Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-27 22:05:16

Temat: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
Od: "Magdalena W." <z...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Czytam i czytam te przepisy mazurkowe... Chlop mnie krzyczy ze mazurkow nie
chce bo one takie strasznie slodkie. Ja mazurki lubie ale podzielam jego
zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
Probowaliscie cos kiedys takiego zrobic? Jak wyszlo? Podzielcie sie
doswiadczeniem, bo chce znalezc kompromis miedzy lubieniem mazurkow a nie
robieniem ich w tym roku...

Pozdrawiam
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-27 22:24:21

Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena W. <z...@a...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7tfo4$2egf$...@p...acn.pl...
> Czytam i czytam te przepisy mazurkowe... Chlop mnie krzyczy ze mazurkow
nie
> chce bo one takie strasznie slodkie. Ja mazurki lubie ale podzielam jego
> zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
> puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?
> Probowaliscie cos kiedys takiego zrobic? Jak wyszlo? Podzielcie sie
> doswiadczeniem, bo chce znalezc kompromis miedzy lubieniem mazurkow a nie
> robieniem ich w tym roku...
>
pewnie, ze można, można też zerobic mazurek pomarańczowy - ja nie lubię, bo
ma goryczkę specyficzną, można przecie mazurek serowo- makowy albo mazurek
jabłkowy, są dużo mniej słodkie, albo cygański - to tylko spód z kruchego i
piana z cukrem i bakaliami :)

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-28 00:44:22

Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



> > zdanie. I tak mysle: czemu w przepisach na spody wciaz wystepuje cukier
> > puder? Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> > zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?

Be z cukru robi sie kruche ciasto na quiche, zeby bylo lepsze, zrob z
gotowanych zoltek
160 gr maki
3 ugotowane zoltka przetarte przez sito
110 gr masla
Posiekac nozem az beda grudki masla wielkosci grochu - fasoli (mozna w
malakserze). Czubkami palcow zarobic, az sie zlepi - cieplo palcow
roztapia maslo, ktore absorbuje make i tworzy gruba kruszonke. To
zamrozic przez 10 minut lub schlodzic przez 30 minut, wylepic ta gruba
kruszonka blache i piec w 160C/320F az jasno zlote. Wypelniac jak quiche
albo slodkim nadzieniem.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-28 07:41:22

Temat: Re: Mazurek MNIEJ slodki? watpliwosci
Od: Gosia Zaleska-Gajc <z...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Magdalena W." wrote:
>
> (...) Czy nie mozna by zrobic mazurka na spodzie z ciasta (pol)kruchego
> zlozonego z maki, masla i jajek tylko? Bez tego cukru? albo mniej cukru?

Można. Ja tak własnie robię. Daję normalne kruche ciasto praktycznie bez
cukru. Dosypuję dosłownie 1-2 łyżki. Dlaczego nie? Poza tym jesli
zrobisz kajmak z dodatkiem kakao lub kawy rozpuszczalnej, to jego smak
nie będzie tak "cukrowy".
--
Gosia
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
http://www.pity.pl - policzy za Ciebie podatek!!! Za darmo!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mazurek
mazurek
TV Polonia, Maklowicz, etc...
Schab pieczony
pasztet mojej mamy oraz sernik bez masla [P]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »