« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2012-10-05 14:45:48
Temat: Re: Nie-lukier.Tu jako substytut syropu skrobiowego polecają golden syrup, który jest
prawie-sztucznym-miodem, jest tu też inny przepis na domowy corn syrup:
http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20081
129075509AAnWx6m
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2012-10-05 14:55:29
Temat: Re: Nie-lukier.No i wszystko jasne. Najbliższy do "corn syrup" z możliwych do nabycia jest sztuczny
miód...
http://en.wikipedia.org/wiki/Corn_syrup
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2012-10-05 15:02:25
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Fri, 5 Oct 2012 07:55:29 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> No i wszystko jasne. Najbliższy do "corn syrup" z możliwych do nabycia jest
sztuczny miód...
>
> http://en.wikipedia.org/wiki/Corn_syrup
No masz...
A popatrz:
http://www.pepees.pl/index.php?wiad=425
"Syropy glukozowe dzięki zdolności regulowania struktury i konsystencji
produktu znajdują powszechne zastosowanie w przemyśle cukierniczym do
produkcji cukierków twardych, zewnętrznych twardych powłok cukierków
nadziewanych, nadzień cukierniczych, masy karmelkowej, pomad, wyrobów
piankowych, żelków, galaretek, polew czekoladowo-owocowych. Podwyższona
zawartość maltozy w syropach w stosunku do tradycyjnych syropów kwasowych
powoduje odczucie subtelnej słodyczy, wydłuża okres trwałości produktu. W
produkcji twardych i miękkich karmelków udział syropu glukozowego powoduje
zwiększenie plastyczności masy, wpływa na trwałość barwy i smaku oraz
nadaje przezroczystość i połyskliwość.W nadzieniach do wyrobów waflowych
poprawia właściwości strukturalne, smarowalność masy oraz jej przyczepność.
W piekarnictwie cukierniczym użycie syropu MN 3338 polepsza konsystencję
ciasta, zapewnia zwartą i delikatną strukturę. Ze względu na specyficzne
właściwości dodatek syropów do wypieków zapobiega nadmiernemu wysuszeniu
produktu. Syropy są szczególnie polecane do wypieku pieczywa cukierniczego
o przedłużonej trwałości. Podwyższona zawartość maltozy i glukozy w
syropach pozwala na zmniejszenie dawki sacharozy, przy jednoczesnym
polepszeniu konsystencji ciasta. Syrop MS 4045 dzięki specjalnie dobranemu
składowi cukrów prostych znajduje zastosowanie w produkcji gum do żucia
(zwykłych, balonowych, rozpuszczalnych, twardych, miękkich). Nadaje one
odpowiednią konsystencję masie oraz zapobiega twardnieniu gumy poprzez
zatrzymywanie wody w produkcie. Zdolności fermentacyjne syropów przydatne
są w browarnictwie. W napojach bezalkoholowych wykorzystuje się wysokie
ciśnienie osmotyczne syropów, używa się ich także do wytwarzania syropów
pitnych, likworów oraz likierów. W przemyśle owocowo-warzywnym stosowane są
jako substytut cukru do produkcji dżemów, marmolad, konfitur, deserów
mrożonych, owoców kandyzowanych, kompotów, soków owocowych, syropy hamują
krystalizację cukru , umożliwiają zachowanie naturalnego koloru owoców,
nadają właściwą strukturę i delikatny smak oraz uwypuklają aromat."
No i:
http://allegro.pl/wilton-glukoza-glucose-syrop-gluko
zowy-340g-i2682650753.html
Trochę drogi, ale może się skuszę... W końcu to miałby być tylko dodatek do
lukru, nie zamierzam tego używać nie wiadomo ile i jak długo.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2012-10-05 20:15:19
Temat: Re: Nie-lukier.Użytkownik "czeremcha" <1...@g...com> napisał w wiadomości
news:c97bb04c-80a9-46b5-a27a-a4f78bbe4f1e@googlegrou
ps.com...
. >A może by tak... sztuczny miód? Skoro syrop skrobiowy można kupić tylko w
ilościach mierzonych cysternami i beczkami, a używa się go do produkcji
sztucznego miodu...
>http://portalwiedzy.onet.pl/19310,,,,syrop_skrobiow
y,haslo.html
A mnie na zawsze już będzie się kojarzył z najgorszymi latami komuny.Nawet
sam widok tego specyjału jakoś tak dziwnie na mnie działa. Jak wyczuję w
jakimś produkcie- no to go...nie jem:-)
--
--
demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2012-10-06 07:39:51
Temat: Re: Nie-lukier.W dniu piątek, 5 października 2012 22:17:42 UTC+2 użytkownik Chiron napisał:
> A mnie na zawsze ju� b�dzie si� kojarzy� z najgorszymi latami komuny.Nawet
> sam widok tego specyja�u jako� tak dziwnie na mnie dzia�a. Jak wyczuj� w
jakimďż˝ produkcie- no to go...nie jem:-)
Ciekawe, czy Anglikom Golden Syrup też się kojarzy z komuną :->
Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem. Kartonowy
woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie, pachnące - ba,
powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze płynne sztuczne miody.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2012-10-06 08:34:06
Temat: Re: Nie-lukier.W dniu 2012-10-06 09:39, czeremcha pisze:
> Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem.
> Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie,
> pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze
> płynne sztuczne miody. Ania
Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły. Ciekawe, czy nauczą
je także produkować miód. Sztuczny. ;)
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/680816,W-Wars
zawie-buduja-roj-sztucznych-pszczol
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2012-10-06 15:28:24
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Sat, 06 Oct 2012 10:34:06 +0200, medea napisał(a):
> Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły.
Moje żyją, miodek wzięty, zdjątka niedługo :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2012-10-06 21:24:12
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Sat, 06 Oct 2012 10:34:06 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-10-06 09:39, czeremcha pisze:
>> Ja tam nie mam przykrych wspomnień związanych ze sztucznym miodem.
>> Kartonowy woskowany kubek, stały miód skrobany łyżeczką... Słodkie,
>> pachnące - ba, powiedziałabym, że lepszy mi się wydawał niż dzisiejsze
>> płynne sztuczne miody. Ania
>
> Niedługo pewnie zostaną nam tylko sztuczne pszczoły. Ciekawe, czy nauczą
> je także produkować miód. Sztuczny. ;)
>
> http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/680816,W-Wars
zawie-buduja-roj-sztucznych-pszczol
>
Skoro tym prawdziwym pszczołom zdarza się wyprodukować granatowy miód,
który nie nadaje sie do spożycia, sztuczne pszczoły mogą mieć w przyszłości
niezłe 'wzięcie' ;)
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nietypowe-zbiory-p
szczelarzy-francji-pszczoly-wyprodukowaly-niebieski-
miod
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2012-11-26 09:14:35
Temat: Re: Nie-lukier.W dniu 01.10.2012 17:13, Ikselka pisze:
> Takie coś a la lukier, ale wilgotne, lepkie, nie twardniejce, a błyszczy -
> raczej jakby taka polewa lukrowa?
> Jak?
>
No pacz Pani... a ja zawsze myślałam, że to zwykły lukier jest tylko
taki ciut niewyjdzięty ;)
--
Pozdrówki (wiem, że starocie wyciągam :P)
Anai
***** Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *****
******* http://annape.digart.pl/digarty/ *********
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2012-11-26 22:51:20
Temat: Re: Nie-lukier.Dnia Mon, 26 Nov 2012 10:14:35 +0100, Anai napisał(a):
> W dniu 01.10.2012 17:13, Ikselka pisze:
>> Takie coś a la lukier, ale wilgotne, lepkie, nie twardniejce, a błyszczy -
>> raczej jakby taka polewa lukrowa?
>> Jak?
>>
> No pacz Pani... a ja zawsze myślałam, że to zwykły lukier jest tylko
> taki ciut niewyjdzięty ;)
Ano nie lukier.
Ale co tam, dziś MŚK kupił pączki na moje życzenie (bom chora nieco i
słodkiego spragnięta) i zaobserwowałam na nich cóś a la cukier puder,
znaczy pyliste, bielutkie, jeno słodyczy zupełnie pozbawione... Ki
diabeł???
Chyba pójdę do owej piekarni na spytki :-/
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |