Data: 2015-03-31 22:34:37
Temat: Odp: jaki blender do orzechow ?
Od: "@" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5519a5e8$0$2193$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2015-03-30 o 21:32, @ pisze:
>> musze wykluczyc gluten, stad kombinacje z innymi rodzajami skladnikow niz
>> pszenica czy zyto.
>
> Mąka ryżowa, amarantus, zmielone płatki owsiane. Z orzechami ostrożnie, bo
> przecież też są silnymi alergenami, zwłaszcza arachidy.
>
> Ewa
>
Platki owsiane (tak jak kukurydziane) niestety tez moga zawierac gluten,
choc ani owies ani kukurydza w naturze go nie maja. "Nabieraja" glutenu na
tasmach lub w maszynach produkcyjnych, ktore nie sa czyszczone przed zmiana
"asortymentu".
Jezeli chodzi o arachidy, to podobno sa to orzechy wlasciwie bezwartosciowe.
Sam tluszcz, zadnych wartosci. Podobno. Bo pomidory tez mialy zla slawe jako
rakotworcze, po czym sie okazalo, ze dzieki likopenowi (ktore zawieraja)
wlasnie przeciwdzialaja powstawianiu komorek rakowych.
Wszystko zalezy od koniunktury :)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
|