Data: 2006-12-29 19:52:58
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le vendredi 29 décembre 2006 ŕ 20:25:37, dans <en3q55$pcn$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
>> Mi to by pasowało do kruchego tortu. Albo do mazurka.
> Kruchy tort? Nowinka. U mnie torty tylko na biszkopcie.
Hmmm, zdaje sie, ze mamy ta sama "Kuchnie Polska". Kruche torty sa w
dziale ""Ciasta kruche", i... bingo !
pod numerem 1243 widze :"Tort kruchy z masa orzechowa i pomaranczowa"
w ktorym przepis na mase orzechowa jest dokladnie taki jak podales.
> Ta książka ma osobny rozdział o masach/kremach do ciast a potem
> w konkretnych przepisach się do tego odwołuje. Musiałbym dokładniej
> powertować żeby znaleźć przepis z wykorzystaniem tej masy.
W tej samej "Kuchni POlskiej", pod przepisem nr 1300 "Tort biszkoptowy
z masa migdalowa lub orzechowa" sa proporcje nastepujace :
"15 dag orzechow, 15 dag cukru pudru, 1/8 l smietanki, sok i skorka z
cytryny". Czyli o wiele mniej "suchego" w proporcji do skladnikow
plynnych.
ps. moje wydanie KP jest z 1990, wiec numery przepisow moga byc inne w
twoim.
Ewcia
--
Niesz
|