« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-16 20:34:33
Temat: Numerki na mąceWitam,
co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o drobność
zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w ogóle jakoś. Nie
zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach mąki zawsze jest taka
informacja.
Pozdrawiam,
Andy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-16 21:28:18
Temat: Re: Numerki na mące"Andrzej K. Brandt" <a...@k...wesolego.spammera.pl> wrote in
news:b7keno$als$1@korweta.task.gda.pl:
> co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o
> drobność zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w
> ogóle jakoś. Nie zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach
> mąki zawsze jest taka informacja.
im nizszy numer, tym maka bardziej oczyszczona i drobniej zmielona. tym
latwiej z niej cos zrobic. i tym nizsza ma ona wartosc jako pokarm.
peyton
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 01:02:34
Temat: Re: Numerki na mąceFrom: "Andrzej K. Brandt" <a...@k...wesolego.spammera.pl>
Sent: Wednesday, April 16, 2003 10:34 PM
Subject: Numerki na mące
Witam,
co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o drobność
zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w ogóle jakoś. Nie
zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach mąki zawsze jest taka
informacja.
Pozdrawiam,
Andy
==================
vide: TV POlsat; Domowa kawiarenka 12.04.20003 r. g. 16:30
program przez wielu/e odsadzony od czci i wiary :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.471 / Virus Database: 269 - Release Date: 2003.04.11
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 06:24:45
Temat: Re: Numerki na mąceb...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) wrote in
news:017001c3047c$0a117d40$ddf3573e@home68z1dftw81:
> vide: TV POlsat; Domowa kawiarenka 12.04.20003 r. g. 16:30
to za 18000 lat. nie wiem, czy dozyje :-)
peyton
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 21:29:44
Temat: Re: Numerki na mące
Użytkownik "Andrzej K. Brandt" <a...@k...wesolego.spammera.pl> napisał w
wiadomości news:b7keno$als$1@korweta.task.gda.pl...
> Witam,
>
> co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o drobność
> zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w ogóle jakoś.
Nie
> zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach mąki zawsze jest
taka
> informacja.
Liczba mówi o popiołowości mąki, tzn ile mg popiołu pozostaje po spaleniu
100 gram mąki. Im niższy numer tym mąka bardziej oczyszczona. Mąki o
niskiej zawartości popiołu stosuje się w cukiernictwie, te o wyższej na
pieczywo razowe.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-18 22:18:24
Temat: Re: Numerki na mącePeyton wrote:
>>co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o
>>drobność zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w
>>ogóle jakoś. Nie zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach
>>mąki zawsze jest taka informacja.
>
>
> im nizszy numer, tym maka bardziej oczyszczona i drobniej zmielona. tym
> latwiej z niej cos zrobic. i tym nizsza ma ona wartosc jako pokarm.
Czyli jaka jest "lepsza"? 450 czy 550?
Andy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-19 08:55:52
Temat: Re: Numerki na mące"Andrzej K. Brandt" <a...@k...wesolego.spammera.pl> wrote in
news:b7ptib$icf$1@korweta.task.gda.pl:
> Czyli jaka jest "lepsza"? 450 czy 550?
to juz zalezy od definicji slowa "lepsza" :-)
my stosujemy nieomal wylacznie maki razowe, czyli o najwyzszych numerach.
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-19 19:35:37
Temat: Re: Numerki na mąceCzy dobrze rozumiem? To znaczy, że do ciast np. drożdżowe, biszkopt powinna
być mąka o niskiej cyferce?Dzięki.
Małgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-21 20:28:21
Temat: Re: Numerki na mąceTenpa Dhargye wrote:
>>co właściwie znaczą numerki na mące pszennej - 400, 500? Chodzi o drobność
>>zmielenia? Jak to się przekłada na jakość potraw - o ile w ogóle jakoś.
> Nie
>>zauważyłem tego nigdzie w przepisach a na opakowaniach mąki zawsze jest
> taka
>>informacja.
>
> Liczba mówi o popiołowości mąki, tzn ile mg popiołu pozostaje po spaleniu
> 100 gram mąki. Im niższy numer tym mąka bardziej oczyszczona.
Rany! Nigdy bym nie wpadł, że mąka ma popiołowość. Napewno nie żartujesz???
Ciekawe, to jest na każdej torebce z mąką a mało kto wie, co to właściwie znaczy.
--
Pozdrawiam,
Andy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-21 20:29:06
Temat: Re: Numerki na mącePeyton wrote:
>>Czyli jaka jest "lepsza"? 450 czy 550?
>
>
> to juz zalezy od definicji slowa "lepsza" :-)
No to pewnie zależy od wypieku. My robiliśmy na 550 i ciasto pod mazurki i
ciasto drożdżowe i wyszło świetnie.
--
Pozdrawiam,
Andy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |