| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-30 08:55:13
Temat: OmletyWitam! :-))))
Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
polamie w rekach. :-)))
Nie zgadzam sie ze Smoczyca, ze nie ma tu normalnych prepisow. Znalazlam
kilka na golabki ;-), a poza tym ja np. polecalam omlet, ktory sie lamie.
Omlet, ktory ja lubie przygotowywac z dobrym serem plesniowym, liscmi rukoli
i pomidorem. Omlet ten niestety peka i wyglada pieknie, ale w takiej wersji
nie nadaje sie juz do zjedzenia ani na zimno, ani na sniadanie do pracy.
Pozdrawiam serdecznie! :-)))))
Lakoma Poziomka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-30 09:51:41
Temat: Re: OmletyDnia Wed, 30 Jul 2003 10:55:13 +0200, Waćpanna lub Waćpan Poziomka, w
wiadomości <bg80th$a4p$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Witam! :-))))
> Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
> kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
> Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
> polamie w rekach. :-)))
Ależ proszę.
2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól
zółtka ubić z mlekiem i mąką, dodać pianę z białek
i cała filozofia :) wychodzi zawsze bardzo smaczny, a do konfitur w sam raz
najlepiej smażyć na dośc małej patelni, żeby nie było problemu z
przewracaniem
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Zdjęcie z wyjątkowo głupim wyrazem twarzy, ale z firmową kartką:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
*urocza czarodziejka i naprawdę przemiła dziewczyna* [Proteus]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 15:45:36
Temat: Re: Omlety
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
> Ależ proszę.
> 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól
> zółtka ubić z mlekiem i mąką, dodać pianę z białek
> i cała filozofia :) wychodzi zawsze bardzo smaczny, a do konfitur w sam
raz
> najlepiej smażyć na dośc małej patelni, żeby nie było problemu z
> przewracaniem
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
Jaja (w temperaturze pokojowej musza byc) lekko roztrzepuje sie z woda-
zimna woda! Z mlekiem -bywaja twarde. No to Twoj bedzie twardy. Nie polamie
sie. :-)))
Pozdrowienia i dziekuje :-))))
Poziomka
P.S. Myslalam, ze to jakas wieksza filozofia. :-))) Ja robilam ze zsiadlym
mlekiem i odrobina cukru, oprocz soli. Teraz chce zrobic z marmolada
pomaranczowa, posypane skorka i skropione alkoholem. Z woda zamiast mleka.
Z mlekiem zrobie na wynos.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 20:22:06
Temat: Re: OmletyDnia Wed, 30 Jul 2003 17:45:36 +0200, Waćpanna lub Waćpan Poziomka, w
wiadomości <bg8ov1$fmc$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>> Ależ proszę.
>> 2 jaja, 2 łyżki mąki, 2 łyżki mleka, sól
>> zółtka ubić z mlekiem i mąką, dodać pianę z białek
>> i cała filozofia :) wychodzi zawsze bardzo smaczny, a do konfitur w sam
> raz
>> najlepiej smażyć na dośc małej patelni, żeby nie było problemu z
>> przewracaniem
> Jaja (w temperaturze pokojowej musza byc) lekko roztrzepuje sie z woda-
> zimna woda! Z mlekiem -bywaja twarde. No to Twoj bedzie twardy. Nie polamie
> sie. :-)))
za żadne skarby świata on twardy nie jest. jest miękki i puszysty :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
Zdjęcie z wyjątkowo głupim wyrazem twarzy, ale z firmową kartką:
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
*urocza czarodziejka i naprawdę przemiła dziewczyna* [Proteus]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 18:23:15
Temat: Re: OmletyPoziomka wystukał:
> Witam! :-))))
> Chcialam Was prosic o jakis ciekawy przepis na omlet. Mam oczywiscie ksiazki
> kucharskie, ale moze Wy macie jakies propozycje? Jakis wyprobowany przepis.
> Chodzi mi o omlet, ktory bedzie pasowal do konfitur i ktory mi sie nie
> polamie w rekach. :-)))
> Nie zgadzam sie ze Smoczyca, ze nie ma tu normalnych prepisow. Znalazlam
> kilka na golabki ;-), a poza tym ja np. polecalam omlet, ktory sie lamie.
> Omlet, ktory ja lubie przygotowywac z dobrym serem plesniowym, liscmi rukoli
> i pomidorem. Omlet ten niestety peka i wyglada pieknie, ale w takiej wersji
> nie nadaje sie juz do zjedzenia ani na zimno, ani na sniadanie do pracy.
> Pozdrawiam serdecznie! :-)))))
Skoro o omletach mowa...
Zrobiłam sobie ostatnio maraton przez Jeżycjadę i natrafiłam tam na opis
robienia czegośm co zostało nazwane omletem i ze składników wyglądało
nawet zachęcająco, tyle że opisywana była *nieudana* próba
przyrządzenia...
Ja wolałabym przepis na udany omlet więc podaję co zapamiętałam z ksiażki:
Omlet był z 6 jaj (ale to chyba było za dużo), szynki, groszku
konserwowego i papryki, chyba również mąki.
Do ubitej z białek piany dodano mąkę, żółtka i posostałe składniki,
podsmażono na patelni (bez mieszania) a następnie wstawiono do nagrzanego
piekarnika.
No i teraz pytanie - co należy zmienić/dodać/usunąć żeby wyszła jadalna
potrawa?
Jo'Asia
--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Ze zbiorów biblioteki pintyjskiej: "Rybonosz"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |