Data: 2006-09-06 14:51:44
Temat: Re: CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
Od: "mlk" <m...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Zamiast wyrzucać !!!!
>
> Skórki z arbuzów - 90dag
> Cukier - 650dag
> Miód - 25 dag
> Esencja owocowa - 4g
> Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
> Sól - 1kg.
>
> Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej)
> części skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy
> solą, i tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W
> solance skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i
> płuczemy z niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery
> razy dziennie moczymy przez 2-3 doby.
> Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do 2
> godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
> przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
> barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność
> przez 4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy
> miód...
a na co to dobre?
|