Data: 2006-09-06 15:03:26
Temat: Re: CUKATA (CYKATA) - KANDYZOWANE OWOCE LUB NAMIASTKI
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"mlk" <m...@o...pl> wrote in message
news:edmn9u$1fs$1@news.task.gda.pl...
>
>
>> Zamiast wyrzucać !!!!
>>
>> Skórki z arbuzów - 90dag
>> Cukier - 650dag
>> Miód - 25 dag
>> Esencja owocowa - 4g
>> Barwniki spożywcze - 1g (różne kolory)
>> Sól - 1kg.
>>
>> Po wyjedzeniu środka obieramy kawałki arbuza z zewnętrznej (zielonej)
>> części skórki. Po obraniu układamy warstwę skórek w naczyniu i posypujemy
>> solą, i tak do wypełnienia, resztę soli wysypujemy na wierzch skórek. W
>> solance skórki macerują się przez 3-4 dni. Następnie wylewamy roztwór i
>> płuczemy z niego skórki zimną wodą, zalewamy wodę i zmieniając ją cztery
>> razy dziennie moczymy przez 2-3 doby.
>> Myjemy wymoczone skórki, zalewamy czystą woda i gotujemy przez 1,5 do
>> 2 godzin sprawdzając zapałką (patyczkiem) miękkość. W gotowych zapałka
>> przechodzi na drugą strone swobodnie. Przekładamy je do naczynia z
>> barwnikami i dodajemy 1/3 cukru. Zagotowujemy i powtarzmy tę czynność
>> przez 4-5 dni, dosypując po odrobinie cukru. Ostatniego dnia dodajemy
>> miód...
>
> a na co to dobre?
Do zdobienia ciast - gdy ktoś lubi to robić...
|