Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masło<-->Margaryna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masło<-->Margaryna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 96


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2006-03-08 12:35:58

Temat: Re: Masło<-->Margaryna[ot]
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 08 Mar 2006 13:26:10 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:

>BasiaBjk wrote:
>
>> A ja nie skojarzyłam, że to ta sama osoba, choć to 'dziadowanie" też
>> mnie zniesmaczyło (tajemny przepis raczej rozśmieszył tylko). No, ale
>> nie każdy bywał w różnych tarapatach, jak i nie każdy wykazuje się
>> zrozumienie dla tych, dla których los bywa mniej łaskawy.
>
>Dziadowanie faktycznie brzmi nowobogacko, ale mnie margaryna nie
>kojarzy się z biedą. Jako biedna studentka chleb jadłam bez masła
>i bez margaryny, smarowidła nie są mi niezbędne. A jezeli już, to
>smalec - najtańszy był wtedy i w dodatku bardzo go lubię :) Kruchego
>ciasta i tak nie piekłam, bo jajka i mąka też na drzewie przydrożnym
>nie rosną ;)
>Margaryna jest dla mnie jednym z przykładów reklamy posuniętej do
>granic indoktrynacji - niesmaczne, niezdrowe i w dodatku wcale nie
>takie tanie, a ludzie kupują.


Nie, to nie chodzi o smarowanie margaryna chleba, ale dawniae
margaryny do smazenia/pieczenia, moze na pol z maslem (ja, w
najgorszych zcasach, tak robilam, nie bylo wyjscia), a co do
smarowania i reklamy to u nas np ludzie smaruja margarynowatym
smarowidlem, bo ono niezwierzece - moja rodzina smaruje Olivio,
bo to ma oliwe z oliwek albo innym kompletnie vege mazidlem

Pierz, co nie smaruje niczym w domu i zagrodzie, ale za to w
samolocie smaruje chleb maselm...no i odkrylam takie bretonskie
maslo, okropnie drogie, z krysztalkami soli...raz na pol roku
sobie robie frajde :P
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2006-03-08 12:36:50

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Nowak napisał(a):

>
> Tiaaaa, widziałem masło supermarketowe 62% tłuszczu, to co stanowi resztę?
> pozdr. Jerzy

substancje masłopodobne??? ;)
dogma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2006-03-08 12:43:38

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:dumim3$k92$1@news.lublin.pl...
>
> Że margaryna nie musi być wytwarzana z tłuszczu roślinnego. Pierwotnie
> zresztą była robiona z łoju wołowego, chociaż teraz zapewne głównie z
olejów
> roślinnych. Ale dalej nie wiem, co takiego strasznego się dzieje podczas
> jej produkcji.

Pierwsze słyszę... ale niech Ci będzie.
Straszne podczas produkcji, z tego, co mnie się obiło o uszy, to używanie
metali ciężkich w procesie produkcyjnym, które potem zostają w margarynie
oraz przechodzenie kwasów tłuszczowych w izomery trans podczas utwardzania,
co jest niestety bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2006-03-08 12:43:48

Temat: Re: Masło<-->Margaryna[ot]
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger napisał(a):
> Dziadowanie faktycznie brzmi nowobogacko, ale mnie margaryna nie
> kojarzy się z biedą.

Błąd, margarynę zawdzięczamy niemcowi z czasów I Wojny Światowej gdzie
bida aż piszczała.

> Jako biedna studentka chleb jadłam bez masła
> i bez margaryny, smarowidła nie są mi niezbędne.

Ja tez wolę sam chleb czy bułkę, niekoniecznie z biedy ale tak mi
bardziej smakuje.
Smarowideł w postaci masła dodaję czasami do dobrej szynki aby
podkreślic jej smak.
No i jajecznicę smażę tylko i wyłącznie ... no czasami na boczku.
;-)

> A jezeli już, to smalec - najtańszy był wtedy i w dodatku bardzo go lubię :)

Wspaniały i niezastąpiony po dzis dzien.

> Kruchego ciasta i tak nie piekłam, bo jajka i
> mąka też na drzewie przydrożnym nie rosną ;)

I do dziś nie pieczesz?

> Margaryna jest dla mnie jednym z przykładów reklamy posuniętej do
> granic indoktrynacji - niesmaczne, niezdrowe i w dodatku wcale nie
> takie tanie, a ludzie kupują.

Popieram.
Nawet jak ślubna zrobi ciasto na margarynie to i tak pozwalam teściowej
wrąbać je w całości.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2006-03-08 12:46:53

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misiek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dumi1d$rd0$1@polsl.pl...
> >
> A ja tam czasem lubie nawet chleb ze "zwyklym" smalcem (przetopionym z
> czosnkiem, cebulka) i cebula (surowa) zjesc...

Smalec to nie margaryna. Margaryna to dziadostwo, smalec to coś naturalnego.

> a przeciez to "jedzenie" uwazane za zarcie dziadow :)
> Wiec... jestem dziadem i dobrze mi z tym :-)~

A to już Twoje słowa i Twoja interpretacja.
Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2006-03-08 12:47:43

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek napisał(a):
[...]
> Wiec... jestem dziadem i dobrze mi z tym :-)~

Ile za kilogram?
Bo jak sam nie zrobie to cena w {...} piekielna.
pozdr. nowobogacko Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2006-03-08 12:49:53

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek napisał(a):
> Pierwsze słyszę... ale niech Ci będzie.
[...]

Masz?mix?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2006-03-08 12:52:22

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar napisał(a):
> gdyby w Polsce obowiązywało prawo unijne, tak tu mieszane z błotem, to
> masła w maśle byłoby 100%. Wszystko inne to margaryny z dodatkiem masła.

Obowiązuje i własnie dlatego mamy tak jak mamy.
A 100% masła w maśle to utopia.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2006-03-08 14:00:33

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Misiek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:q8jt02dmfnts66sia8qiqlgtd2eg0o9arl@4ax.com...


> >A ja tam czasem lubie nawet chleb ze "zwyklym" smalcem (przetopionym z
> >czosnkiem, cebulka) i cebula (surowa) zjesc...
> >a przeciez to "jedzenie" uwazane za zarcie dziadow :)
> >Wiec... jestem dziadem i dobrze mi z tym :-)~
>
>
> Przyznaj sie - co to zwykly smalec w cudzyslowiu? No?
>

tajemnica ;-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2006-03-08 14:12:45

Temat: Re: Masło<-->Margaryna[ot]
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:

> Nie, to nie chodzi o smarowanie margaryna chleba, ale dawniae
> margaryny do smazenia/pieczenia,

W biednych czasach smazyłam na smalcu - właściwie to najlepsze placki
ziemniaczane są na smalcu i niech sobie beda niezdrowe. Smażenie wogóle
podobno niezdrowe.

> moze na pol z maslem (ja, w
> najgorszych zcasach, tak robilam, nie bylo wyjscia), a co do
> smarowania i reklamy to u nas np ludzie smaruja margarynowatym
> smarowidlem, bo ono niezwierzece - moja rodzina smaruje Olivio,
> bo to ma oliwe z oliwek albo innym kompletnie vege mazidlem

Znani mi wegetarianie masło jedzą :O
>
> Pierz, co nie smaruje niczym w domu i zagrodzie, ale za to w
> samolocie smaruje chleb maselm...no i odkrylam takie bretonskie
> maslo, okropnie drogie, z krysztalkami soli...raz na pol roku
> sobie robie frajde :P

Do smarowania mi niepotrzebne, ale jajecznica (jeżeli nie jest na
wędlinie) i smażone rydze muszą byc na maśle :) Rydze mogą jeszcze
być bez tłuszczu, na blasze.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o pieczarki na pizzy:)
ciasto bez pieczenia
propozycja :)
Czyszczenie plastikow [pytanie]
brokuły i zapiekanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »