Data: 2002-03-27 13:46:23
Temat: Re: Oczko wodne
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ale jesteś dowcipny.
Staram się. ;-)))
> Dno mam folią wyłożone, a w wodzie pływają szczupaki i
> karasie. Muszę to tak zrobić, aby nie przenosić ryb.
Bez tego ci się to raczej nie uda.
Skoro masz folię to nie polecam odkurzacza ani pompy bo możesz ją
uszkodzić. Lepiej zrób syfon i powoli przepuszczaj przez jakąś warstwę
filtrującą. A tak naprawdę jak byś poszukał trochę w archiwum to byś sporo
znalazł.
Oczko/staw to odwieczna "kość niezgody" na tej grupie. I nie ma w tym nic
dziwnego albowiem, jest tyle czynników decydujących o chemizmie wody, że
aż nie do wiary. I mało kto wie jak się w tym połapać. Nawet
profesjonaliści maja problemy. A na co zwracają uwagę? Popatrz:
CHEMIZM WODY STAWÓW I KANAŁÓW
Analiza chemiczna wody dokonywana co parę miesięcy przez zakład rybacki
obejmuje: pH wody, O2 rozpuszczony w mg/l, procent nasycenia O2, PO4 w
mg/l, utlenialność nadmanganianową w mg/l O2, NH4 w mg/l, NO2 w mg/l, NO3
w mg/l, Cl w mg/l, SO4 w mg/l, żelazo ogólne (Fe) w mg/l, Ca w mg/l, Mg w
mg/l, twardość ogólną w mvl/l, zasadowość ogólną w mvl/l, Na w mg/l oraz K
w mg/l.
Wyniki tych analiz świadczą, że chemizm wody jest tu bardzo zmienny i
zależny m.in. od pory roku i doby, czynników atmosferycznych, zakwitu
glonów, śnięcia ryb itp. W tych samych warunkach pogodowych i tym samym
okresie poszczególne parametry chemiczne różnią się (oscylując oczywiście
w określonym przedziale wartości) na różnych akwenach. Aby hodowla ryb
była możliwa, niezbędne jest utrzymanie pH na stałym, optymalnym poziomie.
W tym celu stawy poddaje się co roku wapnowaniu. Nawożenie wapnem w ilości
200kg/ha odbywa się z łodzi, gdy staw jest nawodniony lub z brzegu za
pomocą specjalnych rozpylaczy, gdy staw jest osuszony.
Muł pokrywający dna zbiorników ma charakter sapropelu, czyli szlamu
gnilnego ciemnego od siarczków żelaza i bogatego w substancję organiczną,
osiągającego miejscami miąższość ponad 1m.
http://www.milicz.pl/turystyka/malze/chemizm_wody.ht
m
--
Pozdr. Jerzy
|