Data: 2006-12-29 17:59:13
Temat: Re: Masa orzechowa
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:en3igs$3at$1@news.onet.pl...
> Zachciało mi się masy orzechowej do przełożenia tortu. Orzechowej
> z prawdziwych orzechów. Wziąłem przepis z Kuchni Polskiej:
> 25 dag orzechów mielonych (dałem laskowe), 25 dag cukru pudru,
> 1/8 l śmietanki, wanilia. Utrzeć.
> Utarłem mikserem. Szło ciężko i wyszła masa, która nie nadaje się
> do przełożenia biszkoptu. Za gęsta, za twarda. W smaku dobra, podobna
> do marcepana, więc się nie zmarnuje. Ale teraz mam dwa pytania:
> 1. Jak można to zużyć oprócz bezpośredniego spałaszowania?
> 2. Jak zrobić masę o jaką mi chodziło? Żeby była bardzo orzechowa,
> ale dała sie rozsmarować na naponczowanym biszkopcie - a więc dość
> luźną w trakcie nakładania (potem może zgęstnieć).
Napewno zamiast creme fraiche (40 % tłuszczu) użyłeś jakiejś rodzimej
niskoprocentowej śmietanki, rzędu 12%.
Nie pozostaje nic innego jak dołożyć do masy i ucierać do skutku świeżego
masła o temperaturze pokojowej!
Bombowego Sylwestra i najlepszego w Nowym Roku życzy
Tadeusz
|