Data: 2015-03-30 13:59:56
Temat: Re: jaki blender do orzechow ?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-03-30 o 13:47, JBP pisze:
> Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>> Pan Pszemol napisał:
>>>
>>>>>> zeby sie nie "dlawil" przy robieniu masla z orzechow czy migdalow.
>>>>>
>>>>> Nie ma takiej możliwości, żeby się nie dławił. Co zaś do samego
>>>>> rodrabniania na sucho - trzeba dodać nieco bułki tartej lub kaszy
>>>>> manny,
>>>>> która wchłonie tłuszcz z orzechów i nie będą się zlepiać w tłustą
>>>>> bryłę.
>>>>
>>>> Wydawało mi się, że gdy robisz masło orzechowe to właśnie celem
>>>> Twoim jest
>>>> tłusta bryła i dodatki kaszy czy bułki tartej będą trochę sprzeczne
>>>> z logiką
>
>>> Dla prawdziwego fachowca taka robota to jak bułka z masłem.
>>
>> Czytałem skład kilku różnych maseł orzechowych i bułki tartej ani
>> kaszy tam nie ma.
>
> Panowie, tym razem chyba trochę "czepiacie się" :)
> IMO Ikselka wyraźnie oddzieliła _dwie_ sprawy. Pierwsza dotyczyła
> produkcji masła, ale od słów "co zaś do samego rodrabniania na sucho"
> rozumiem, że chodziło o bardzo drobno zmielone/pokruszone orzechy, na
> przykład do posypki, połączenia z mąką do pieczenia, itp. Po prostu
> Ikselka rozszerzyła temat i podzieliła się wiedzą, jaką posiada :)
"Zwracam sie z prosba do grupowiczow, ktorzy maja doswiadczenia z
domowym "przetwarzaniem" orzechow, migdalow i rozmaitych pestek w pasty
lub mąki"
"Czytajac rozmaite przepisy na domowe smakolyki (m. in. maslo orzechowe)"
Pytanie/problem były dość jasne.
Ewa
|