| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-11 15:34:38
Temat: MelonAle dzis spamuje ;-)
Ale zakupilam melona dzis, zoltego, pachnacego cudnie wiec dojrzalego.
No i teraz mam dylemat, monz przyglada mu sie niechetnie bo on za bardzo
nie lubi tak samego melona jesc. Macie w swoich zasobach jakies potrawy
z uzyciem melona?
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-11 16:00:59
Temat: Re: Melonz szynka wedzona smakuje wsaniale
Monika
"walkie!" <w...@w...net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:avpdf2$6gq$2@news.tpi.pl...
> Ale dzis spamuje ;-)
> Ale zakupilam melona dzis, zoltego, pachnacego cudnie wiec dojrzalego.
> No i teraz mam dylemat, monz przyglada mu sie niechetnie bo on za bardzo
> nie lubi tak samego melona jesc. Macie w swoich zasobach jakies potrawy
> z uzyciem melona?
> --
> ===========================
> / walkie-talkie! GG:411958 \
> / w...@w...net.pl \
> / \
> / Nawet ząb bywa wstawiony! \
> ===========================
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 16:07:34
Temat: Re: Melon
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpdf2$6gq$2@news.tpi.pl...
Macie w swoich zasobach jakies potrawy z uzyciem melona?
Ja mam przepis podany kiedys przez Magdalene Basset:
"Mozesz pokroic w podluzne kawalki, kazdy owinac cienkim plastrem prosciutto
(szynki parmenskiej) zapiac wykalaczka i ulozyc na talerzu na lisciu salaty.
Albo pokroic w kostke, zmieszac z innymi owocami pokrojonymi w podobnej
wielkosci kostki, skropic wodka czy likierem, posypac cukrem i podac na
deser. Albo przeciac na pol, wydrazyc nasiona i podac z lyzeczka jak jest. "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 16:12:15
Temat: Re: Melon- mix z www
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpdf2. Macie w swoich zasobach jakies potrawy
> z uzyciem melona?
-------------------------------------------------
z http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/melon.ht
ml
Melon
4-5 rodzajów owoców
lody owocowe
Melon przekroić na pół, wyciąć pestki, a wierzchnią część miąższu wydrążyć.
Wnętrze obu połówek posypać cukrem pudrem i pokropić 10 ml koniaku i 5 ml
maraschino. Odłożyć do lodówki. Wydrążony miąższ pokroić na małe kosteczki,
dodać podobnie pokrojone brzoskwinie, twarde jabłka, słodkie winogrona i
inne owoce (gruszki, śliwki, banany) oraz drobno posiekane orzechy włoskie.
Pokropić sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po
tym czasie do wydrążonego melona włożyć 1-2 kulki lodów owocowych i posypać
owocową sałatką.
--------------------------------------
tylko trochu zimno dzis na lody...
-------------------------------------
http://www.owoce.w.interia.pl/melon.htm
'Kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z
najbardziej znanych przystawek na świecie."
----------------------------------------------
http://www.bytow.pl/kuchnia/382.htm
Melon z owocami
1 duży melon,
60 dag owoców sezonowych (truskawek, malin, moreli, brzoskwiń, winogron,
jabłek),
8 dag cukru,
1/2 cytryny,
2 kieliszki (60 ml) koniaku.
Skroić czubek melona średnicy 10 cm i odłożyć do lodówki. Łyżeczką usunąć
pestki, a następnie wydrążyć z melona miąższ. Miąższ pokroić na drobne
kawałki, wymieszać z owocami, cukrem, koniakiem, sokiem z cytryny, a
następnie wraz z wydrążonym melonem wstawić do lodówki na 4 - 5 godz. Przed
podaniem podaniem włożyć do wydrążonego melona pokrojone owoce.
---------------------------------
http://www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24301,5408600,P
_KOBIETA_PRZEPISY.html
Składniki:
1 dojrzały melon pomarańczowy w środku, 1 laska wanilii, 80 g cukru, skórka
pomarańczowa, 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny
Autor: Agnieszka Kręglicka
Sposób przyrządzania: Laskę wanilii naciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka.
Całość dodać do wina, wraz z cukrem i skórką pomarańczową gotować na małym
ogniu, aż zostanie 1/4 płynu. Sos schłodzić. Doprawić cytryną i zalać
pokrojony w grubą kostkę melon. Zostawić w lodówce na godzinę lub dłużej
----------------------------------------------------
--
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 16:58:42
Temat: Re: Melon- mix z wwwJola L-L wrote:
> Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
> news:avpdf2. Macie w swoich zasobach jakies potrawy
>
>>z uzyciem melona?
----------------------------------
> Jola L-L
>
>
Dziekuje Ci Jolu - mysle ze znajde cos smakowitego. Szynki parmenskiej
niestety nie mam, ale pamietam ten smak z Wloch. Cudnie pyszny melon z
szynka zerwana ze sznurka w suszarni znajomych. Niebo w gebie.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-11 19:21:54
Temat: Re: MelonSałata lodowa z melonem
Czas przygotowania: 15 min.
Proporcje podane dla 4 osób.
Składniki:
1 Sos sałatkowy koperkowo -ziołowy
4 łyżki oleju
1 sałata lodowa
1 melon
1 mała cukinia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis:
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Melona i cukinię obrać, z
melona usunąć nasiona. Pokroić w kostkę. Sałatę oczyścić i porwać na
mniejsze części. Całość połączyć z Sosem sałatkowym. Posypać natką
pietruszki.
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-08-15
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Tomek
(c...@i...pl)
***
melonowe naleśniki
Składniki:
ciasto: 70 g maki pszennej, 50 ml mleka, 1 bialko
nadzienie: 100 g melona kantalupa i 100 g melona miodowego, lyzeczka
miodu, imbir
Przepis:
obrane melony podzielic na 2 czesci - jedna pokroic w plasterki, z drugiej
wydrazyc kulki, owoce polac miodem i posypac imbirem. z ciasta usmazyc na
patelni teflonowej bez tluszczu nalesniki, wypelnic melonowym nadzieniem i
podawac.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-25
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
8/2001
***
ratatouille po chińsku
"Generalnie dodaję sporo ostrych chińskich przypraw i przez słodki melon
trochę łamię tę ostrość. Jednak żaden z tych elementów nie jest tak naprawdę
konieczny. Można poprzestać na imbirze i sosie sojowym, choć jest to wersaj,
rzecz jasna, uboższa.
Świetnie samkuje z twardawym ryżem albo z wstązkami ryżowymi (duże kawałki
warzyw niezbyt pasują do cienkich nitek)"
Czas przygotowania: preparacje 10 minut, gotowanie najmniej drugie tyle
Proporcje podane dla 3 osób.
Składniki:
cebula jedna okazała
mała cukinia
mały bakłażan ew. kabaczek
melon
po jednej zielonej i czerwonej papryce
spory kawałek korzenia imbiru
kilka małych zabków czosnku
curry
przyprawy chińskie, najlepiej z gotowej mieszanki (osobiście sporządzam
własną, wypróbowaną kompozycję)
sos sojowy w zastępstwie soli
w razie potrzeby ocet winny
pół szklanki wywaru
Przepis:
Na rozgrzny tłuszcz, najlepiej w woku, wrzucam talarki cebuli wraz z
drobno posiekanym imbirem. Czekam kilkadziesiąt sekund aż cebula zacznie
mięknąć i dodaję grubo pokrojoną w paski paprykę. Duszę jakieś 2-3 minuty.
Jeśli używam bakłażanów, to wyjmuję poprzednie warzywa na kratkę, rumienię
bakłażany, następnie dodaję całą resztę składników wraz z kostkami cukinii.
Jeśli pokroję ją grubo, dłużej będzie musiała dusić się cała potrawa, także
lepiej zmniejszyć rozmiary. W przypadku melona nie ma to znaczenia, bo i tak
zrobi się z niego papka.
Czosnek dodaję zgnieciony, wszystkie pozostałe przyprawy i zalewam
wywarem, aby dusiło się tak przez co najmniej 10 minut.
Ocet w ramach indywidualnych upodobań, można zastąpić cytryną.
Nadesłał(a): kakuru , dnia: 2002-08-25
Przepis własny autora.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-12 19:06:28
Temat: Re: MelonSAŁATKA Z MELONEM I ZIELONYM JABŁKIEM
2 małe melony
1 zielone jabłko
sałata zielona strzępiasta
50 g wędzonej polędwicy cienko pokrojonej ( w oryginalnym przepisie
występuje speck)
2 jajka
sok z 1,5 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1. Melony kroimy na połówki, usuwamy pestki, miąższ wycinamy specjalna
łyżeczka robiaca kuleczki ( ma to urzadzenie jakas fachowa nazwe?). Zachowac
wydrazone polowki bo do nich bedziemy wkladac salate.
2. Obieramy jablko, kroimy na czastki i skrapiamy sokiem z 0,5 cytryny.
Salate zielona myjemy i rwiemy na kawalki.
3. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na czastki. Plastry poledwicy zwijamy
w ruloniki.
4. Z soku z 1 cytryny, oliwy, soli i pieprzy robimy sos. Do salatery
wkladamy kuleczki melona, kawaleczki jablka, zielona salate i sos. Mieszamy
wszystko.
5. Do polowek melona wkladamy otrzymana salatke, dekorujemy cząstkami jajka
i rulonikami.
Smacznego
Kasia L.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |