Data: 2015-03-30 13:47:43
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: "JBP" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>> Pan Pszemol napisał:
>>
>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>
>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>> manny,
>>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą
>>>> bryłę.
>>>
>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem Twoim
>>> jest
>>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne z
>>> logiką
>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>
> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani kaszy
> tam nie ma.
Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła produkcji
masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho" rozumiem, że
chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na przykład do
posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu Ikselka rozszerzyła
temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
Pozdrowienia
JBP
|