Data: 2004-10-22 06:50:35
Temat: Re: Nowa książka
Od: "skryba ogrodowy" <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
news:028f01c4b7af$1aa30e70$a78a1b53@smal9k1kzfv9ki..
.
>
> ----- Original Message -----
> From: "mirzan" <l...@o...pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Thursday, October 21, 2004 10:33 PM
> Subject: Re: Nowa książka
>
> > Spróbuj z rocciety ,powinna być bardzo pożyteczna.
> :)
> nie znam tej roslinki
> a po wrzuceniu do google nic nie znalazlem
> :(
Tadziu w uzupełnieniu:
Rukola
(Eruca sativa), czyli rokietta siewna, jest rośliną jednoroczną lub
dwuletnią. Należy do rodziny krzyżowych. W Polsce była kiedyś uprawiana, a
później zdziczała. Rośnie nawet na słabych glebach, w miejscach lekko
ocienionych. Sieje się ją od marca. Liście, długości około 5 cm, zbiera już
po 6 tygodniach (na plantacjach kosi się je maszynowo). Dodatkiem do potraw
mogą być również liście z kwitnących roślin oraz kwiaty.
http://serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42454,1389500.
html
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=931
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie_obcasy/1,53667,2577
76.html
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54042,257776.html
http://www.swedeponic.pl/_przepisy.html?g=12
http://net.atr.bydgoszcz.pl/~carold/afrodyzjaki/inde
x.php?menu=afrodyzjaki4&
ask=rokietta
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408884,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Pozdrawiam gastronomicznie
skryba
|