Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Dorota Bugla" <b...@a...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Date: Tue, 2 Oct 2001 15:30:27 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 70
Message-ID: <9pcfm9$ht5$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <9pceq1$aud$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.213.228
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1002029577 18341 149.156.213.228 (2 Oct 2001 13:32:57
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 2 Oct 2001 13:32:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72634
Ukryj nagłówki
"Valentino" <f...@w...pl> napisał(a) nam tak...
to bedzie odpowiedz z cyklu nie wiem, ale powiem .. ;)))
nigdy nie robilam lasagni ale zebralam wszelkie a propos, ktore pojawily sie
na grupie ostatnio, i oto prosze:
Lasagna z mięsem wołowym pod beszamelem
1. W naczyniu żaroodpornym układasz warstwami na zmianę (licząc od dołu)
gesty sos beszamelowy, wolowe mięso mielone, podsmażone z cebulką,
czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami (to ma być taka gęsta masa), makaron,
sos beszamelowy, mięso. na samą górę na płaty makaronu nakładasz drobno
zmielony ser żółty zmieszany na gęsto (na papkę) z jogurtem. Całość do
piekarnika na około 45 min ok. 180 C (termoobieg). Najlepiej piec w małych
żaroodpornych miseczkach, które podajesz po jedna na głowę. Jeżeli pieczesz
w dużym naczyniu (do podziału) to po wyjęciu z piekarnika przed podzieleniem
musisz poczekać z 10 min - bo inaczej może się rozciapciać...
2. ja pomidorów wrzucam DUŻO, a piekę dłużej niż 45 minut, w mniej nagrzanym
piekarniku. zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy dorzuciłam następna
warstwę żółtego sera do zapieczenia
3. robię w formie lasagniowej, ale prostokątnej. Parmezan obowiązkowo do
beszamelu, mozarella na wierzch do zapieczenia. Podsypuję też starym młodym
goudą (znaczy był młody, ale się ostał w lodówce, wiec stary). Na wierzch
mozarelli trochę bułki tartej i parę kropli oliwy na to. Aha. Zamiast płyt
używam normalnego ciasta makaronowego.
4. Pieczenie bez przykrycia - serek z wierzchu powinien się ładnie zapiec...
5. sos czerwony: mięso mielone ok. 30-40 dkg wrzucam na rozgrzany tłuszcz na
patelnie i podsmażam, do tego dodaje odrobinę wody i cebulkę pokrojona w
kostkę i duszę, wcześniej solę, pieprzę, przyprawuję wedle uznania,
następnie wrzucam to do garnka i dolewam ze 2-3 szklanki wody i zagotowuję,
dodając wcześniej mały słoiczek koncentratu pomidorowego i oregano i mam sos
czerwony, wody może być mniej, ale ja lubię mokra lazanie, wiec daje
więcej...
6. sos beszamelowy (biały): 1/3 kostki masła rozpuszczam w garnuszku do tego
dodaje 3-4 łyżki maki i ok. 2 szklanki mleka i wszystko mieszam, mieszam i
mieszam tak by się zrobiła ładna jednolita i gęsta masa, dodaje vegetę i
gałkę muszkatołową
7. i biorę naczynie żaroodporne, kiedyś najpierw wylewałam sos biały, ale mi
się przypalało, ostatnio wylałam sos czerwony na spód i było oki. Sos
czerwony, makaron, sos biały makaron, sos czerwony, makaron, sos biały
makaron... itd. a na wierzch starty ser żółty, piekę tak długo aż poczuję
zapach lazanii, A poważnie ok. 40-50 minut to trwa.
8. sos beszamelowy v.2: dwie prawie płaskie łyżki mąki, leciutko zrumienić
na 3 łyżkach oleju z odrobina soli; potem dodajemy 2 szklanki mleka i
rozpuszczona kostkę rosołową [w połowie szklanki wrzątku] wszystko razem
mieszamy i na malutkim ogniu doprowadzamy do wrzenia jak już zgęstnieje
[trochę gęściejsze niż śmietana] odstawić z ognia w garnczku rozbełtać
jajko, i powoli wlewać masę mleczno-mączna mieszać tak żeby jajko się nie
ścięło tym smarować kolejne warstwy lasagni
9. nadzienie: ja ląduję kilogram mrożonego szpinaku z dużą ilością czosnku
na jedna warstwę, a na druga kawałki podsmażonego kurczaka, cebulka,
pokrojona w paseczki papryka i na koncentrat pomidorowy na wierzch warstwa
płatków lasagni, sos beszamelowy i starty żółty serek i przyprawy: pieprz
czarny, oregano, papryka ostra i sól ziołowa wszystko razem do pieca na
jakieś 30 minut [góra 30 minut, nie dłużej bo będzie paciaja] temp. jakoś
200-220 stopni Celsjusza
pozdrawiam
--
oshin
--
http://szanty.art.pl/~bydnorz
|