Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "mlk" <m...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
Date: Wed, 6 Sep 2006 16:51:44 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 27
Message-ID: <edmn9u$1fs$1@news.task.gda.pl>
References: <edltnb$een$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: xr178.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.task.gda.pl 1157554302 1532 80.55.225.178 (6 Sep 2006 14:51:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Sep 2006 14:51:42 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277340
Ukryj nagłówki
> Zamiast wyrzucać !!!!
>
> Skórki z arbuzów - 90dag
> Cukier - 650dag
> Miód - 25 dag
> Esencja owocowa - 4g
> Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
> Sól - 1kg.
>
> Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej)
> części skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy
> solą, i tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W
> solance skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i
> płuczemy z niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery
> razy dziennie moczymy przez 2-3 doby.
> Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do 2
> godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
> przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
> barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność
> przez 4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy
> miód...
a na co to dobre?
|