Data: 2006-12-29 18:02:33
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com> wrote in message
news:en3l2j$54q$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
> wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
>> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
>> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
>> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
>> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
>> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
>> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
>> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
>> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
>> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
>> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
>> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
>
> Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
> niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
> Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
> masła o temperaturze pokojowej!
>
> Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
> Tadeusz
Może to byc masło orzechowe np. Nutella
|