Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Robert Pyzel <r...@g...Bez.Spamu.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Ochrona przed chlorem
Date: Wed, 13 Oct 2004 07:16:41 +0000 (UTC)
Organization: bardzo sekretna i tajna
Lines: 26
Message-ID: <c...@t...robota.cypla.jest>
References: <cki15f$6f6$1@gateway.studio.net.pl>
NNTP-Posting-Host: cpe9.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1097651801 21753 83.31.210.9 (13 Oct 2004 07:16:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 13 Oct 2004 07:16:41 +0000 (UTC)
X-Licznik: 500
X-Posting-Agent: Hamster/2.0.1.3
X-User: rpyzel
User-Agent: slrn/0.9.7.4 (pl-1.4.2w) (Windows)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:158238
Ukryj nagłówki
W artykule <cki15f$6f6$1@gateway.studio.net.pl> sobi tako rzecze:
> Pisze w sumie na prośbę znajomego. Poprosił on mnie o poszukanie jakiegoś
> sposobu na
> uniknięcie, a przynajmniej minimalizację kaszlu wywołanego pracą w
> środowisku z dużą ilością chloru.
> Pracuje przy jakiś warzywach czy cuś, i warzywa owe traktuje wodą w procesie
> mycia, a woda jest
> chyba dość porządnie nachlorowana, co skutkuje kaszlem przez cały czas pracy
> ( nie tylko u niego - wlasciwie cala zaloga tam kaszle).
a) przyczyną wcale nie musi być chlor. Jeśli jest tam dużo mokrych
warzyw to mogą tam być zarodniki pleśni np.
b) BHP, Inspekcja Pracy, Sanepid - czy pomieszczenie ma prawidłową
wentylację, wilgotność itd.
Chlor może być na samym końcu przyczyn, a i to wątpliwe (bo skąd to wodę
biorą? Jeśli z sieci wodociągowej, to normy są jednoznaczne i dość
surowo przestrzegane)
--
"Ćwiczenie Tai Chi jest doskonałym treningiem szybkości.
Mający 90 lat mistrzowie Tai Chi, poruszają się równie
szybko jak młodzi początkujący."
Robert Pyzel r p y z e l @ g a z e t a . p l (usuń BezSpamu z adresu)
|