« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2019-02-27 08:28:23
Temat: Re: Osad w winie - Sery twardeW dniu 2019-02-25 o 13:21, stefan pisze:
> W dniu 2019-02-25 o 08:36, Trybun pisze:
>> W dniu 2019-02-22 o 21:53, Animka pisze:
>>> W dniu 2019-02-22 o 9:54, Trybun pisze:
>>>> W dniu 2019-02-21 o 20:10, Trefniś pisze:
>>>>>
>>>>> Trochę poza tematem:
>>>>> Czy ktoś ma pomysł, dlaczego sklepy wielkopowierzchniowe tak
>>>>> uparcie sprzedają sery żółte krojone w plastry? Małe sklepiki
>>>>> pewnie niedługo też pójdą w tym kierunku...
>>>>> Nie rozumiem tego pomysłu. Zwłaszcza, że to przecież degraduje
>>>>> nawet najsmaczniejszy ser, jeśli takowy by się przypadkiem zdarzył!
>>>>>
>>>>
>>>> Osobiście uważam że to jest bardzo dobra koncepcja, np potrzebna do
>>>> śniadania określona ilość to można kupić taką ilość plasterków.
>>>
>>> Lubię bardzo żółty ser, ale jakis czas temu odkryłam, że on mnie nie
>>> służy. Z pół roku nie kupowałam tego. Parę dni temu kupiłam Podlaski
>>> (niby niezły w smaku) w plasterkach zapaczkowany, no i dostałam
>>> uczulenia, znowu zaczęły mi wyłazić włosy, kasłałam, charczałam. Z
>>> wielkim smutkiem musiałam wyrzucić ten ser i dolegliwości przeszły,
>>> tylko uczulenie na nogach jeszcze uciążliwe, przykre. Nie wiem kiedy
>>> mi to przejdzie, a wydałam już sporo kasy na różne maści i różne
>>> zyrteksy, które nie pomagają. W sumie nie ma co jeść, bo nie
>>> wiadomo, czy człowiek nie kupi mięsa ze świńską grypą itp. Teraz i
>>> ludzie się tym zarażają.
>>>
>>>
>>
>> Po każdym rodzaju sera występuje to uczulenie? Próbowałaś czegoś
>> takiego jak to co w Poznaniu nazywamy "gzikiem"? Jest to biały ser
>> wymieszany z śmietana z dodatkiem szczypiorku czy cebuli i ew zielny
>> koperek.
>>
> tłuczone ziemniaki z gzikiem.... Błeeeeeeeee/
> pozdr
> Stefan
>
>
>
W poznańskim mówią o tym - "pyry z gzikiem".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2019-02-27 08:29:13
Temat: Re: Osad w winie - Sery twardeW dniu 2019-02-25 o 15:21, Animka pisze:
>
>>>> Lubię bardzo żółty ser, ale jakis czas temu odkryłam, że on mnie
>>>> nie służy. Z pół roku nie kupowałam tego. Parę dni temu kupiłam
>>>> Podlaski (niby niezły w smaku) w plasterkach zapaczkowany, no i
>>>> dostałam uczulenia, znowu zaczęły mi wyłazić włosy, kasłałam,
>>>> charczałam. Z wielkim smutkiem musiałam wyrzucić ten ser i
>>>> dolegliwości przeszły, tylko uczulenie na nogach jeszcze uciążliwe,
>>>> przykre. Nie wiem kiedy mi to przejdzie, a wydałam już sporo kasy
>>>> na różne maści i różne zyrteksy, które nie pomagają. W sumie nie ma
>>>> co jeść, bo nie wiadomo, czy człowiek nie kupi mięsa ze świńską
>>>> grypą itp. Teraz i ludzie się tym zarażają.
>>>>
>>>>
>>>
>>> Po każdym rodzaju sera występuje to uczulenie? Próbowałaś czegoś
>>> takiego jak to co w Poznaniu nazywamy "gzikiem"? Jest to biały ser
>>> wymieszany z śmietana z dodatkiem szczypiorku czy cebuli i ew zielny
>>> koperek.
>>
>> Bardzo lubię. Kupuje jakiś dobry twarożek w paczce. Najczęściej to
>> jem zmieszany ze śmietaą i cukrem. Jestem też uczulona na jajka i
>> nabiał, ale czasami nie wytrzymuję i po prostu jem.
>
> Ps. Gzika nie widziałam na oczy.
>
>
To tylko taka nazwa regionalna. A twarożek z śmietaną i zieleniną czy
ziołami to nie tylko polski specjał.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2019-02-27 08:29:33
Temat: Re: Osad w winie - Sery twardeW dniu 2019-02-25 o 15:13, Animka pisze:
>
>>>
>>
>> Właśnie taki sklep miałem na myśli, plasterki krojone są w sklepie z
>> bloku. W pobliskim Polo nawet na opakowaniu podają ilość plasterków.
>
> Jeszcze lepszy jest starty kawałek na tarce (w domu)-na wiórki. Fajnie
> i szybko się trze.
>
>
Jako składnik kanapki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2019-02-27 12:14:02
Temat: Re: Osad w winie - Sery twardeW dniu 2019-02-27 o 9:29, Trybun pisze:
>>> Bardzo lubię. Kupuje jakiś dobry twarożek w paczce. Najczęściej to
>>> jem zmieszany ze śmietaą i cukrem. Jestem też uczulona na jajka i
>>> nabiał, ale czasami nie wytrzymuję i po prostu jem.
>>
>> Ps. Gzika nie widziałam na oczy.
>>
>>
>
> To tylko taka nazwa regionalna. A twarożek z śmietaną i zieleniną czy
> ziołami to nie tylko polski specjał.
Na myśl mi nie przyszło, że to twarożek z zieleniną ;-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2019-02-27 12:16:16
Temat: Re: Osad w winie - Sery twardeW dniu 2019-02-27 o 9:29, Trybun pisze:
> W dniu 2019-02-25 o 15:13, Animka pisze:
>>
>>>>
>>>
>>> Właśnie taki sklep miałem na myśli, plasterki krojone są w sklepie z
>>> bloku. W pobliskim Polo nawet na opakowaniu podają ilość plasterków.
>>
>> Jeszcze lepszy jest starty kawałek na tarce (w domu)-na wiórki. Fajnie
>> i szybko się trze.
>>
>>
>
> Jako składnik kanapki?
Na chleb z masłem kładę. Teraz musialam przystopować z tym serem zółtym
na jakiś czas. Jakie są w tych serach składniki to wiedzą tylko ci co je
robią.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |