Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jaki blender do orzechow ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

jaki blender do orzechow ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 108


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2015-04-02 22:19:54

Temat: Re: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

@ pisze:

>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>>
>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>
> Raczej bardziej z zanieczyszczen glutenem na etapie produkcji.
> zaklady wytwarzajace platki czy maki bezglutenowe musza miec
> osobna linie produkcyjna.

Warto sobie te pipiemy, o których wcześniej pisałem, przeliczyć samemu.
Dobrze przy tym mieć choć wyobrażenie, jak wyglądaja uprawy rolne
i linie produkcji spożywczej. Mnie wychodzi, że rolnictwo daje większe
ryzyko powstania "śladu glutenowego" niż przemysł. Ale oczywiście ci,
co wytwarzają produkty bezglutenowe, na swoich maszynach robią tylko to.
Skoro już wsiedli w ten biznes, to co innego im się nie opłaca. Pytanie,
czy korzystają z dostatecznie kontrolowanych dostaw ziarna.

Jarek

--
Nad płomieniem oszczepy złożono w koziołki,
Na grotach zawieszono brzuchate kociołki;
Z wozów niosą jarzyny, mąki i pieczyste,
I chleb.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2015-04-02 22:26:22

Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:551d9e7b$0$15664$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-04-02 o 21:13, @ pisze:
>>
>> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
>> news:551d9263$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2015-04-02 o 19:34, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na "etapie
>>>> rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu przetykana zbożem
>>>> rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach pszenicą, a to znowuż
>>>> żytem.
>>>
>>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>>
>> Raczej bardziej z zanieczyszczen glutenem na etapie produkcji. zaklady
>> wytwarzajace platki czy maki bezglutenowe musza miec osobna linie
>> produkcyjna.
>
> Ale "czysty" surowiec użyty do produkcji też jest chyba istotny?


To oczywiscie podstawa.
Zarowno odpowiednio oczyszczony surowiec jak i koszt dodatkowej linii
produkcyjnej wplywaja niestety na cene produktow bezglutenowych.
Ale nie tylko - teraz dieta bezglutenowa zrobila sie "modna" totez
producentom w to graj, wykorzystuja koniunkture.

Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2015-04-02 22:36:27

Temat: Re: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

@ pisze:

> Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
> restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
> zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.

Odbudowuja się w ogóle? Ja zakładałem, że jednak nie, lub prawie wcale.
Jeśli jednak tak, to wystarczy nie tylko taki poziom, który zapewnia
brak jakiejkolwiek reakcji, ale taki, że tempo zniszczeń nie przekroczy
tempa budowy.

Jarek

--
Krzyk dalekich myśliwców wiatrami przygnany
Odbijał się kilkakroć o zamkowe ściany:
Przysiągłbyś, że krzyk z zamku, że pod mgły zasłoną
Mury odbudowano i znów zaludniono.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2015-04-02 22:43:00

Temat: Re: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

@ pisze:

>> Ale "czysty" surowiec użyty do produkcji też jest chyba istotny?
>
> To oczywiscie podstawa.
> Zarowno odpowiednio oczyszczony surowiec jak i koszt dodatkowej linii
> produkcyjnej wplywaja niestety na cene produktow bezglutenowych.

A nie nie nie nie! Tutaj dodatkowa linia na nic. Nie uchroni to przed
śladowymi zanieczyszczeniami. Potrzebny jest nowy zakład produkcyjny.

> Ale nie tylko - teraz dieta bezglutenowa zrobila sie "modna" totez
> producentom w to graj, wykorzystuja koniunkture.

Mamy konkurencję na rynku. Edukacyjnym również. Albo ktoś nauczy się
liczyć pipiemy, albo złotówki.

Jarek

--
Dobranoc, dobranoc mężczyzno,
zbiegany za groszem jak mrówka
dobranoc, niech sny Ci się przyśnią
porosłe drzewami w złotówkach

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2015-04-02 23:07:11

Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-04-02 o 22:09, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
> W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
> niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?

Nie spotkałam się z tym, żeby przy celiakii pojawiały się obawy o
kukurydzę czy kaszę gryczaną, natomiast co do płatków owsianych często
się takowe pojawiają. Może chodzi o to, że kukurydza (z racji swojej
wielkości) nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać jakiejś pszenicy. Jak jest
z gryką nie mam pojęcia - może nie tak popularna jak reszta, więc nie
poświęca się jej tyle uwagi?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2015-04-02 23:14:54

Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
news:551d99ba$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2015-04-02 21:16, obywatel @ uprzejmie donosi:
>> Użytkownik "Qrczak" <q...@q...pl> napisał w wiadomości
>> news:551d6a95$0$8376$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Dnia 2015-04-01 21:31, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> W dniu 2015-04-01 o 16:19, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>>> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm reaguje
>>>>> na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie, ale ja się na tym
>>>>> nie znam, więc mogę się mylić.
>>>>
>>>> Tego nie wiem, trzeba by zapytać lekarza prowadzącego. Z tego co można
>>>> wyczytać choćby w wikipedii, to skuteczną metodą leczenia jest jedynie
>>>> restrykcyjna dieta eliminacyjna. Oczywiście nie należy mylić celiakii z
>>>> modną ostatnią dietą bezglutenową.
>>>
>>> Co by to nie było, nie umiera się na to od razu, gwałtownie i w
>>> cierpieniach.
>>> Zwłaszcza po śladowym użyciu.
>>
>> Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
>> restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
>> zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.
>
> Ale potwierdzasz natychmiastowe odejście czy odrzucasz?

Jasne, ze odrzucam :)
Twierdze tylko, ze osobom chorym na celiakie (nie na nietolerancje glutenu,
bo to dwie rozne sprawy) nawet sladowe jego ilosci naprawde szkodza. Jak
bardzo - to oczywiscie kwestia indywidualna, ale zazwyczaj nie chodzi tu o
np. katar lub "wypryski" czy inne dolegliwosci skorne jak to bywa po
kontakcie z alergenem, ale o uszkodzenie struktury jelit, co prowadzi do
zaburzen wchlaniania, a to z kolei do innych chorob zwiazanych z
niedoborami.
Moja kolezanka np. po nawet sladowej ilosci glutenu nieswiadomie spozytego,
ma sensacje i odgorne i oddolne, delikatnie mowiac, przez kilka dni.
Odbudowa wlasciwej struktury kosmkow jelitowych trwa pozniej kilka tygodni,
czasem nawet miesiecy.
Osoby niezdiagnozowane w kierunku celiakii, przez zaburzenia wchlaniania sa
narazone na smierc w wyniku niedozywienia organizmu. Sama znam 2 przypadki
(w obydwu chodzilo o dzieci - jedno 6 lat, drugie 11), ktore zmarly, bo nie
byly wlasciwie zdiagnozowane. Leczone przez gastroenterologow - a raczej
"zaleczane" byly skutki, nie przyczyny dolegliwosci.
To co prawda rzadka choroba, ale nie jest to niestety dobra strona medalu,
bo rzadko wystepujace choroby sa tez rzadziej rozpoznawane przez lekarzy.
Przyklad nie zwiazany z celiakia - moje dziecko od urodzenia wydzieralo sie
niemilosiernie, jak nie spal albo nie byl karmiony to wyl. Nie plakal - wyl.
Zanosil sie, dusil, brzuch mial wzdety jak balon. 3 tygodnie po porodzie
bylam z nim przez tydzien w szpitalu i wyszlam z diagnoza: "kolki i cieszyc
sie macierzynstwem". Gdzies mi w necie przemknela nietolerancja laktozy -
zapytalam o to jeszcze bedac w szpitalu i w odpowiedzi uslyszalam, ze to
jest tak rzadka choroba, za z pewnoscia mozna ja wykluczyc. A maluch sie
meczyl dalej.
Po wielu wizytach, konsultacjach i perypetiach, ktorych nie ma sensu tu
opisywac, trafilam do lekarki (neonatolog), ktora stwierdzila...
nietolerancje laktozy. Musialam dziecko karmic bebilonem pepti (a bardzo
chcialam karmic naturalnie conajmniej do 9 m-cy) i wszystko przeszlo,
dziecko zdrowe a ja rzeczywiscie moglam sie cieszyc macierzynstwem.

Wiem, ze przynudzilam. chcialam tylko pokazac, ze brak wlasciwej diagnozy
szkodzi.
Moja wspomniana wczesniej kolezanka meczyla sie z celiakia kilka lat, zanim
zostala zdiagnozowana. Powrot do zdrowia trwal w jej przypadku kilka lat.

Ponizej linki (tylko przykladowe) nt. skutkow celiakii
http://niezaleznemediapodlasia.pl/gluten-dlaczego-co
raz-wiecej-osob-go-nie-toleruje-celiakia/
http://members-srac.de/de/literatur/broschueren/weit
ere-sprachen/polski-1/592-celiakia-i-nietolerancja-g
lutenu-1/file.html


Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2015-04-02 23:38:28

Temat: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmhra2b.hjf.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>@ pisze:
>
>> Niestety osoby ze stwierdzona celiakia musza bezwarunkowo przestrzegac
>> restrykcyjnej diety bezglutenowej, bo nawet sladowe ilosci sa w stanie
>> zniszczyc kosmki jelitowe, a ich odbudowa trwa niestety dlugo.
>
> Odbudowuja się w ogóle? Ja zakładałem, że jednak nie, lub prawie wcale.
> Jeśli jednak tak, to wystarczy nie tylko taki poziom, który zapewnia
> brak jakiejkolwiek reakcji, ale taki, że tempo zniszczeń nie przekroczy
> tempa budowy.

Nie do konca.
To nie budowa autostrady.
Odbudowuja sie, owszem, ale nie moga miec stycznosci z niczym, co uposledza
ta odbudowe. Zadnej stycznosci.

Pozdrawiam
@


---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2015-04-02 23:43:02

Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>>>> To dość ostra norma. Zdaje się, że łatwo ją przekroczyć już na
>>>> "etapie rolniczym". Bo gryka jak śnieg biała może być na polu
>>>> przetykana zbożem rozmaitem, pozostałą po poprzednich zasiewach
>>>> pszenicą, a to znowuż żytem.
>>> Stąd właśnie ten strach przed owsem także.
>> W sensie, że wśród owsa łatwiej o obce ziarna zaglutenowanwnych zbóż,
>> niż pomiędzy wyraźnie różnymi nasionami kukurydzy, czy nawet gryki?
>
> Nie spotkałam się z tym, żeby przy celiakii pojawiały się obawy o
> kukurydzę czy kaszę gryczaną, natomiast co do płatków owsianych często
> się takowe pojawiają. Może chodzi o to, że kukurydza (z racji swojej
> wielkości) nie pozwoli sobie w kaszę dmuchać jakiejś pszenicy. Jak jest
> z gryką nie mam pojęcia - może nie tak popularna jak reszta, więc nie
> poświęca się jej tyle uwagi?

Ja się z celiakią bliżej spotkałem dopiero w tym wątku, co chyba dobrze
widać po stopniu mojej ignorancji. Traf chciał, że w tym wątku pojawiły
się również obawy o kaszkę kukurydziana dodana do orzechów w ilościach
tylko nieco większych niż "śladowe". To też skłoniło mnie do rozmyślań
na temat tego, jakąż to wodę z mózgu można robić ludziom, którzy i tak
są mocno doświadczeni przez los. I to wszystko za pieniądze.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2015-04-02 23:46:44

Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Apr 2015 18:13:10 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2015-04-01 21:31, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> W dniu 2015-04-01 o 16:19, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Myślałem wyłącznie o wskazówkach praktycznych -- czy organizm reaguje
>>> na *śladowe* ilości glutenu. Wydaje mi się, że nie, ale ja się na tym
>>> nie znam, więc mogę się mylić.
>>
>> Tego nie wiem, trzeba by zapytać lekarza prowadzącego. Z tego co można
>> wyczytać choćby w wikipedii, to skuteczną metodą leczenia jest jedynie
>> restrykcyjna dieta eliminacyjna. Oczywiście nie należy mylić celiakii z
>> modną ostatnią dietą bezglutenową.
>
> Co by to nie było, nie umiera się na to od razu, gwałtownie i w
> cierpieniach.
> Zwłaszcza po śladowym użyciu.


Ludzie wierzą w negatywne działanie "śladowych ilości czegośtam", ale
równocześnie nie wierzą w oparte na identycznym mechanizmie działanie
pozytywne, czyli homeopatię...
--

Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2015-04-02 23:48:50

Temat: Re: Odp: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 2 Apr 2015 20:57:38 +0200, @ napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:hriajz23bzjf.10bt008a15zet.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 1 Apr 2015 21:41:59 +0200, @ napisał(a):
>>
>>> Tak, celiakia niestety oznacza wrazliwosc na chocby sladowe ilosci
>>> glutenu.
>>> W przypadku osob dotknietych ta choroba, kazda ilosc glutenu (...)
>>
>> Może ludzie niepotrzebnie się katują tą bezglutenową dietą 3-]
>>
>> http://www.geekweek.pl/aktualnosci/20637/nadwrazliwo
sc-na-gluten-to-mit/4
>>
>> "Cierpiący z powodu choroby autoimmunologicznej zwanej celiakią nie mogą
>> spożywać glutenu - to potwierdzony naukowo fakt, jednak ostatnio wyrosła
>> moda, aby ludzie zdrowi również stosowali dietę bezglutenową. Teraz
>> okazuje
>> się, że nadwrażliwość na gluten nie związana z celiakią (Non-Coeliac
>> Gluten
>> Sensitivity, NCGS) może istnieć, ale tylko w naszych głowach.
>>
>> Celiakia to niezbyt przyjemna choroba - ludzie cierpiący z jej powodu mogą
>> wykazywać szereg najróżniejszych symptomów, począwszy od depresji lub
>> nadpobudliwości, bólu w brzuchu i wzdęć przez biegunki i zatwardzenia, po
>> bóle głowy, stawów i uczucie ciągłego zmęczenia, a wszystko to w
>> odpowiedzi
>> na zawarty głównie w zbożowych produktach gluten - mieszaninę białek
>> wywołującą niepożądaną odpowiedź odpornościową organizmu.
>>
>> Lista ta jest tak długa, że ludziom zdrowym, nie cierpiącym z powodu
>> celiakii łatwo było znaleźć u siebie któryś z tych symptomów i
>> zdiagnozować
>> chorobę - a przynajmniej coś na co w 2011 roku ukuty został terminy
>> nadwrażliwości na gluten nie związanej z celiakią (NCGS).
>>
>> I nie chodzi tu wcale o kilka osób - w samych Stanach Zjednoczonych żyje
>> aż
>> 17 milionów ludzi, którzy uważają, że cierpią właśnie z powodu NCGS i to
>> właśnie dzięki nim (i dużo mniejszej grupie chorujących na celiakię - w
>> USA
>> liczy ona około 1.7 miliona osób) przemysł spożywczy zarabia na produktach
>> bezglutenowych 10.5 miliarda dolarów (do 2016 roku liczba ta ma wzrosnąć
>> do
>> 16 miliardów $).
>>
>> Tu przechodzimy do osoby profesora Petera Gibsona z australijskiego Monash
>> University - to właśnie jego badania z 2011 roku pomogły potwierdzić
>> istnienie NCGS. Problem ten jednak nie dawał mu spokoju i postanowił on
>> powtórzyć badania stosując dużo ostrzejsze kryteria (wszystkie posiłki
>> były
>> podawane badanym przez naukowców, wyeliminowano z diety inną, mogącą
>> wywoływać problemy żywność i zbierano próbki kału oraz moczu badanych), a
>> ich wynik jest bardzo zaskakujący - okazuje się bowiem, że wszystko to
>> siedziało w głowie badanych, a gluten nie wywoływał u nich absolutnie
>> żadnych negatywnych skutków. Wszystko było po prostu efektem nocebo
>> (negatywny odpowiednik placebo).
>>
>> Ludzie, którzy podczas badań tych nie otrzymywali w ogóle glutenu, ale
>> mówiono im, że go dostają zaczęli wykazywać niemal wszystkie symptomy
>> celiakii, jeśli natomiast ludziom, którzy twierdzą, że cierpią z powodu
>> NCGS podawano w tajemnicy gluten nie wywoływało to żadnych symptomów.
>>
>> Po raz kolejny (efekt nocebo występuje na przykład w okolicy farm
>> wiatrowych gdzie ludzie wmawiają sobie, że wiatraki wywołują u nich różne
>> choroby) zatem dostajemy potwierdzenie tego, że mózg króluje nad materią i
>> przy odpowiedniej wierze możemy albo pogorszyć swój stan albo w drugą
>> stronę - znacznie go poprawić. W przypadku glutenu dopisać można -
>> zwłaszcza jeśli wiarą tą z pomocą silnego ramienia marketingowego próbuje
>> sterować bogata gałąź przemysłu spożywczego.
>>
>> Źródła: Current Allergy and Asthma Reports, Gastroenterology"
>
> To calkiem mozliwe, przeciez psychika moze i czesto powoduje wystepowanie
> objawow somatycznych roznorakich chorob.
> Jednak czym innym jest celiakia, a czym innym nadwrazliwosc na gluten.

Przecież w cytowanym tekście jest to bardzo wyraźnie powiedziane i
oddzielone, więc nie musisz podkreślać - chyba że dla osób "nieczytatych ze
zrozumieniem"...

--

Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 ... 11


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaki placek na święta?
Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze
Re: Tatuś szczęśliwy?
Jaja se robię (OT ale tylko trochę)
Re: Czosne co zrobić

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »