| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-29 17:15:24
Temat: Masa orzechowaZachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-29 17:59:13
Temat: Re: Masa orzechowaUżytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
masła o temperaturze pokojowej!
Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
Tadeusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-29 18:02:33
Temat: Re: Masa orzechowa
"Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> wrote in message
news:en3l2j$54q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
> wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
>> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
>> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
>> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
>> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
>> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
>> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
>> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
>> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
>> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
>> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
>> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
>
> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
> Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
> masła o temperaturze pokojowej!
>
> Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
> Tadeusz
Może to byc masło orzechowe np. Nutella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-29 18:32:10
Temat: Re: Masa orzechowa
Alek napisał(a):
> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
(ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
- z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-29 18:34:01
Temat: Re: Masa orzechowaUżytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> napisał
>
> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
Użyłem śmietanki UHT 30%.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-29 18:36:57
Temat: Re: Masa orzechowaUżytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał
> Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
> wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
> (ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
> ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
> rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
> mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
> miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
> masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
> - z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
> Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)
Brzmi obiecująco i na pewno wkrótce wypróbuję.
Ale czy to jeszcze masa orzechowa czy już budyniowa/karpatkowa o smaku
orzechów?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-29 18:41:08
Temat: Re: Masa orzechowa
Le vendredi 29 décembre 2006 ŕ 19:34:01, dans <en3n4a$g7r$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
> Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> napisał
>>
>> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
>> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
> Użyłem śmietanki UHT 30%.
Po prostu dodaj wiecej smietanki, az do skutku.
Z proporcji ktore podałeś (50 dag "suchego" + 1/8 l. śmietanki) po
prostu nie może wyjść coś co można łatwo rozsmarować...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-12-29 18:46:16
Temat: Re: Masa orzechowaUżytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
>
> Po prostu dodaj wiecej smietanki, az do skutku.
>
> Z proporcji ktore podałeś (50 dag "suchego" + 1/8 l. śmietanki) po
> prostu nie może wyjść coś co można łatwo rozsmarować...
Te ilości wziąłem z książki kucharskiej z rozdziału Nadzienia do ciast i
tortów. W takim razie do czego tak gęsa masa byłaby odpowiednia?
Oczywiście następnym razem zrobię eksperyment z większą ilością śmietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-12-29 19:18:07
Temat: Re: Masa orzechowa
Le vendredi 29 décembre 2006 ŕ 19:46:16, dans <en3nra$ibk$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
>> Z proporcji ktore podałeś (50 dag "suchego" + 1/8 l. śmietanki) po
>> prostu nie może wyjść coś co można łatwo rozsmarować...
> Te ilości wziąłem z książki kucharskiej z rozdziału Nadzienia do ciast i
> tortów. W takim razie do czego tak gęsa masa byłaby odpowiednia?
Mi to by pasowało do kruchego tortu. Albo do mazurka. Nie podała ta
książka do jakiego ciasta nadzienie pasuje ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-12-29 19:25:37
Temat: Re: Masa orzechowaUżytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
>
> Mi to by pasowało do kruchego tortu. Albo do mazurka.
Kruchy tort? Nowinka. U mnie torty tylko na biszkopcie.
A ja pomyślałem o lepieniu pionków szachowych ;)
A może by to obtoczyć w czymś (w czym?) i podać jako cukierki?
> Nie podała ta książka do jakiego ciasta nadzienie pasuje ?
Ta książka ma osobny rozdział o masach/kremach do ciast a potem
w konkretnych przepisach się do tego odwołuje. Musiałbym dokładniej
powertować żeby znaleźć przepis z wykorzystaniem tej masy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |