« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2015-03-30 13:59:56
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu 2015-03-30 o 13:47, JBP pisze:
> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>> Pan Pszemol napisał:
>>>
>>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>>
>>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>>> manny,
>>>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą
>>>>> bryłę.
>>>>
>>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem
>>>> Twoim jest
>>>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne
>>>> z logiką
>
>>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>>
>> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani
>> kaszy tam nie ma.
>
> Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
> IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła
> produkcji masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho"
> rozumiem, że chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na
> przykład do posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu
> Ikselka rozszerzyła temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
"Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z
domowym "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty
lub mąki"
"Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)"
Pytanie/problem były dość jasne.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2015-03-30 14:24:05
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:55193abb$0$15672$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
>> IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła
>> produkcji masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho"
>> rozumiem, że chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na
>> przykład do posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu
>> Ikselka rozszerzyła temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
>
>
> "Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z domowym
> "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty lub mąki"
>
> "Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)"
>
> Pytanie/problem były dość jasne.
Nie neguję zapytania więc ponowne jego cytowanie jest niepotrzebne. Ponadto
w mojej wypowiedzi były słowa o rozszerzeniu tematu. Jeśli jednak mamy być
skrupulatni, to zwróć, proszę, uwagę na początek przez Ciebie zacytowanych
zdań. Padły tam słowa "w pasty lub mąki", a dalej "na... smakołyki (m.in.
masło...". Myślę, że owe "mąki" i "między innymi" są pewnym upoważnieniem
do szerszej dyskusji.
I nie piszę tego jako adwokat Ikselki, tylko zwykły sumienny czytelnik całej
grupy. Żadne koterie, przyjaźnie, sympatie i antypatie mnie nie interesują.
Pozdrawiam:)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2015-03-30 14:49:09
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?JBP napisało:
> Po prostu Ikselka rozszerzyła temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
Tylko maleńką jej częścią. Napiszmy to wyraźnie, bo znów ktoś by mógł coś
źle zrozumieć.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2015-03-30 15:08:50
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?Dnia Mon, 30 Mar 2015 13:47:43 +0200, JBP napisał(a):
> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>> Pan Pszemol napisał:
>>>
>>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>>
>>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>>> manny,
>>>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą
>>>>> bryłę.
>>>>
>>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim
>>>> jest
>>>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z
>>>> logiką
>
>>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>>
>> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani kaszy
>> tam nie ma.
>
> Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
> IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła produkcji
> masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho" rozumiem, że
> chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na przykład do
> posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu Ikselka rozszerzyła
> temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
>
Dokładnie tak - oddzieliłam. Ta druga opcja to właśnie jak piszesz - do
posypki, także jako wkład do ciasta czy nadzienia. Cóż, ludzie nienawykli
do czytania nie czytają ze zrozumieniem.
--
XL
Nie musisz szczepić dziecka!
https://vaccgenocide.wordpress.com/2011/06/27/szczep
ienie-dzieci-nie-jest-obowiazkowe-jest-wyrok-sadu/
Inne wyroki w podobnych sprawach:
http://stopnop.pl/prawo/50-orzeczenia-sadow-administ
racyjnych
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2015-03-30 16:48:49
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmhihi5.d78.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> JBP napisało:
>
>> Po prostu Ikselka rozszerzyła temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada
>> :)
>
> Tylko maleńką jej częścią. Napiszmy to wyraźnie,
> bo znów ktoś by mógł coś źle zrozumieć.
:-)))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2015-03-30 17:48:38
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu 2015-03-28 o 23:13, @ pisze:
> Witam,
>
> Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z
> domowym "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w
> pasty lub mąki, tudziez mrozonych owocow w "lody", za pomoca blendera
> lub miksera.
> Jakiego sprzetu uzywacie ?
> Ja mam malakser 600 W i blender 400 W i niestety nie podolaly ani
> samym mrozonym truskawkom, ani mieszance zlozonej ze slonecznika,
> orzechow nerkowca i daktyli.
> Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo
> orzechowe) zastanawiam sie czym to mozna zrobic, unikajac inwestycji w
> urzadzenia typu Vitamix czy Thermomix.
> Jezeli macie jakas praktyke w tym temacie to bardzo prosze, podzielcie
> sie i doradzcie na jakie parametry w sprzecie zwrocic uwage, zeby sie
> nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
Nie mieliłam wprawdzie nigdy orzechów ziemnych na posypkę, ale laskowe i
włoskie wiele razy - i przy tych daje radę nawet zwykły młynek do kawy,
jeśli to ma być tylko na posypkę (no chyba że jakieś duże ilości i wtedy
coś się dzieje). Na "mąkę", czyli jak rozumiem bardzo drobno, większą
ilość orzechów laskowych też mieliłam w misce z nożem miksującym (stary
moulinex) bez żadnych dodatków buły czy mąki, z tym że orzechy laskowe
nie są takie tłuste.
Past nie robiłam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2015-03-30 21:18:13
Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 28 Mar 2015 23:13:50 +0100, @ napisał(a):
>
>> zeby sie nie "dlawil"
>> przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>
> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił.
> Co zaś do samego rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej
> lub kaszy manny, która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać
> w
> tłustą bryłę.
Niestety nie moge - zmiksowane orzechy lub pestki beda wykorzystane do
przepisow na potrawy bezglutenowe.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2015-03-30 21:32:10
Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:mfag4f$nbd$1@dont-email.me...
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 28 Mar 2015 23:13:50 +0100, @ napisał(a):
>>
>>> zeby sie nie "dlawil"
>>> przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>
>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił.
>> Co zaś do samego rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej
>> lub kaszy manny, która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać
>> w
>> tłustą bryłę.
>
> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim jest
> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z
> logiką :-0
Tak, gdy robisz maslo orzechowe chodzi o uzyskanie tlustej masy z samych
orzechow - o konsystencji masla.
Ale ja pisalam tez o mieleniu orzechow, migdalow i pestek na mąkę - np.
dodawaną do ciast lub zageszczania sosow- i do tego wlasnie odniosla sie
Ikselka.
Niestety nie moge skorzystac z Jej porady, bo musze wykluczyc gluten, stad
kombinacje z innymi rodzajami skladnikow niz pszenica czy zyto.
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2015-03-30 21:37:14
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?W dniu 2015-03-30 o 21:32, @ pisze:
> musze wykluczyc gluten, stad kombinacje z innymi rodzajami skladnikow
> niz pszenica czy zyto.
Mąka ryżowa, amarantus, zmielone płatki owsiane. Z orzechami ostrożnie,
bo przecież też są silnymi alergenami, zwłaszcza arachidy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2015-03-30 22:09:20
Temat: Re: Odp: jaki blender do orzechow ?"@" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:mfc7in$llq$1@node2.news.atman.pl...
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 28 Mar 2015 23:13:50 +0100, @ napisał(a):
>>
>>> zeby sie nie "dlawil"
>>> przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>
>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił.
>> Co zaś do samego rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej
>> lub kaszy manny, która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać
>> w tłustą bryłę.
>
> Niestety nie moge - zmiksowane orzechy lub pestki beda wykorzystane
> do przepisow na potrawy bezglutenowe.
Oj, to przykre - jestes chora na celiakię?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |