Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Mikrofalówka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Mikrofalówka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-14 15:13:56

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: Wojciech Ściesiński <w...@N...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 13.11.2003 23:10, Użytkownik Aśka napisał :

> Szanowni grupowicze tydzień temu kupiłam mikrofalówkę

>Proszę was bardzo o ciekawe i sprawdzone sposoby
> jak mam ją wykorzystać.

> Z góry dziękuję za wszystkie cenne
> rady.

Na stronach www.whirlpool.pl dotyczących mikrofalówek znajdziesz w
pdf-ie książkę kucharską a tam kilka ciekawych przepisów :-)

Poszukaj też książek w stylu "Gotowanie w kuchence mikrofalowej" - są
takowe.

Pozdrawiam :-)

--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-20 11:50:42

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "moooni" <m...@c...peel> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wojciech Ściesiński" <w...@N...prv.pl> napisał w
wiadomości:

> Poszukaj też książek w stylu "Gotowanie w kuchence mikrofalowej" - są
> takowe.

Ja od siebie dodam "Sekrety kuchni mikrofalowej" Ursula Viragh i Arpad
Patyi. Od ponad miesiąca nie posiadam kuchni jako takiej, przez dwa tygodnie
żywiłam rodzinę podgrzewanymi kanapkami i tym, co przyniosłam od mamy. Odkąd
mam tę książkę jestem mistrzynią świata w gotowaniu ekstremalnym: zupy,
sosy, schab pieczony, gulasz grzybowy, strogonow, dorsz w pomidorach,
ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli. Teraz
się przymierzam do dżemu :) Jajecznicę i gotowane jajka też już opanowałam
:)
Do Aśki: Chcesz jakiś konkretny przepis? :)

--
moooni
http://www.harlem.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 07:03:04

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: Wojciech Ściesiński <w...@N...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 20.11.2003 12:50, Użytkownik moooni napisał :

> Ja od siebie dodam "Sekrety kuchni mikrofalowej" Ursula Viragh i Arpad
> Patyi.

> ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli.

Piekłaś te ciasta przy użyciu mikrofal czy termoobiegu ?



--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-22 21:28:04

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

T jakie opcje ma ta kuchenka mikrofalowa? Proszę o dane bo jestem "na kupnie".
A ciasto drożdżowe też mozna?

Pozdrawiam

Olka


> Dnia 20.11.2003 12:50, Użytkownik moooni napisał :
>
> > Ja od siebie dodam "Sekrety kuchni mikrofalowej" Ursula Viragh i Arpad
> > Patyi.
>
> > ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli.
>
> Piekłaś te ciasta przy użyciu mikrofal czy termoobiegu ?
>
>
>
> --
> Wojciech Ściesiński
> w...@N...prv.pl
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-23 00:41:32

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: Wojciech Ściesiński <w...@N...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 22.11.2003 22:28, Użytkownik a...@p...onet.pl napisał :
> T jakie opcje ma ta kuchenka mikrofalowa? Proszę o dane bo jestem "na kupnie".

Ja posiadam Whirlpoll MT66 z funkcjami: mikrofale, Crisp, grill
kwarcowy, termoobieg - kuchenka ta ma 34 lub 36 litrów pojemności i jest
jedną z większych na polskim rynku.

> A ciasto drożdżowe też mozna?
Tak, można ale nie przy użyciu mikrofal ale przy użyciu termoobiegu -
wówczas de facto kuchenka staje się takim mniejszym elektrycznym
piekarnikiem.

Tematy wyboru kuchenki i pieczenia w nich ciast były "wałkowane"
wielokrotnie na tej grupie a jeszcze częściej na news://pl.rec.dom ->
sprawdź w archiwum -> www.google.pl -> grupy dyskusyjne.

Dodatkowo mam prośbę byś na grupę pisała zgodnie z zasadami netykiety
tj. pisząc _pod_ cytatem do którego się odnosisz i wycinając zbędną
część cytatu.

Pozdrawiam :-)

--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-28 15:37:53

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora


> ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli.


A mogłabyś napisać jak pieczesz ciasta w mikrofalówce? Bardzo mnie to
interesuje.
Monika

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-28 16:12:33

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: a...@p...onet.pl (Anna Kurek) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Monika Zarczuk" <z...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, November 28, 2003 4:37 PM
Subject: Re: Mikrofalówka


>
> > ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli.
>
> tak zawsze mnie ciekawiło czy można wogóle zrobic ciasto w mikrofaluwce i
jak ono później smakuje

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-29 12:10:35

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "Aska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo proszę o jakieś będe bardzo wdzięczna(może znajdzie się cos na szybki
obiad)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 00:42:13

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "moooni" <m...@c...peel> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Monika Zarczuk" <z...@o...pl> napisał w wiadomości:

> > ostatnio nawet biszkopt, murzynek, sernik i krem czekoladowy do wafli.
>
>
> A mogłabyś napisać jak pieczesz ciasta w mikrofalówce? Bardzo mnie to
> interesuje.

Prosto i szybko :)

Biszkopt:
4 jajka
15 dkg mąki
20dkg cukru
2 łyzki mleka
dzem, cukier puder - zamiast dzemu moze byc krem czekoladowy, cokolwiek do
przełożenia

Jajka rozdzielam, dodaje do zoltek ok 1/ cukru. Ucieram, białka ubijam na
parze, dodaję resztę cukru, łączę z żóltkami, dodaję makę, mieszam łyzką.
podłużną zaroodporną formę (mam taką ceramiczną) wykładam pergaminem, wlewam
ciasto i wstawiam na 10 minut do mikrofali. Piekę na pełnej mocy, 700.
Powinno się odwrócić naczynie w połowie pieczenia o 180st, ale w przypadku
obrotowego talerza nie ma takiej potrzeby. Wazne jest tzw "dochodzenie"
ciasta - biszkopt dochodzi 3 minuty. Potem wyjmuje z kuchenki. Dwa placki
przekładam dzemem i posypuję cukrem pudrem. Jesli masz wiekszą kuchenkę, to
można rozlać ciasto na większej blasze, tak na 1cm a po upieczeniu
posmarować wspomnianym czymkolwiek i zrolować.

Murzynek (wersja dla dorosłych):
pół czekolady (10dkg)
łyzka kakao, 10 dkg masła (można i margarynę, ale nie uzywam)
10 dkg cukru
4 jajka
3 łyżki koniaku
6 dkg mąki
mała łyżeczka proszku do pieczenia
włoskie orzechy
tarta bułka (4 łyzki starczą)

Roztapiam czekoladę, dodaję kakao, masło, cukier, koniak, mąkę, proszek do
pieczenia, posiekane orzechy, tartą bułkę. Wszystko mieszam mikserem dodając
kolejno jajka. Wlewam do żaroodpornego naczynia, piekę 10 minut, na pełnej
mocy, dochodzi 5 minut.W wersji dla dzieci zamiast koniaku aromat rumowy np.

Sernik:
40 dkg białego sera
10 dkg cukru
3 jajka
7 dkg masła
5 dkg kaszy manny
2 łyżku budyniu waniliowego (lub mąka ziemniaczana plus aromat, ewent cukier
waniliowy)
2 łyzki mleka

Masło, cukier i jajka ucieram na puszystą masę, dodaję pozostałe składniki,
łącznie ze zmielonym serem. Naczynie smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Piekę pod przykryciem 8 minut, potem 2 minuty bez przykrycia.

Krem czekoladowy:
10 dkg gorzkiej czekolady
6 dkg masła
3 jajka
łyzka kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
2 łyżki koniaku
1/4 litra słodkiej smietanki

Ubijam smietanke i piane z bialek. Zoltka ucieram z cukrem, dodaje kawe,
koniak i rozpuszczona, schlodzana czekolade. Wlewam to do zaroodpornego
naczynia i ogrzewam 4 minuty. W polowie ogrzewania trzeba masę dokladnie
wymieszac. Wyjmuje z kuchenki, jak trochę ostygnie to delikatnie mieszam z
pianą z białek i ze śmietanką. Rewelacja :)

I zapewniam, smakuje wcale nie syntetycznie :)

Pozdrawiam,
M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-02 00:53:51

Temat: Re: Mikrofalówka
Od: "moooni" <m...@c...peel> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Aska" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości:

> Bardzo proszę o jakieś będe bardzo wdzięczna(może znajdzie się cos na
szybki
> obiad)

Najszybciej to chyba duszoną wątróbkę można zrobić :)

40 dkg wątróbki, ja używam drobiowej
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
4 łyzki oleju
100ml czerwonego wina, (wytrawnego!)
100ml wody
przyprawy (sól, pieprz, papryka, majeranek)

Potrzebujesz dużego naczynia żaroodpornego z przykryciem. Ewentualnie
naczynia bez przykrycia i folii. Rozgrzewasz w nim olej, dusisz posiekaną
cebulę przez minuty, dodajesz wątróbkę pokrojoną w wąskie paski, posypujesz
papryka, majerankiem, mieszasz dokładnie i wstawiasz na 5 minut bez
przykrycia. Warto w połowie wyjąć i zamieszać. Po pięciu minutach dolewasz
wino i wodę, przykrywasz i dusisz 8 minut. Jesli nie masz obrotowego talerza
to obróć w połowie o 180st. Wątróbkę też robię na pełnej mocy, tj. w
przypadku mojej kuchenki 700W.

smacznego :)
pozdr,
M.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

duszenie mięsa
[OT] Kuchenne czasopisma
gdzie kupić kumin?
Galaretkowiec - wyszło :)
Lisc laurowy. USA.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »