Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia NOWA PATELNIA - jak przygotować

Grupy

Szukaj w grupach

 

NOWA PATELNIA - jak przygotować

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-13 19:21:33

Temat: NOWA PATELNIA - jak przygotować
Od: "migru" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam serdecznie!
Kupiłem patelnię - ładna, duża żeliwna, ciężka - wiem że najpierw trzeba ją
"przepalić" czy ktoś się orientuje jak?
Michał


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-14 00:15:39

Temat: Re: NOWA PATELNIA - jak przygotować
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



migru wrote:
>
> Witam serdecznie!
> Kupiłem patelnię - ładna, duża żeliwna, ciężka

Na pewno żeliwna?
Jesli tak, to usmaż na niej naleśniki - za jedmnym zamachem przekonasz
się o jej jakości jakoż i przy okazjim ją zdeflorujeesz

sadyl
PieS: jakoś Ci nie wierzę, że żeliwną ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-14 08:18:05

Temat: Re: NOWA PATELNIA - jak przygotować
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!
Pisałem wcześniej o żeliwnej. Kupiłem polską, ogromną i ważką, przepis na
niej był taki:
Umyć ciepłą mydlaną wodą, spłukać w celu pozbycia się warstwy ochronnej.
Dokładnie osuszyć w piekarniku w temp. do 100 stopni. Jeszcze ciepłe żeliwo
przesmarować olejem spożywqczym lub tłuszczem zwierzęcym (nie używać
margaryny i masła) i umieścić w piecyku do góry dnem /moja pat. ma odkr.
drewn. rączkę/. Trzymać w przez 2 godz w temp. 205 st. Celjsusza /tej
dokładności nie rozumiem, trzymałem 1 godz. w temp. ok.200/. Nie używać
mydła lub innych detergentóów do czyszczenia żeliwa. W celu umycia należy
spłukać żeliwo gorącą wodą, gdy jeszcze jest ciepłe i wytrzeć do sucha
czystą ściereczką. Nie myć w zmywarkach. Nie płuckać zimną wodą ciepłego
żeliwa w celu ostudzenia, może to spowodować pęknięcie. Unikać używania w
żeliwie kwaśnej żywności. MOże ona usunąć warstwę ochronną. Jeśli dania
przylegają do dna po uprzednim upywnaiu żeliwa z kwaśnymi produktami należy
powtórzyć proces konserwacji.
W patrzypadku zauważenia znaków rdzy na żeliwie lub metalicznego smaku
potraw czy też zmian ich naturalnego koloru należy powtórzyć proces
konserwacji.

To jest circa tekst z załączonej ulotki.


Namaste!
EuGeniusz Dębski


<<<<<<<<<<<
---<<<< ZAPRASZAM DO WIZYTY: www.debski.art.pl <<<<<<<<<<<

<<<<<<<<<<<

Użytkownik "migru" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:9qa4un$8mq$1@news.tpi.pl...
> Witam serdecznie!
> Kupiłem patelnię - ładna, duża żeliwna, ciężka - wiem że najpierw trzeba

> "przepalić" czy ktoś się orientuje jak?
> Michał
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-14 16:57:32

Temat: Re: NOWA PATELNIA - jak przygotować
Od: "migru" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam - dzięki za przepis
Słyszałem że to się tobi jakoś solą i na ogniu... trochę mnie zdziwiłeś!



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chateau?
FAQ
zeberka w marynacie?
kotleciki "resztka"
cappuccino - jakie mleko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »