Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!wsi
siz.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news
.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masa orzechowa
Date: Fri, 29 Dec 2006 19:02:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <en3le8$f66$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <en3igs$3at$1@news.onet.pl> <en3l2j$54q$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbl195.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1167415561 15558 83.6.201.195 (29 Dec 2006 18:06:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Dec 2006 18:06:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0665-0, 2006-12-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286866
Ukryj nagłówki
"Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> wrote in message
news:en3l2j$54q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
> wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
>> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
>> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
>> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
>> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
>> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
>> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
>> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
>> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
>> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
>> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
>> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
>
> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
> Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
> masła o temperaturze pokojowej!
>
> Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
> Tadeusz
Może to byc masło orzechowe np. Nutella
|