« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2005-05-18 09:32:04
Temat: Re: Nietuzinowy pomys? na grilla [pytanko]On Wed, 18 May 2005 11:24:43 +0200, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>>
>> Nasi przyjaciele kupili kociolek zelwiny - szybkowar, wyglada
>> troche jak jakies kosmplikowane narzedzie tortur, wsadzili w to
>> wartswy jarzyn i boczku wedzonego, praktycznie bez wody i
>> praktycznei bez soli - mnie najbardziej smakowaly buraczki i
>> kawalki kartofli, jak do nich boczek przywarl ;))) szybko sie
>> robi przez to szybkowarzenie, ale dlugo trzeba rozgrzewac, az ten
>> guziczek szybkowarowy wyskoczy...ale warte zachodu!
>
>Takie cos robilismy w zakreconym szczelnie kociolku zeliwnym wrzuconym w
>ognisko albo w kominek. Regionalnie nazywa sie prazonka.
No tak, tak, ale to jest nowoczesna wersja, zabiera
(teoretycznie) mniej czasu czyli mozna nie umrzec z glodu
czekajac na jedzenie ;PPP
Mnie jedzenie barbecue z niewaidomych powodow zabiera wiecej
czasu niz regulamin przewiduje, goscie wtedy pozeraja caly chleb
i wypoijaja cale piwo i inne napoje wyskokowe
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2005-05-18 11:23:35
Temat: Re: Nietuzinowy pomysł na grilla [pytanko]> Zaraz - jak można rozszarpywac jajka?
> Wyobraźnia mnie trochę zawodzi :)
> A to co mi przychodzi na myśl nie ma nic wspólnego z kuchnią :))
... i musi, że strasznie boli... :-) Sadylu - nieprawdaż???
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2005-05-18 11:44:47
Temat: Re: Nietuzinowy pomys? na grilla [pytanko]Krysia Thompson wrote:
>>Takie cos robilismy w zakreconym szczelnie kociolku zeliwnym wrzuconym w
>>ognisko albo w kominek. Regionalnie nazywa sie prazonka.
> No tak, tak, ale to jest nowoczesna wersja, zabiera
> (teoretycznie) mniej czasu czyli mozna nie umrzec z glodu
> czekajac na jedzenie ;PPP
No tamto tez troche trwalo. I w dodatku zawsze bylo obstawianie
"jeszcze surowe czy juz spalone".
>
> Mnie jedzenie barbecue z niewaidomych powodow zabiera wiecej
> czasu niz regulamin przewiduje, goscie wtedy pozeraja caly chleb
> i wypoijaja cale piwo i inne napoje wyskokowe
No i to jest drugi powod, dla ktorego go nie robie. Pierwszym
jest to, ze zwyczajnie nie przepadam za nim. To samo upieczone
w zwyklym piekarniku jest lepsze, szybciej zrobione i w dodatku
samo sie piecze, nie musze nad nim stac i wymachiwac sztuccami.
Ale prazonka jest dobra :)
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choc' nie be;dzie to pewnie mys'l z?ota:
Najpie;kniejsza; muzyka; przed snem
jest mruczenie szcze;s'liwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2005-05-18 11:47:42
Temat: Re: Nietuzinowy pomysł na grilla [pytanko]No to tak:
- szaszlyk inaczej niz to przyjete
- "ikra" warzywna (super sprawa)
- skrzydelka ostre
- pleskavica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2005-05-18 11:57:07
Temat: Re: Nietuzinowy pomys? na grilla [pytanko]
>
>No i to jest drugi powod, dla ktorego go nie robie. Pierwszym
>jest to, ze zwyczajnie nie przepadam za nim. To samo upieczone
>w zwyklym piekarniku jest lepsze, szybciej zrobione i w dodatku
>samo sie piecze, nie musze nad nim stac i wymachiwac sztuccami.
>Ale prazonka jest dobra :)
Prazonka jest swietna!
ale ja tez lubie posmak, zapach taki z
barbecue/ogniska...ostatnio jadlam karczochy wlasnie takie dymne.
same w sobie byly marne, oj marne, ale ten aroooomat!
kociolek musze nabyc tak czy tak, ale gdzie?
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2005-05-18 12:27:55
Temat: Re: Nietuzinowy pomysł na grilla [pytanko]
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:2940546069$20050518000845@ewcia.kloups...
>
> Le mardi 17 mai 2005 ŕ 23:45:24, dans <d6dosp$g5q$1@news.onet.pl> vous
> écriviez :
>
>> Poza tym kiedys mi sie obily o uszy (niestety nie o zeby ;) grilowane w
>> folii sery... chyba camemberty lub podobne... jakies pomysly z
>> nadziewaniem
>> tych serow i cos takiego... moze warto pokoncypowac...
>
> Niedojrzale camamberty, sen scietej glowy :)
>
>
> ps. jeszcze glowki czosnku pieczone w calosci mi sie placza...
>
>
Camemberta zawijasz w aluminiowa folie i tak wrzucasz na grilla. Nie rozwala
sie i niczego nie zasmierdza. Ostatnio nawet widzialam gotowe zestawy z
Turka w Geancie. Cos jak kolacja dla dwojga. 2 camemberty i do tego sosik.
Pozdrawiam
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2005-05-18 12:30:34
Temat: Re: Nietuzinowy pomysł na grilla [pytanko]
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:428A5956.80F04F09@poczta.onet.pl...
> [No patrzta: ledwo wlazł, zaledwie przywitał się a już z pytaniami
> wyskakuje]
>
> Mam w niedługiej perspektywie imprezę grillową w nowym kręgu znajomych.
> Chciałbym zabłysnąć czymś niebanalnym (a nie ciągle: karkówa, cycki,
> szaszłyki, kiełbasa, pstrąg i kaszana).
> Ma być:
> - pyszne, a najlepiej: rewelacyjnie pyszne
> - niedrogie
> Najlepiej, żeby można było przygotowac to wcześniej w domu, a na grillu
> tylko wykończyć.
A ja polecam cycki w nieco innej formie. Zamarynować je dzień wcześniej w
occie balsamicznym z dodatkiem lyzki ostrej musztardy. Można je dodatkowo
ponadziewać czosnkiem. Do tego podać dokładnie wymieszany ser biały ze
śmietaną i czosnkiem. Niebo w gębie.
Pozdrawiam
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2005-05-18 12:36:32
Temat: Re: Nietuzinowy pomys? na grilla [pytanko]Krysia Thompson wrote:
> Prazonka jest swietna!
> ale ja tez lubie posmak, zapach taki z
> barbecue/ogniska...ostatnio jadlam karczochy wlasnie takie dymne.
> same w sobie byly marne, oj marne, ale ten aroooomat!
> kociolek musze nabyc tak czy tak, ale gdzie?
Widzialam w Sochaczewie :) I chyba w Auchon albo w Merlinie?
Generalnie powinny byc' wsze;dzie tam, gdzie jest dzia? ogrodowy.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choc' nie be;dzie to pewnie mys'l z?ota:
Najpie;kniejsza; muzyka; przed snem
jest mruczenie szcze;s'liwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2005-05-18 12:51:03
Temat: Re: Nietuzinowy pomys? na grilla [pytanko]On Wed, 18 May 2005 14:36:32 +0200, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>
>> Prazonka jest swietna!
>> ale ja tez lubie posmak, zapach taki z
>> barbecue/ogniska...ostatnio jadlam karczochy wlasnie takie dymne.
>> same w sobie byly marne, oj marne, ale ten aroooomat!
>> kociolek musze nabyc tak czy tak, ale gdzie?
>
>Widzialam w Sochaczewie :) I chyba w Auchon albo w Merlinie?
>Generalnie powinny byc' wsze;dzie tam, gdzie jest dzia? ogrodowy.
znaczy jak bede to musze szukac, OK :))
Pierz, co juz widzi, ze trzeba bedzie kupic dwa. i jak tu nie
znajdzie czegos takiego, to bedzie jeden dzwigal jako bagaz
podreczny....ale w sumie banalny bagaz podreczny w porownaniu z
innymi
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2005-05-18 13:03:58
Temat: Re: Nietuzinowy pomysł na grilla [pytanko]
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:4176585965$20050518150552@ewcia.kloups...
>
> Niestety nie mam dostepu do Turka (nawet nie wiem jak wyglada ten
> ser), a tutejsze camemeberty sa troche spore... Ile wazy taki Turek ?
>
100 gram akurat 1 porcja. Ale mysle, ze jak sprytnie pokroisz i zawiniesz w
folie kawalek takiego sporego to pewnie tez bedzie ok.
Pzdr
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |