Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masa orzechowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masa orzechowa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 43


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-29 17:15:24

Temat: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-29 17:59:13

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).

Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
masła o temperaturze pokojowej!

Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
Tadeusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-29 18:02:33

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> wrote in message
news:en3l2j$54q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
> wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
>> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
>> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
>> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
>> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
>> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
>> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
>> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
>> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
>> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
>> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
>> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
>
> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
> Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
> masła o temperaturze pokojowej!
>
> Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
> Tadeusz

Może to byc masło orzechowe np. Nutella


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-29 18:32:10

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Alek napisał(a):
> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
(ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
- z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-29 18:34:01

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> napisał
>
> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.

Użyłem śmietanki UHT 30%.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-12-29 18:36:57

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał

> Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
> wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
> (ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
> ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
> rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
> mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
> miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
> masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
> - z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
> Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)

Brzmi obiecująco i na pewno wkrótce wypróbuję.
Ale czy to jeszcze masa orzechowa czy już budyniowa/karpatkowa o smaku
orzechów?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-29 18:41:08

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 29 décembre 2006 ŕ 19:34:01, dans <en3n4a$g7r$1@news.onet.pl> vous
écriviez :

> Użytkownik "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> napisał
>>
>> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
>> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.

> Użyłem śmietanki UHT 30%.

Po prostu dodaj wiecej smietanki, az do skutku.

Z proporcji ktore podałeś (50 dag "suchego" + 1/8 l. śmietanki) po
prostu nie może wyjść coś co można łatwo rozsmarować...


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-29 18:46:16

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
>
> Po prostu dodaj wiecej smietanki, az do skutku.
>
> Z proporcji ktore podałeś (50 dag "suchego" + 1/8 l. śmietanki) po
> prostu nie może wyjść coś co można łatwo rozsmarować...

Te ilości wziąłem z książki kucharskiej z rozdziału Nadzienia do ciast i
tortów. W takim razie do czego tak gęsa masa byłaby odpowiednia?
Oczywiście następnym razem zrobię eksperyment z większą ilością śmietany.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-12-29 19:18:07

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 29 décembre 2006 ŕ 19:46:16, dans <en3nra$ibk$1@news.onet.pl> vous
écriviez :


>> Z proporcji ktore podałeś (50 dag "suchego" + 1/8 l. śmietanki) po
>> prostu nie może wyjść coś co można łatwo rozsmarować...

> Te ilości wziąłem z książki kucharskiej z rozdziału Nadzienia do ciast i
> tortów. W takim razie do czego tak gęsa masa byłaby odpowiednia?


Mi to by pasowało do kruchego tortu. Albo do mazurka. Nie podała ta
książka do jakiego ciasta nadzienie pasuje ?


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-12-29 19:25:37

Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał
>
> Mi to by pasowało do kruchego tortu. Albo do mazurka.

Kruchy tort? Nowinka. U mnie torty tylko na biszkopcie.

A ja pomyślałem o lepieniu pionków szachowych ;)
A może by to obtoczyć w czymś (w czym?) i podać jako cukierki?

> Nie podała ta książka do jakiego ciasta nadzienie pasuje ?

Ta książka ma osobny rozdział o masach/kremach do ciast a potem
w konkretnych przepisach się do tego odwołuje. Musiałbym dokładniej
powertować żeby znaleźć przepis z wykorzystaniem tej masy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kardamon - kraków
parowar- przepisy na mięso
Bulle Adioli - 2 pytania
Obiad Noworoczny
Mak w puszce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »