« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-03-28 23:13:50
Temat: jaki blender do orzechow ?Witam,
Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z domowym
"przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty lub mąki,
tudziez mrozonych owocow w "lody", za pomoca blendera lub miksera.
Jakiego sprzetu uzywacie ?
Ja mam malakser 600 W i blender 400 W i niestety nie podolaly ani samym
mrozonym truskawkom, ani mieszance zlozonej ze slonecznika, orzechow
nerkowca i daktyli.
Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)
zastanawiam sie czym to mozna zrobic, unikajac inwestycji w urzadzenia typu
Vitamix czy Thermomix.
Jezeli macie jakas praktyke w tym temacie to bardzo prosze, podzielcie sie i
doradzcie na jakie parametry w sprzecie zwrocic uwage, zeby sie nie "dlawil"
przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-03-29 00:33:42
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
> Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z domowym
> "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty lub
> mąki, tudziez mrozonych owocow w "lody", za pomoca blendera lub miksera.
> Jakiego sprzetu uzywacie ?
> Ja mam malakser 600 W i blender 400 W i niestety nie podolaly ani samym
> mrozonym truskawkom, ani mieszance zlozonej ze slonecznika, orzechow
> nerkowca i daktyli.
> Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)
> zastanawiam sie czym to mozna zrobic, unikajac inwestycji w urzadzenia
> typu Vitamix czy Thermomix.
> Jezeli macie jakas praktyke w tym temacie to bardzo prosze, podzielcie
> sie i doradzcie na jakie parametry w sprzecie zwrocic uwage, zeby sie
> nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
my mamy pałki i moździerze i nienawidzimy biedy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-03-29 13:12:13
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu sobota, 28 marca 2015 23:14:11 UTC+1 użytkownik @ napisał:
> Witam,
>
> Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z domowym
> "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty lub mąki,
> tudziez mrozonych owocow w "lody", za pomoca blendera lub miksera.
> Jakiego sprzetu uzywacie ?
> Ja mam malakser 600 W i blender 400 W i niestety nie podolaly ani samym
> mrozonym truskawkom, ani mieszance zlozonej ze slonecznika, orzechow
> nerkowca i daktyli.
> Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)
> zastanawiam sie czym to mozna zrobic, unikajac inwestycji w urzadzenia typu
> Vitamix czy Thermomix.
> Jezeli macie jakas praktyke w tym temacie to bardzo prosze, podzielcie sie i
> doradzcie na jakie parametry w sprzecie zwrocic uwage, zeby sie nie "dlawil"
> przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
Blender Kenwood 700W, blender 350W dawał radę aż się zepsuł.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2015-03-29 13:42:51
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Dnia 2015-03-28 23:13, obywatel @ uprzejmie donosi:
> Witam,
>
> Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z domowym
> "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty lub
> mąki, tudziez mrozonych owocow w "lody", za pomoca blendera lub miksera.
> Jakiego sprzetu uzywacie ?
> Ja mam malakser 600 W i blender 400 W i niestety nie podolaly ani samym
> mrozonym truskawkom, ani mieszance zlozonej ze slonecznika, orzechow
> nerkowca i daktyli.
> Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)
> zastanawiam sie czym to mozna zrobic, unikajac inwestycji w urzadzenia
> typu Vitamix czy Thermomix.
> Jezeli macie jakas praktyke w tym temacie to bardzo prosze, podzielcie
> sie i doradzcie na jakie parametry w sprzecie zwrocic uwage, zeby sie
> nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
Robię ręcznym. Ale też myślę o zakupie kielichowego automata, bo od
ręcznego ręce bolą.
Dławienie najczęściej wynika z zapchania noży, w zwykłym blenderze
łatwiej nad tym zapanować.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2015-03-29 20:02:38
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Dnia Sat, 28 Mar 2015 23:13:50 +0100, @ napisał(a):
> zeby sie nie "dlawil"
> przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił.
Co zaś do samego rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej
lub kaszy manny, która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w
tłustą bryłę.
--
XL
Nie musisz szczepić dziecka!
https://vaccgenocide.wordpress.com/2011/06/27/szczep
ienie-dzieci-nie-jest-obowiazkowe-jest-wyrok-sadu/
Inne wyroki w podobnych sprawach:
http://stopnop.pl/prawo/50-orzeczenia-sadow-administ
racyjnych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2015-03-30 05:33:19
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 28 Mar 2015 23:13:50 +0100, @ napisał(a):
>
>> zeby sie nie "dlawil"
>> przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>
> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił.
> Co zaś do samego rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej
> lub kaszy manny, która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać
> w
> tłustą bryłę.
Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim jest
tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z logiką
:-0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2015-03-30 11:32:39
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Pan Pszemol napisał:
>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>
>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy manny,
>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą bryłę.
>
> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim jest
> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z logiką
> :-0
Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2015-03-30 13:07:13
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmhi61n.686.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>
>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy manny,
>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą bryłę.
>>
>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim
>> jest
>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z
>> logiką
>> :-0
>
> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani kaszy tam
nie ma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2015-03-30 13:12:03
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Pan Pszemol napisał:
>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>
>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>> manny, która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać
>>>> w tłustą bryłę.
>>>
>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem
>>> Twoim jest tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą
>>> trochę sprzeczne z logiką
>>> :-0
>>
>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>
> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani
> kaszy tam nie ma.
Są tacy, dla których nawet bez czytania będzie to kaszka na mleku.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2015-03-30 13:47:43
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>> Pan Pszemol napisał:
>>
>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>
>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>> manny,
>>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą
>>>> bryłę.
>>>
>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim
>>> jest
>>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z
>>> logiką
>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>
> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani kaszy
> tam nie ma.
Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła produkcji
masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho" rozumiem, że
chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na przykład do
posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu Ikselka rozszerzyła
temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
Pozdrowienia
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |