Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masło<-->Margaryna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masło<-->Margaryna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 96


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-03-08 09:22:31

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "BasiaBjk " <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> napisał(a):

> A ile wlasciwie wazy(la) tradycyjna kostka masla?

Są różne, moja ulubiona "Osełka górska" waży 300 g.

> Bo u nas byla i wciaz
> jest tradycjnie 250 g (potocznie mowi sie "cwiertka masla", to znaczy
> cwierc kilograma), ale w Polsce widze na ogol 200 g, czasami 170 g, ale
> informacji o wadze musze zawsze bardzo staranie szukac, bo jest ukryta i
> drobnym druczkiem. Jezeli w przepisach w ksiazce kucharskiej mowi sie o
> kostce masla, to ile wlasciwie nalezy dac?

250. Chyba ;)
--
pa, BasiaBjk



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-03-08 09:37:10

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


. Jezeli w przepisach w ksiazce kucharskiej mowi sie o
> > kostce masla, to ile wlasciwie nalezy dac?
>
> 250. Chyba ;)
> --


a i tego nie można być pewnym, bo jesli przepis stosunkowo świezy, to autor
mógł miec na mysli juz te obecne, 200 gramowe kostki...

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-03-08 09:49:07

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: dogma <d...@N...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Killer napisał(a):
> Witam
> Często zastanawiam się dlaczego w niektórych przepisach, np na ciasto,
> podane jest aby użyć masła a w i innych margaryny. Osobiście używam tylko
> masła, to drugie to "woda + mieszanka mendelejewa" przecież. Napiszcie
> proszę, jak to jest: czemu margaryna a nie masło?
>
> Pzdr
> Jacek
>
>

bo margaryna tansza...
ja sobie nie wyobrazam ciasta kruchego bez masla (tylko z margaryna)...
dogma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-03-08 09:57:50

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:dukvhe$27v$1@news.lublin.pl...
> ikselka <i...@w...pl> wrote:
>
> > to olej , a nie margaryna . Margaryna to chemicznie utwardzany tłuszcz
> > roślinny .
>
> Chyba niekoniecznie roślinny.

Że co proszę?
Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-03-08 10:00:29

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "aniared" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:dum3bk$f2q$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Gusiek napisał(a):
> > Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> > news:dukrvg$s4q$1@news.onet.pl...
> >
> >> Hm... tu bymm uważał ze słowami. Mamy w Polsce i ludzi biednych. A i
oni
> >> maja prawo zjeść jakis placek, a kostka margaryny to jednak jakieś 2 zł
> >> tańsza od kostki masła.
> >
> > Olej będzie tańszy, zdrowszy i smaczniejszy :)
> > Pozdrawiam, Agata
> >
>
> A masz przepis na ciasto kruche z olejem?

Mam przepis na ciasto kruche z masłem. A przepisów na ciasto z olejem jest
mnóstwo, sama nawet czasem robię jedno superszybkie, jak nagła potrzeba
przypili ;)
Ajeśli chodzi o oszczędność, to zawsze zamiast masła można dać smalec do
ciasta, nie ma lepszego kruchego niż na smalcu :)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-03-08 10:02:06

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dum7df$53e$1@news.onet.pl...
> Anet napsal(a):
> > A gdzie to można kupić kostkę masła za 2 zł (mówię o 200g.) Bo jak dla
mnie
> > to jeśli kosztuje 2 zł to nie masło.
>
> A ile wlasciwie wazy(la) tradycyjna kostka masla? Bo u nas byla i wciaz
> jest tradycjnie 250 g (potocznie mowi sie "cwiertka masla", to znaczy
> cwierc kilograma), ale w Polsce widze na ogol 200 g, czasami 170 g, ale
> informacji o wadze musze zawsze bardzo staranie szukac, bo jest ukryta i
> drobnym druczkiem. Jezeli w przepisach w ksiazce kucharskiej mowi sie o
> kostce masla, to ile wlasciwie nalezy dac?

Tradycyjnie oczywiście 250 g - do tej pory w tradycyjnych kostkach można
kupić masło stołowe (to w białym papierku) z Siedlec i z Garwolia - to
pierwsze jest lepsze i smakuje prawdziwym masłem :)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-03-08 10:03:40

Temat: Re: Masło<-->Margaryna[ot]
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
news:dum4tp$bo5$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Basia napisał:
>
> > Pewnie, że szczesliwa, gardzi biednymi i jeszcze przepis na pączki ma,
ale
> > nie da .-jeszcze szczesliwsza.
>
> A ja nie skojarzyłam, że to ta sama osoba, choć to 'dziadowanie" też
> mnie zniesmaczyło (tajemny przepis raczej rozśmieszył tylko). No, ale
> nie każdy bywał w różnych tarapatach, jak i nie każdy wykazuje się
> zrozumienie dla tych, dla których los bywa mniej łaskawy.
>
Oo widzę, ze kółko gospodyń wiejskich znów w akcji :)))

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-03-08 10:05:18

Temat: Re: Masło<-->Margaryna[ot]
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dum4j4$kea$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > >
> > >Bo niektórzy wolą oszczędzić niż zjeść smacznie. Dla mnie to
dziadowanie.
> > >Pozdrawiam, Agata
> >
> > Znaczy nigdy prawdziwa bieda Cie za portki nie zlapala -
> > szczesliwa dziewczyna jestes!
>
> Pewnie, że szczesliwa, gardzi biednymi i jeszcze przepis na pączki ma, ale
> nie da .-jeszcze szczesliwsza.
>
> (pewnie gromy na mnie polecą, ale nie mogłam się powstrzyma).

Mnie też było ciężko się powstrzymać jak ostatnio przy okazji tłustego
czwartku padały pytania czy ktoś ma dobry przepis na pączki.
Ktoś ma. Ale nie da.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-03-08 10:20:55

Temat: Re: Masło<-->Margaryna[ot]
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 8 Mar 2006 11:05:18 +0100, "flower" <f...@w...pl>
wrote:

>U?ytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:dum4j4$kea$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> > >
>> > >Bo niektórzy wol? oszcz?dzi? ni? zje?? smacznie. Dla mnie to
>dziadowanie.
>> > >Pozdrawiam, Agata
>> >
>> > Znaczy nigdy prawdziwa bieda Cie za portki nie zlapala -
>> > szczesliwa dziewczyna jestes!
>>
>> Pewnie, ?e szczesliwa, gardzi biednymi i jeszcze przepis na p?czki ma, ale
>> nie da .-jeszcze szczesliwsza.
>>
>> (pewnie gromy na mnie polec?, ale nie mog?am si? powstrzyma).
>
>Mnie te? by?o ci??ko si? powstrzyma? jak ostatnio przy okazji t?ustego
>czwartku pada?y pytania czy kto? ma dobry przepis na p?czki.
>Kto? ma. Ale nie da.


o matku bosku - my o paczkach czy o margarynie?

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-03-08 12:04:32

Temat: Re: Masło<-->Margaryna
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gusiek napisał(a):
> Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
> wiadomości news:dukvhe$27v$1@news.lublin.pl...
>> ikselka <i...@w...pl> wrote:
>>
>>> to olej , a nie margaryna . Margaryna to chemicznie utwardzany tłuszcz
>>> roślinny .
>> Chyba niekoniecznie roślinny.
>
> Że co proszę?

Poczytaj na opakowaniach, z dodatkiem ...
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pytanie o pieczarki na pizzy:)
ciasto bez pieczenia
propozycja :)
Czyszczenie plastikow [pytanie]
brokuły i zapiekanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »