Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Melon- mix z www
Date: Sat, 11 Jan 2003 17:12:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <avpfst$qhb$1@news.tpi.pl>
References: <avpdf2$6gq$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1042301661 27179 213.25.246.186 (11 Jan 2003 16:14:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 11 Jan 2003 16:14:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141215
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avpdf2. Macie w swoich zasobach jakies potrawy
> z uzyciem melona?
-------------------------------------------------
z http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/melon.ht
ml
Melon
4-5 rodzajów owoców
lody owocowe
Melon przekroić na pół, wyciąć pestki, a wierzchnią część miąższu wydrążyć.
Wnętrze obu połówek posypać cukrem pudrem i pokropić 10 ml koniaku i 5 ml
maraschino. Odłożyć do lodówki. Wydrążony miąższ pokroić na małe kosteczki,
dodać podobnie pokrojone brzoskwinie, twarde jabłka, słodkie winogrona i
inne owoce (gruszki, śliwki, banany) oraz drobno posiekane orzechy włoskie.
Pokropić sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po
tym czasie do wydrążonego melona włożyć 1-2 kulki lodów owocowych i posypać
owocową sałatką.
--------------------------------------
tylko trochu zimno dzis na lody...
-------------------------------------
http://www.owoce.w.interia.pl/melon.htm
'Kawałki melona z cieniutkimi plastrami szynki parmeńskiej to jedna z
najbardziej znanych przystawek na świecie."
----------------------------------------------
http://www.bytow.pl/kuchnia/382.htm
Melon z owocami
1 duży melon,
60 dag owoców sezonowych (truskawek, malin, moreli, brzoskwiń, winogron,
jabłek),
8 dag cukru,
1/2 cytryny,
2 kieliszki (60 ml) koniaku.
Skroić czubek melona średnicy 10 cm i odłożyć do lodówki. Łyżeczką usunąć
pestki, a następnie wydrążyć z melona miąższ. Miąższ pokroić na drobne
kawałki, wymieszać z owocami, cukrem, koniakiem, sokiem z cytryny, a
następnie wraz z wydrążonym melonem wstawić do lodówki na 4 - 5 godz. Przed
podaniem podaniem włożyć do wydrążonego melona pokrojone owoce.
---------------------------------
http://www2.gazeta.pl/kobieta/651448,24301,5408600,P
_KOBIETA_PRZEPISY.html
Składniki:
1 dojrzały melon pomarańczowy w środku, 1 laska wanilii, 80 g cukru, skórka
pomarańczowa, 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny
Autor: Agnieszka Kręglicka
Sposób przyrządzania: Laskę wanilii naciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka.
Całość dodać do wina, wraz z cukrem i skórką pomarańczową gotować na małym
ogniu, aż zostanie 1/4 płynu. Sos schłodzić. Doprawić cytryną i zalać
pokrojony w grubą kostkę melon. Zostawić w lodówce na godzinę lub dłużej
----------------------------------------------------
--
Jola L-L
|