« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-06 07:34:38
Temat: CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKICUKATA ZE SKÓREK ARBUZÓW
Zamiast wyrzucać !!!!
Skórki z arbuzów - 90dag
Cukier - 650dag
Miód - 25 dag
Esencja owocowa - 4g
Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
Sól - 1kg.
Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej) części
skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy solą, i
tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W solance
skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i płuczemy z
niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery razy dziennie
moczymy przez 2-3 doby.
Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do 2
godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność przez
4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy miód...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-06 14:51:44
Temat: Re: CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
> Zamiast wyrzucać !!!!
>
> Skórki z arbuzów - 90dag
> Cukier - 650dag
> Miód - 25 dag
> Esencja owocowa - 4g
> Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
> Sól - 1kg.
>
> Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej)
> części skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy
> solą, i tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W
> solance skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i
> płuczemy z niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery
> razy dziennie moczymy przez 2-3 doby.
> Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do 2
> godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
> przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
> barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność
> przez 4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy
> miód...
a na co to dobre?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-06 15:03:26
Temat: Re: CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
"mlk" <m...@o...pl> wrote in message
news:edmn9u$1fs$1@news.task.gda.pl...
>
>
>> Zamiast wyrzucać !!!!
>>
>> Skórki z arbuzów - 90dag
>> Cukier - 650dag
>> Miód - 25 dag
>> Esencja owocowa - 4g
>> Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
>> Sól - 1kg.
>>
>> Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej)
>> części skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy
>> solą, i tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W
>> solance skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i
>> płuczemy z niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery
>> razy dziennie moczymy przez 2-3 doby.
>> Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do
>> 2 godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
>> przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
>> barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność
>> przez 4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy
>> miód...
>
> a na co to dobre?
Do zdobienia ciast - gdy ktoś lubi to robić...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |