« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-05 08:24:25
Temat: Miodownik-przepisWitam wszystkich serdecznie,
Będąc wczoraj w czeskich górach, miałam okazję zjeść w schronisku pyszne
ciacho - nazywało się toto miodownik Marlenka.
Było to kilka warstw ciasta z miodem, przekładanych kremem pachnącym
karmelem, na górze posypane orzechami. Ciacho było lekkie i przepyszne :-)
Googlam i googlam, ale wyskakują mi miodowniki z kremem z kaszki albo z
budyniem, a to nie do końca to :-)
Czy znacie może przepis na takie ciasto jak wyżej opisane?
Zastanawiałam się, czy nie zrobić właśnie takiego kremu z budyniu utartego z
masłem i do tego dodać np. trochę karmelu, ale może bez kombinowania i
"wyważania otwartych drzwi" któś mnie wspomoże przepisem?
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-05 08:42:07
Temat: Re: Miodownik-przepisGocha napisał(a):
> Witam wszystkich serdecznie,
> Będąc wczoraj w czeskich górach, miałam okazję zjeść w schronisku pyszne
> ciacho - nazywało się toto miodownik Marlenka.
> Było to kilka warstw ciasta z miodem, przekładanych kremem pachnącym
> karmelem, na górze posypane orzechami. Ciacho było lekkie i przepyszne :-)
> Googlam i googlam, ale wyskakują mi miodowniki z kremem z kaszki albo z
> budyniem, a to nie do końca to :-)
> Czy znacie może przepis na takie ciasto jak wyżej opisane?
> Zastanawiałam się, czy nie zrobić właśnie takiego kremu z budyniu utartego z
> masłem i do tego dodać np. trochę karmelu, ale może bez kombinowania i
> "wyważania otwartych drzwi" któś mnie wspomoże przepisem?
> Pozdrawiam
> Gocha
>
>
gdyby nie ta lekkosc mozna by pomyslec ze to rodzaj czeskiej baklawy...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-05 08:57:24
Temat: Re: Miodownik-przepisGocha <g...@w...pl> napisał(a):
> Zastanawiałam się, czy nie zrobić właśnie takiego kremu z budyniu utartego
z
> masłem i do tego dodać np. trochę karmelu,
Przecież możesz kupić budyń karmelowy - i już nic nie trzeba dodawać dla
zapachu.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-05 09:16:11
Temat: Re: Miodownik-przepis
"Gocha" <g...@w...pl> wrote in message
news:eq6pq2$8s8$1@atlantis.news.tpi.pl...
Witaj!
Kremy z budyniem jadłem pierwszy raz w napoleonkach. A, że byłem
kuchcikiem u mojej matki bardzo często kręciłem kremy do ciast - zawsze z
masła, później pojawiły się robione na parze (czyli w kąpieli wodnej).
Jakość ich zdecydowanie spadła, gdy moja matka odkryła margarynę, w tym
także margarynę czekoladową (koniec lat 50 ubiegłego wieku), był taki
produkt.
Do miodowników robiłem cztery rodzaje kremów: dwa białe - w tym jeden
cytrynowy i dwa kolorowe - kakaowy i kawowy. Resztę stanowiły powidła.
Czasem było to ciasto tortowe - pieczone w tortownicy i odpowiednio po
złożeniu zdobione, ale najczęściej na blachach prostokątnych. W moim domu
najwięcej piekłem bab oraz tort makowy - ciasto wymieszane z makiem - po
wierzchu lukrowany...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-05 09:21:19
Temat: Re: Miodownik-przepis
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eq6sm4$k3r$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Gocha" <g...@w...pl> wrote in message
> news:eq6pq2$8s8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Witaj!
>
> Kremy z budyniem jadłem pierwszy raz w napoleonkach. A, że byłem
> kuchcikiem u mojej matki bardzo często kręciłem kremy do ciast - zawsze z
> masła, później pojawiły się robione na parze (czyli w kąpieli wodnej).
> Jakość ich zdecydowanie spadła, gdy moja matka odkryła margarynę, w tym
> także margarynę czekoladową (koniec lat 50 ubiegłego wieku), był taki
> produkt.
> Do miodowników robiłem cztery rodzaje kremów: dwa białe - w tym jeden
> cytrynowy i dwa kolorowe - kakaowy i kawowy. Resztę stanowiły powidła.
> Czasem było to ciasto tortowe - pieczone w tortownicy i odpowiednio po
> złożeniu zdobione, ale najczęściej na blachach prostokątnych. W moim domu
> najwięcej piekłem bab oraz tort makowy - ciasto wymieszane z makiem - po
> wierzchu lukrowany...
Zapomniałem dodać - ciemne ciasto to był rodzaj biszkoptu z dodatkiem kakao
(nie dużo, bo straci lekkość, oraz karmelu (niezbyt upalonego, aby nie był
gorzki), smak piernikowy, na polskich przyprawach do piernika z tamtych lat,
które były o niebo lepsze - nie były perfumowane jak te obecne wyroby.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-05 10:46:15
Temat: Re: Miodownik-przepis
Użytkownik "Gocha" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:eq6pq2$8s8$1@atlantis.news.tpi.pl...
A może taki??
Ciasto
60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 20 dag margaryny, 3 łyzki
mleka, 3 łyzki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru
waniliowego
Polewa orzechowa
1/2 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 20 dag posiekanych
orzechów włoskich
Krem I
2 opakowania budyniu smietankowego
Krem II
puszka skondesowanego mleka słodzonego
1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczona i przesianą przez sito na stolnicę
posiekać z margaryną. dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. podzielić
na trzy części.
2. trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm) wyłożone papierem wylepic
cienko ciastem. Na jedną cześć ciasta wylac goraca polewę orzechowa. Upiec
wszystkie placki.
3.Ugotowac budyń smietankowy wg przepisu zużywając o jedna trzecią mleka
mniej niż podano w przepisie.
4.puszkę z mlekiem gotowac ok. 3 godzin.
Na jeden upieczony placek wykładamy budyn, przykrywamy drugim na to karmel z
puszki i przykrywamy ostatnim plackiem z orzechami.
Pozdrawiam
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-05 10:56:03
Temat: Re: Miodownik-przepisUżytkownik "Aga_M" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:eq7257$f47$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gocha" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:eq6pq2$8s8$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> A może taki??
>
> Ciasto
> 60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jaja, 2 żółtka, 20 dag margaryny, 3
> łyzki mleka, 3 łyzki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie
> cukru waniliowego
>
> Polewa orzechowa
> 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 20 dag posiekanych
> orzechów włoskich
>
> Krem I
> 2 opakowania budyniu smietankowego
>
> Krem II
> puszka skondesowanego mleka słodzonego
>
> 1. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczona i przesianą przez sito na stolnicę
> posiekać z margaryną. dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
> podzielić na trzy części.
> 2. trzy identyczne prostokątne formy (20x30cm) wyłożone papierem wylepic
> cienko ciastem. Na jedną cześć ciasta wylac goraca polewę orzechowa. Upiec
> wszystkie placki.
> 3.Ugotowac budyń smietankowy wg przepisu zużywając o jedna trzecią mleka
> mniej niż podano w przepisie.
> 4.puszkę z mlekiem gotowac ok. 3 godzin.
>
> Na jeden upieczony placek wykładamy budyn, przykrywamy drugim na to karmel
> z puszki i przykrywamy ostatnim plackiem z orzechami.
>
>
> Pozdrawiam
> Aga
Mniam, wygląda mi na to, że to właśnie o takie ciasto mi chodziło. Zrobię w
tym tygodniu i dam znać czy aby na pewno to to :-)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję wszystkim za odpowiedzi :-)
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-05 23:20:19
Temat: Re: Miodownik-przepis
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eq6sm4$k3r$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witaj!
Spierdalaj.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-05 23:20:55
Temat: Re: Miodownik-przepis
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eq6svo$lbt$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zapomniałem dodać -
Ja rowniez zapomnialem dodac: targaj lotra niedojebie.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-02-05 23:21:29
Temat: Re: Miodownik-przepis
"czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote in message
news:eq6rhj$a1e$1@inews.gazeta.pl...
Won dziwko.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |