« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-01-26 12:15:10
Temat: Re: NaleśnikiKarol Y pisze:
> A Wy jak robicie naleśniki? Przede wszystkim, żeby w smaku nie były
> takie neutralne.
One mają być "w smaku neutralne", dopiero farsz doda wyrazu. Połączenie
"neutralnego" ciasta z wyrazistym farszem to urok naleśnika.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-01-26 12:58:02
Temat: Re: NaleśnikiOn Jan 26, 12:11 pm, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
> Do naleśnikowego ciasta w ogóle nie dodaje się cukru.
bo albowiem?
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-01-26 12:59:27
Temat: Re: NaleśnikiOn Jan 26, 11:52 am, "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:
> "Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
>
> news:hjmjpi$9v9$1@inews.gazeta.pl...
>
> Nie dawaj cukru, soli tylko odrobinę, cukier w cieście to jego szybkie
> rumienienie, czyli rzecz w plackach niekorzystna - załamują się, a muszą być
> elestyczne do zawijania czy to w rulonik, chusteczkę czy w kopertkę.
absolutnie sie nie zalamuja. szczypta (!) cukru na litr czy wiecej
ciasta nalesnikowego nie ma wplywu na rumienienie.
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-01-26 15:02:43
Temat: Re: Naleśnikimaciej debski pisze:
>> Do naleśnikowego ciasta w ogóle nie dodaje się cukru.
>
> bo albowiem?
Nie ma potrzeby.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-01-26 16:01:58
Temat: Re: NaleśnikiOn Jan 26, 3:02 pm, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
> maciej debski pisze:
>
> >> Do naleśnikowego ciasta w ogóle nie dodaje się cukru.
>
> > bo albowiem?
>
> Nie ma potrzeby.
... twoim zdaniem.
natomiast moim, ciasto nalesnikowe ze szczypta cukru smakuje lepiej.
mac
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-01-26 17:08:30
Temat: Re: Naleśnikimaciej debski pisze:
> On Jan 26, 3:02 pm, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
>> maciej debski pisze:
>>
>>>> Do naleśnikowego ciasta w ogóle nie dodaje się cukru.
>>> bo albowiem?
>> Nie ma potrzeby.
>
> ... twoim zdaniem.
> natomiast moim, ciasto nalesnikowe ze szczypta cukru smakuje lepiej.
A moim zdaniem naleśniki są lepsze, jak do ciasta użyje się więcej jaj.
Ja daję mniej więcej jedno jajo na szklankę mąki. Cukru nie dodaję w ogóle.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-01-26 18:26:22
Temat: Re: Naleśniki
Użytkownik "Karol Y" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:hjki47$27k$1@node1.news.atman.pl...
> Witam, próbuje naleśniki bo się uparłem :-)
>
> I zazwyczaj, to takie neutralne w smaku mi wychodzą. Przepis: szklanka
> mleka, dwa jajka, szczypta soli, dwie szklanki mąki i ~szklanka wody żeby
> nabrało konsystencji i nie były za twarde, ale...
>
> Jak ciasto za gęste, to sztywne i łamliwe, jak więcej wody dam to ciasto
> płynniejsze, ale i cieńsze więc "puchnie" i pojawiają się małe "bąbelki"
> ;-)
>
> A Wy jak robicie naleśniki? Przede wszystkim, żeby w smaku nie były takie
> neutralne.
2 szklanki mąki, 2 całe jajka, 2 łyżki oleju, 3 szklanki mleka, szczypta
soli.
I nie łamią się ;-) I nie "bombelkujom" ;-)
Nie żądaj rzeczy niemożliwych :-) Naleśnik to naleśnik, swój smak ma, a jak
chcesz żeby smakował inaczej, to go mocniej przyrumień, albo dodaj do ciasta
kardamonu, albo pieprzu, albo chili, albo papryki, albo kurkumy itp.
Po to masz przyprawy, jak sama nazwa wskazuje.
Prawdziwym cloue naleśnika jest jego zawartość, czyli.... FARSZ.
pozdrawiam naleśnikowo
Grzesiacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-01-26 18:32:58
Temat: Re: NaleśnikiIn article <hjnc7j$2tk8$1@news.mm.pl>, "Grzesiacz" <g...@m...pl> wrote:
> Prawdziwym cloue
clou
>naleśnika jest jego zawartość, czyli.... FARSZ.
A jak naleśniki są bez farszu?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-01-26 18:56:55
Temat: Re: Naleśniki
Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D90C78.19325826012010@news.onet.pl...
> In article <hjnc7j$2tk8$1@news.mm.pl>, "Grzesiacz" <g...@m...pl> wrote:
>
>
>> Prawdziwym cloue
>
> clou
>
>>naleśnika jest jego zawartość, czyli.... FARSZ.
>
> A jak naleśniki są bez farszu?
>
> Władysław
To patrz : przyprawy
Grzesiacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-01-26 19:19:13
Temat: Re: NaleśnikiIn article <hjne0s$r7q$1@news.mm.pl>, "Grzesiacz" <g...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-D90C78.19325826012010@news.onet.pl...
> > In article <hjnc7j$2tk8$1@news.mm.pl>, "Grzesiacz" <g...@m...pl> wrote:
> >
> >
> >> Prawdziwym cloue
> >
> > clou
> >
> >>naleśnika jest jego zawartość, czyli.... FARSZ.
> >
> > A jak naleśniki są bez farszu?
> >
> > Władysław
>
> To patrz : przyprawy
Sól?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |