« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-25 23:07:00
Temat: Re: MasłoDzięki za wszystkie rady chyba się skuszę zrobić sama pyszne masełko
Aguś
Użytkownik "Anix" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:19768-1046167749@213.17.253.53...
>
> Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b3dqp7$on1$1@news.onet.pl...
> > Jak zrobić dobre masło?
> >
> > Aguś
> >
> >
>
> prosty sposob :)
>
> gesta kwasna wiejska smietane wlewam do duzego sloja, jak mam smietany pol
> litra, to do sloika litrowego i energicznie, mocnonim potrzasam (ubija
sie)
> zazwyczaj jakies 10-20 min (to zalezy od smietany) i w ten sposob zbija
sie
> maslo, najpierw w male grudki (tak jakby wazy sie) potem ma to coraz
> bardziej jednolita konsystencje, jak juz maslo widac, to odlewam maslanke
i
> wlewam czysta, zimna woda i dalej mieszam slojem, zeby sie wyplukalo
maslo,
> odlewam wode brudna (zabielona od maslanki) i dalej plucze, tak dlugo, az
> woda bedzie czysta, potem maslo wyciagam do pudelka po margarynach i lyzka
> drewniana jeszcze "wyciskam" resztki wody. Sole troszke (szczypta)
smietane,
> przed ubiciem.
> z 1 litra smietany wychodzi ok 400 g masla.
> jest pyszne i w ciagu 1 dnia znika u nas :)
> pamietaj koniecznie o dokladnym plukaniu, bo jak raz zapomnialam
(spieszylo
> mi sie) to maslo bylo bardzo kwasne, niezjadliwe ;-)
>
> pozdrawiam, smacznego
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |