Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Beata" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić dobrą Lasagne????
Date: Wed, 3 Oct 2001 14:15:03 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 53
Message-ID: <9pevg6$8v9$1@news.tpi.pl>
References: <9pceq1$aud$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa62.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1002111302 9193 213.76.72.62 (3 Oct 2001 12:15:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Oct 2001 12:15:02 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:72810
Ukryj nagłówki
Podam Ci przepis mojej włoskiej teściowej
LASAGNE AL FORNO:
1. Przygotować ragu (0,5kg mięsa, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1l przecieru
pomidorowego - b.dobry jest Pommaru, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka oliwy z
oliwek, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia, oregano)
Na odrobinie oliwy z oliwek i masła podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę i czosnek. Czosnek wyrzućić, dodać mięso mielone, najlepiej mieszane,
ale możesz użyć jakie chcesz (np. teściowa używa koniny - ale u nas mało
popularna).Smażyć tak długo, aż cała woda wyparuje. Dodać przecier
pomidorowy, kostkę rosołową i przyprawy. Gotować na małym ogniu, mieszając
od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (ok. 2-3 godzin). Ragu można
przygotować dzień wcześniej.
2. Przygotować sos beszamelowy (1/3 kostki masła, niecały litr mleka, 2-3
łyżki mąki, kostka rosołowa, sól, pieprz)
W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, ciągle mieszając wlewać mleko,
dorzućić kostkę rosołową, posolić, popieprzyć. Gotować ciągle mieszając tak
długo, aż sos zacznie gęstnieć.
3. Lasagne, czyli płaty makaronu teściowa przygotowywuje w domu - i taki
makaron należy najpierw ugotować. W sklepie możesz kupić gotowy makaron,
który używa się bez wcześniejszego gotowania (bdb jest Malma, albo
Federici).
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance układasz na przemian: sos beszamelowy,
makaron, ragu, sos beszamelowy, starty parmezan i znowu mararon itd.
Ostatnią warstwą powinien być beszamel posypany parmezanem. Na wierzch
możesz dać dwie łyżki oliwy. Ilośc warstw zależy od naczynia jakie
posiadasz, ale najczęściej są to cztery warstwy. Całość wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 minut. Na ostatnie 15 minut
zwiększamy temperaturę do 200°C.
Życzę smacznego!
Beata
Użytkownik "Valentino" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9pceq1$aud$1@news.tpi.pl...
> Otóż kiedys korzystając z internetowego przepisu zrobiłem Lasagne.
Spędziłem
> w kuchni strasznie wiele czasu, a rezultat powiem szczerze był średni.
> Lasagne bylo zbyt miękkie, ( nie chrupiące ). W przepisie pisało , aby
> zostawić je przed włożeniem do piekarnika na jakiś czas ( 30 min.), aby
> nasiąkło sosem.Teraz pytanie: czy powinno sie zostawiać Lasagne do
> nasiąknięcia sosem?.
> A tak poza tym ile powinno być warstw MAKARONU, aby nie zrobiła się
kluska,
> i jakiego sosu używać do tradycyjnego Lasagne z mięsem mielonym?. Z góry
> dziękuję za odpowiedzi!
>
> Pozdrawiam!!
> Valentino
>
>
|