Data: 2006-12-31 16:44:14
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: Maggie <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
> wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
> (ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
> ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
> rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
> mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
> miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
> masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
> - z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
Mam pytanko jak odmierzasz sobie te orzechy? Gdzieś kiedyś
miałam zapisane ile zmielonych orzechów mieści się w
szklance, ale teraz znaleźć nie mogę...
> Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)
Ano zobaczymy a właściwie spróbujemy... ;)
|