« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-06 14:43:50
Temat: Ocet z jabłekPoszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-06 14:48:18
Temat: Re: Ocet z jabłek
<i...@w...pl> wrote in message
news:1157553830.706203.228980@e3g2000cwe.googlegroup
s.com...
Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
kwas octowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-06 15:24:06
Temat: Re: Ocet z jabłek
Panslavista napisał(a):
> <i...@w...pl> wrote in message
> news:1157553830.706203.228980@e3g2000cwe.googlegroup
s.com...
> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>
> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
> kwas octowy.
Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
zabezbieczę, dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-06 15:58:47
Temat: Re: Ocet z jabłek
<i...@w...pl> wrote in message
news:1157556246.301923.306140@d34g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Panslavista napisał(a):
> <i...@w...pl> wrote in message
> news:1157553830.706203.228980@e3g2000cwe.googlegroup
s.com...
> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>
> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
> kwas octowy.
Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
zabezbieczę, dzięki.
Nie może być zakręcone - alkohol jest utleniany - musi być dostęp powietrza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-06 16:51:59
Temat: Re: Ocet z jabłek
>> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
>> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
>> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
>> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
>> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>>
>> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
>> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
>> kwas octowy.
> Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
> zabezbieczę, dzięki.
> Nie może być zakręcone - alkohol jest utleniany - musi być dostęp
> powietrza.
>
Jak długo czeka sie na efekty?
Czy sa jakies wymagania odnośnie temperatury, ten słoik może stac w
kuchni/spiżarni?
Czy mozna to robic tylko z obierek czy też mogą to być jabłka bez gniazd
nasiennych?
Mam sporo jabłek i temat mnie zaciekawił
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-06 17:14:59
Temat: Re: Ocet z jabłek
"Moni|<a" <m...@p...wpKROPKApl> wrote in message
news:edmuc2$m3p$1@news.wp.pl...
>
>>> Poszatkowane obierki z jabłek 0,4kg załałam 0,5l wody przegotowanej
>>> ciepłej i dodałam 50g cukru Jak postępować dalej ?
>>> Przejżałam całą grupę na ten temat ale nie jestem pewna czy dobrze
>>> zrobiłam. Czy moze o czys zapomniałam albo żle dobrałam proporcje
>>> proszę doradżcie jeśli macie doświadczenie . iza
>>>
>>> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można
>>> dodać
>>> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
>>> kwas octowy.
>> Drożdże są dla mnie nieosiągalne a przed octówkami lepiej
>> zabezbieczę, dzięki.
>> Nie może być zakręcone - alkohol jest utleniany - musi być dostęp
>> powietrza.
>>
>
> Jak długo czeka sie na efekty?
> Czy sa jakies wymagania odnośnie temperatury, ten słoik może stac w
> kuchni/spiżarni?
> Czy mozna to robic tylko z obierek czy też mogą to być jabłka bez gniazd
> nasiennych?
> Mam sporo jabłek i temat mnie zaciekawił
>
> Monika
Produkcja octu na sprzedaż nie będzie opłacalna bez dużych inwestycji.
Tradycyjne metody to przepływ wina jabłkowego po strużkach dębowych lub
słomie, gdzie zachodzi utlenianie przy pomocy bakterii octowych. W zasadzie
octownie skupowały przez GS-y spady jabłek, produkowały z niego jabcoka i
ocet...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-06 19:00:41
Temat: Re: Ocet z jabłek
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:edmn4h$sma$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Słoik przykryć ściereczką lub gazą przed octówkami i czekać - można dodać
> odrobinę drożdży winnych - wytworzą alkohol, z którego bakterie wytworzą
> kwas octowy.
Przy udziale tlenu oczywiscie , to taka odmiana kwasnego wina z jablek ,lub
inaczej gdy wino bez rurki fermentacyjnej z dostepem tlenu sie skwasi.
juras
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |