Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 30 Mar 2015 17:48:38 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaki blender do orzechow ?
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 29
Message-ID: <55197056$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.253.17
X-Trace: 1427730518 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8372 79.186.253.17:1716
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363420
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-28 o 23:13, @ pisze:
> Witam,
>
> Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z
> domowym "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w
> pasty lub mąki, tudziez mrozonych owocow w "lody", za pomoca blendera
> lub miksera.
> Jakiego sprzetu uzywacie ?
> Ja mam malakser 600 W i blender 400 W i niestety nie podolaly ani
> samym mrozonym truskawkom, ani mieszance zlozonej ze slonecznika,
> orzechow nerkowca i daktyli.
> Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo
> orzechowe) zastanawiam sie czym to mozna zrobic, unikajac inwestycji w
> urzadzenia typu Vitamix czy Thermomix.
> Jezeli macie jakas praktyke w tym temacie to bardzo prosze, podzielcie
> sie i doradzcie na jakie parametry w sprzecie zwrocic uwage, zeby sie
> nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
Nie mieliłam wprawdzie nigdy orzechów ziemnych na posypkę, ale laskowe i
włoskie wiele razy - i przy tych daje radę nawet zwykły młynek do kawy,
jeśli to ma być tylko na posypkę (no chyba że jakieś duże ilości i wtedy
coś się dzieje). Na "mąkę", czyli jak rozumiem bardzo drobno, większą
ilość orzechów laskowych też mieliłam w misce z nożem miksującym (stary
moulinex) bez żadnych dodatków buły czy mąki, z tym że orzechy laskowe
nie są takie tłuste.
Past nie robiłam.
Ewa
|