostawic w chlodzie na pol godziny. Mam wrazenie, ze
> sol i pieprz (i ogien!) sa w stanie wydobyc w ryby najlepsze smaki. Nie
> ma co ich "gluszyc" mocnymi przyprawami...
Zrobilem podobnie. Natarlem sola, posypalem bazylia, wlozylem w srodek natke
pietruszki. Polalem oliwa. Oblozylem pokrojonym czosnkiem.
Zobacze co z tego wyniknie.
Dzieki za odzew.
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-26 21:39:15
Temat: Re: Marynata do płoci na grila
>
> Zobacze co z tego wyniknie.
>
> Dzieki za odzew.
>
> Marek
>
>
http://k86.kuchniaonline.pl/index.php?id=1587&nr32=4
4
masz jeszcze to :)
Nocna Mara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |