Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak zrobić dobrą Lasagne????

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak zrobić dobrą Lasagne????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-02 13:19:45

Temat: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Valentino" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Otóż kiedys korzystając z internetowego przepisu zrobiłem Lasagne. Spędziłem
w kuchni strasznie wiele czasu, a rezultat powiem szczerze był średni.
Lasagne bylo zbyt miękkie, ( nie chrupiące ). W przepisie pisało , aby
zostawić je przed włożeniem do piekarnika na jakiś czas ( 30 min.), aby
nasiąkło sosem.Teraz pytanie: czy powinno sie zostawiać Lasagne do
nasiąknięcia sosem?.
A tak poza tym ile powinno być warstw MAKARONU, aby nie zrobiła się kluska,
i jakiego sosu używać do tradycyjnego Lasagne z mięsem mielonym?. Z góry
dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrawiam!!
Valentino


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-02 13:30:27

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Dorota Bugla" <b...@a...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Valentino" <f...@w...pl> napisał(a) nam tak...
to bedzie odpowiedz z cyklu nie wiem, ale powiem .. ;)))
nigdy nie robilam lasagni ale zebralam wszelkie a propos, ktore pojawily sie
na grupie ostatnio, i oto prosze:

Lasagna z mięsem wołowym pod beszamelem
1. W naczyniu żaroodpornym układasz warstwami na zmianę (licząc od dołu)
gesty sos beszamelowy, wolowe mięso mielone, podsmażone z cebulką,
czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami (to ma być taka gęsta masa), makaron,
sos beszamelowy, mięso. na samą górę na płaty makaronu nakładasz drobno
zmielony ser żółty zmieszany na gęsto (na papkę) z jogurtem. Całość do
piekarnika na około 45 min ok. 180 C (termoobieg). Najlepiej piec w małych
żaroodpornych miseczkach, które podajesz po jedna na głowę. Jeżeli pieczesz
w dużym naczyniu (do podziału) to po wyjęciu z piekarnika przed podzieleniem
musisz poczekać z 10 min - bo inaczej może się rozciapciać...

2. ja pomidorów wrzucam DUŻO, a piekę dłużej niż 45 minut, w mniej nagrzanym
piekarniku. zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy dorzuciłam następna
warstwę żółtego sera do zapieczenia

3. robię w formie lasagniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym młodym
goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na wierzch
mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to. Aha. Zamiast płyt
używam normalnego ciasta makaronowego.

4. Pieczenie bez przykrycia - serek z wierzchu powinien się ładnie zapiec...

5. sos czerwony: mięso mielone ok. 30-40 dkg wrzucam na rozgrzany tłuszcz na
patelnie i podsmażam, do tego dodaje odrobinę wody i cebulkę pokrojona w
kostkę i duszę, wcześniej solę, pieprzę, przyprawuję wedle uznania,
następnie wrzucam to do garnka i dolewam ze 2-3 szklanki wody i zagotowuję,
dodając wcześniej mały słoiczek koncentratu pomidorowego i oregano i mam sos
czerwony, wody może być mniej, ale ja lubię mokra lazanie, wiec daje
więcej...

6. sos beszamelowy (biały): 1/3 kostki masła rozpuszczam w garnuszku do tego
dodaje 3-4 łyżki maki i ok. 2 szklanki mleka i wszystko mieszam, mieszam i
mieszam tak by się zrobiła ładna jednolita i gęsta masa, dodaje vegetę i
gałkę muszkatołową

7. i biorę naczynie żaroodporne, kiedyś najpierw wylewałam sos biały, ale mi
się przypalało, ostatnio wylałam sos czerwony na spód i było oki. Sos
czerwony, makaron, sos biały makaron, sos czerwony, makaron, sos biały
makaron... itd. a na wierzch starty ser żółty, piekę tak długo aż poczuję
zapach lazanii, A poważnie ok. 40-50 minut to trwa.

8. sos beszamelowy v.2: dwie prawie płaskie łyżki mąki, leciutko zrumienić
na 3 łyżkach oleju z odrobina soli; potem dodajemy 2 szklanki mleka i
rozpuszczona kostkę rosołową [w połowie szklanki wrzątku] wszystko razem
mieszamy i na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia jak już zgęstnieje
[trochę gęściejsze niż śmietana] odstawić z ognia w garnczku rozbełtać
jajko, i powoli wlewać masę mleczno-mączna mieszać tak żeby jajko się nie
ścięło tym smarować kolejne warstwy lasagni

9. nadzienie: ja ląduję kilogram mrożonego szpinaku z dużą ilością czosnku
na jedna warstwę, a na druga kawałki podsmażonego kurczaka, cebulka,
pokrojona w paseczki papryka i na koncentrat pomidorowy na wierzch warstwa
płatków lasagni, sos beszamelowy i starty żółty serek i przyprawy: pieprz
czarny, oregano, papryka ostra i sól ziołowa wszystko razem do pieca na
jakieś 30 minut [góra 30 minut, nie dłużej bo będzie paciaja] temp. jakoś
200-220 stopni Celsjusza

pozdrawiam
--
oshin
--
http://szanty.art.pl/~bydnorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-02 13:37:28

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: Magda Rzepka-Kosinska <m...@i...zabrze.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej,
moja rodzina lubi lazanie, ale przysiegam ze jest to gotowanie ktore nie
zajmuje mi wiele czasu. Nigdy nie zostawiam lazani "do nasiakniecia"
sosem ... platkow uzywam 4 i obok tego znowu 4 (tak mi pasuje do
naczynia zaroodpornego)... do miesa mielonego robie przewaznie sos
pomidorowy co razem z miesem daje bolonese, chyba ze przekladam miesem i
szpinakiem wtedy beszamel ...

Valentino, pomyslnosci!
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-02 19:45:09

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Cropish" <c...@a...net> szukaj wiadomości tego autora


"Magda Rzepka-Kosinska" <m...@i...zabrze.pl> wrote in message
news:3BB9C318.C0F70F75@itam.zabrze.pl...
> Hej,
> moja rodzina lubi lazanie, ale przysiegam ze jest to gotowanie ktore nie
> zajmuje mi wiele czasu. Nigdy nie zostawiam lazani "do nasiakniecia"
> sosem ... platkow uzywam 4 i obok tego znowu 4 (tak mi pasuje do
> naczynia zaroodpornego)...

Moze okazę się totalnym laikiem, ale trudno - kto pyta wielbłądzi :)
Jak robicie lasagne z gotowego makaronu? ktos poradził mi obgotowywanie i to
co mi wyszlo zniechęciło mnie do robienia tego dania (które b.lubię).
Makaron się posklejał, musiałam go rozrywać, a przeciez pojedynczo nie bede
obgotowywać. To jak z tym w końcu jest? Pozdr. Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-02 23:25:23

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Vefour" <h...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

mozesz nie gotowac (prawie wszystkie sa "oven ready"), ale zapiekaj co
najmniej 40 minut - te z wierzchu moga byc twarde, wiec poeksperymentuj, w
razie czego podgotuj (nie ugotuj!!!, raczej takie dluzsze blanszowanie) i
sprawdz ......


Rgds,

V.



"Cropish" <c...@a...net> wrote in message
news:9pd5f2$8vo$1@pingwin.acn.pl...
>
> "Magda Rzepka-Kosinska" <m...@i...zabrze.pl> wrote in message
> news:3BB9C318.C0F70F75@itam.zabrze.pl...
> > Hej,
> > moja rodzina lubi lazanie, ale przysiegam ze jest to gotowanie ktore nie
> > zajmuje mi wiele czasu. Nigdy nie zostawiam lazani "do nasiakniecia"
> > sosem ... platkow uzywam 4 i obok tego znowu 4 (tak mi pasuje do
> > naczynia zaroodpornego)...
>
> Moze okazę się totalnym laikiem, ale trudno - kto pyta wielbłądzi :)
> Jak robicie lasagne z gotowego makaronu? ktos poradził mi obgotowywanie i
to
> co mi wyszlo zniechęciło mnie do robienia tego dania (które b.lubię).
> Makaron się posklejał, musiałam go rozrywać, a przeciez pojedynczo nie
bede
> obgotowywać. To jak z tym w końcu jest? Pozdr. Marta
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-03 12:15:03

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Beata" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Podam Ci przepis mojej włoskiej teściowej
LASAGNE AL FORNO:
1. Przygotować ragu (0,5kg mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1l przecieru
pomidorowego - b.dobry jest Pommaru, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka oliwy z
oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia, oregano)
Na odrobinie oliwy z oliwek i masła podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę i czosnek. Czosnek wyrzućić, dodać mięso mielone, najlepiej mieszane,
ale możesz użyć jakie chcesz (np. teściowa używa koniny - ale u nas mało
popularna).Smażyć tak długo, aż cała woda wyparuje. Dodać przecier
pomidorowy, kostkę rosołową i przyprawy. Gotować na małym ogniu, mieszając
od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (ok. 2-3 godzin). Ragu można
przygotować dzień wcześniej.
2. Przygotować sos beszamelowy (1/3 kostki masła, niecały litr mleka, 2-3
łyżki mąki, kostka rosołowa, sól, pieprz)
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, ciągle mieszając wlewać mleko,
dorzućić kostkę rosołową, posolić, popieprzyć. Gotować ciągle mieszając tak
długo, aż sos zacznie gęstnieć.
3. Lasagne, czyli płaty makaronu teściowa przygotowywuje w domu - i taki
makaron należy najpierw ugotować. W sklepie możesz kupić gotowy makaron,
który używa się bez wcześniejszego gotowania (bdb jest Malma, albo
Federici).
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance układasz na przemian: sos beszamelowy,
makaron, ragu, sos beszamelowy, starty parmezan i znowu mararon itd.
Ostatnią warstwą powinien być beszamel posypany parmezanem. Na wierzch
możesz dać dwie łyżki oliwy. Ilośc warstw zależy od naczynia jakie
posiadasz, ale najczęściej są to cztery warstwy. Całość wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 minut. Na ostatnie 15 minut
zwiększamy temperaturę do 200°C.

Życzę smacznego!

Beata

Użytkownik "Valentino" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9pceq1$aud$1@news.tpi.pl...
> Otóż kiedys korzystając z internetowego przepisu zrobiłem Lasagne.
Spędziłem
> w kuchni strasznie wiele czasu, a rezultat powiem szczerze był średni.
> Lasagne bylo zbyt miękkie, ( nie chrupiące ). W przepisie pisało , aby
> zostawić je przed włożeniem do piekarnika na jakiś czas ( 30 min.), aby
> nasiąkło sosem.Teraz pytanie: czy powinno sie zostawiać Lasagne do
> nasiąknięcia sosem?.
> A tak poza tym ile powinno być warstw MAKARONU, aby nie zrobiła się
kluska,
> i jakiego sosu używać do tradycyjnego Lasagne z mięsem mielonym?. Z góry
> dziękuję za odpowiedzi!
>
> Pozdrawiam!!
> Valentino
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-03 15:59:42

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam lasagne z przepisu Beaty i było pyszne. Trochę czasochłonne, ale
warto. Dołożyłam tylko jeszcze trochę marchwi startej do mięsa.
Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-03 18:19:19

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Beata" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Miło mi Dorunia i cieszę się, że Ci smakowało. Normalnie kuchnia włoska jest
mniej pracochłonna. Jak byś miała jakieś pytania co do kuchni włoskiej to
zapraszam.

Beata

Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9pfcmt$r3c$1@news.tpi.pl...
> Zrobiłam lasagne z przepisu Beaty i było pyszne. Trochę czasochłonne, ale
> warto. Dołożyłam tylko jeszcze trochę marchwi startej do mięsa.
> Dorunia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-04 07:12:47

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

hop, hop Waldus Krzok
podaj swoj przepis ludziskom na grupie albo jak nie masz czasu - to ja
wkleje Twoj lasagnowy przepis ktory mi sie od Ciebie dostalo na priv!!!!

buziaczki

Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-04 07:42:11

Temat: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Jola L-L wrote:
>
> hop, hop Waldus Krzok
> podaj swoj przepis ludziskom na grupie albo jak nie masz czasu - to ja
> wkleje Twoj lasagnowy przepis ktory mi sie od Ciebie dostalo na priv!!!!
>
> buziaczki

wklej proszę, chwilowo muszę pracowć, bo wczoraj było święto, a dzisiaj
po święcie :-((

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

potrzebne skrzydelka
test
test
ksiazka
Jadalne dekoracje kuchni

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »