Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Orzeszki ziemne na MM
Date: Wed, 25 Dec 2002 23:31:38 +0100
Organization: misica i spółka :))
Lines: 43
Sender: m...@p...onet.pl@dial777.wroclaw.dialog.net.pl
Message-ID: <a...@m...pl>
References: <au6n77$dee$1@news.tpi.pl> <au6o1g$a1d$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial777.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1040855774 18384 217.30.133.15 (25 Dec 2002 22:36:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Dec 2002 22:36:14 GMT
User-Agent: Hamster/1.3.23.0
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.5
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:13201
Ukryj nagłówki
Użytkownik "melaine" <m...@w...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:au6o1g$a1d$1@news.gazeta.pl...
> Natomiast jeszcze sobie myślę, czy nie jest to
> podobna historia jak z marchewką (gotowana a surowa).
> Przecież orzeszki są prażone, więc czy nie podwyższa się ich IG?
Indeks glikemiczny produktu jest tym niższy im bardziej produkt jest
"ciężkostrawny". Ale "ciężkostrawny" w sensie - długo trawiony. Coś co jest
powoli trawione, powoduje, że organizm uwalnia z tego glukozę do krwi po
trochu i dlatego, nie występuje duży skok glukozy we krwi. Dlatego też
produkty wysoko przetworzone - które są łatwo przyswajane - np. pieczywo z
białej mąki pszennej czy też czysta glukoza w proszku mają takie wysokie IG.
Organizm bardzo szybko daje sobie radę z takim produktem, szybko go trawi i
szybko wyrzuca glukozę z tego co strawił do krwi (dlatego pieczywo pszenne
polecane jest jako łatwo strawne osobom starszym, rekonwalescentom itp.).
Produkt ma niższe IG (jest dłużej trawiony) gdy jest włóknisty (włóknista
osłonka nasion i owoców), zawiera tłuszcz, błonnik ale także od innych
czynników.
Dlatego właśnie gotowana marchew ma wysokie IG. Gotowanie zmniejsza jej
włóknistość, powoduje także, że cukier zawarty w marchewce staje się łatwo
przyswajalny, następuje rozłożenie wielocukrów na cukry proste
Natomiast jeśli chodzi o orzechy, to ich prażenie obniża ich IG. Stają się
one przez to ciężej strawne, organizm dłużej się z nimi zmaga.
Jak widać nie sama obróbka cieplna podwyższa IG produktu, ale jej wpływ na
zmiany zachodzące w tym produkcie (zmniejszenie łykowatości, rozłożenie
wielocukrów na cukry proste).
Rozpisałam się, ale mam nadzieję, że to rozwieje panujący wśród niektórych
osób pogląd, że obróbka cieplna i gotowanie tylko i wyłącznie podwyższa IG
potrawy.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Mówią, że miłość umiera między dwojgiem ludzi.
To nieprawda, nie umiera. Opuszcza tylko człowieka.
Odchodzi, gdy nie jest jej wart. (W. Faulkner )
http://www.misiczka.republika.pl
|