Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 30 Mar 2015 13:59:56 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jaki blender do orzechow ?
References: <mf793h$lu4$1@node1.news.atman.pl>
<146xrmokkfp3l$.if5iwis3eec3.dlg@40tude.net> <mfag4f$nbd$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mfbanb$muu$1@dont-email.me>
<mfbd4q$vmk$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <mfbd4q$vmk$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 41
Message-ID: <55193abb$0$15672$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.186.253.17
X-Trace: 1427716796 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15672 79.186.253.17:1180
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363410
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-30 o 13:47, JBP pisze:
> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>> Pan Pszemol napisał:
>>>
>>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>>
>>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>>> manny,
>>>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą
>>>>> bryłę.
>>>>
>>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem
>>>> Twoim jest
>>>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne
>>>> z logiką
>
>>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>>
>> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani
>> kaszy tam nie ma.
>
> Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
> IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła
> produkcji masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho"
> rozumiem, że chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na
> przykład do posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu
> Ikselka rozszerzyła temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
"Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z
domowym "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty
lub mąki"
"Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)"
Pytanie/problem były dość jasne.
Ewa
|