Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!not-fo
r-mail
From: "rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Melon
Date: Sat, 11 Jan 2003 20:21:54 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 89
Message-ID: <avpqsc$idk$1@foka.acn.pl>
References: <avpdf2$6gq$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.66.1.54
X-Trace: foka.acn.pl 1042312908 18868 10.66.1.54 (11 Jan 2003 19:21:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 11 Jan 2003 19:21:48 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141231
Ukryj nagłówki
Sałata lodowa z melonem
Czas przygotowania: 15 min.
Proporcje podane dla 4 osób.
Składniki:
1 Sos sałatkowy koperkowo -ziołowy
4 łyżki oleju
1 sałata lodowa
1 melon
1 mała cukinia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przepis:
Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Melona i cukinię obrać, z
melona usunąć nasiona. Pokroić w kostkę. Sałatę oczyścić i porwać na
mniejsze części. Całość połączyć z Sosem sałatkowym. Posypać natką
pietruszki.
Nadesłał(a): pat , dnia: 2001-08-15
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Tomek
(c...@i...pl)
***
melonowe naleśniki
Składniki:
ciasto: 70 g maki pszennej, 50 ml mleka, 1 bialko
nadzienie: 100 g melona kantalupa i 100 g melona miodowego, lyzeczka
miodu, imbir
Przepis:
obrane melony podzielic na 2 czesci - jedna pokroic w plasterki, z drugiej
wydrazyc kulki, owoce polac miodem i posypac imbirem. z ciasta usmazyc na
patelni teflonowej bez tluszczu nalesniki, wypelnic melonowym nadzieniem i
podawac.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-25
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
8/2001
***
ratatouille po chińsku
"Generalnie dodaję sporo ostrych chińskich przypraw i przez słodki melon
trochę łamię tę ostrość. Jednak żaden z tych elementów nie jest tak naprawdę
konieczny. Można poprzestać na imbirze i sosie sojowym, choć jest to wersaj,
rzecz jasna, uboższa.
Świetnie samkuje z twardawym ryżem albo z wstązkami ryżowymi (duże kawałki
warzyw niezbyt pasują do cienkich nitek)"
Czas przygotowania: preparacje 10 minut, gotowanie najmniej drugie tyle
Proporcje podane dla 3 osób.
Składniki:
cebula jedna okazała
mała cukinia
mały bakłażan ew. kabaczek
melon
po jednej zielonej i czerwonej papryce
spory kawałek korzenia imbiru
kilka małych zabków czosnku
curry
przyprawy chińskie, najlepiej z gotowej mieszanki (osobiście sporządzam
własną, wypróbowaną kompozycję)
sos sojowy w zastępstwie soli
w razie potrzeby ocet winny
pół szklanki wywaru
Przepis:
Na rozgrzny tłuszcz, najlepiej w woku, wrzucam talarki cebuli wraz z
drobno posiekanym imbirem. Czekam kilkadziesiąt sekund aż cebula zacznie
mięknąć i dodaję grubo pokrojoną w paski paprykę. Duszę jakieś 2-3 minuty.
Jeśli używam bakłażanów, to wyjmuję poprzednie warzywa na kratkę, rumienię
bakłażany, następnie dodaję całą resztę składników wraz z kostkami cukinii.
Jeśli pokroję ją grubo, dłużej będzie musiała dusić się cała potrawa, także
lepiej zmniejszyć rozmiary. W przypadku melona nie ma to znaczenia, bo i tak
zrobi się z niego papka.
Czosnek dodaję zgnieciony, wszystkie pozostałe przyprawy i zalewam
wywarem, aby dusiło się tak przez co najmniej 10 minut.
Ocet w ramach indywidualnych upodobań, można zastąpić cytryną.
Nadesłał(a): kakuru , dnia: 2002-08-25
Przepis własny autora.
|