Data: 2006-12-29 18:36:57
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał
> Ugotuj kupny budyń waniliowy Dr Oetkera, przed zakończeniem gotowania
> wsyp 15 dag orzechów mielonych i 15 dag cukru i chwilę jeszcze
> (ciągle mieszając) gotuj - od zawrzenia jakąś minutę. Odstaw z
> ognia i włóż od razu (tak!) 1 kostkę masła, zamieszaj do
> rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia pod przykryciem, od czasu do czasu
> mieszając, aby masło nie było na wierzchu, lecz w całej masie - w
> miarę możliwości. Po ostudzeniu do temp. pokojowej ubij mikserem -
> masa nie ma prawa się zwarzyć, bo składniki mają identyczną temp.
> - z tym rozpuszczaniem masła to mój patent :-)
> Masa ta jest przepyszna i bardzo kremowa oraz lekka :-)
Brzmi obiecująco i na pewno wkrótce wypróbuję.
Ale czy to jeszcze masa orzechowa czy już budyniowa/karpatkowa o smaku
orzechów?
|