Data: 2006-12-29 18:32:10
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "ikselka" <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Alek napisał(a):
> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
(ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
- z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)
|