« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-11 07:32:51
Temat: [P] Kartacze, byliny i kołdunyTak jak obiecałam parę dni temu (przepraszam, że tyle mi to zajęło) podaje
przepisy na litewskie specjały. Przepisy te pochodzą z Wędrówek Roberta
Makłowicza.
KARTACZE LITEWSKIE (CEPELINY)
Nadzienie:
0,5 kg mięsa mielonego
duża cebula
majeranek
pieprze ziołowy
pieprz czarny
Ciasto:
1 kg ziemniaków surowych
duża cebula
0,5 kg puree z ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
sól
Sos:
cebula
grzyby (świrze lub suszone wcześniej namoczone)
śmietana
Aby przygotować nadzienie należy podsmażyć drobno posiekana cebulkę. Dodać
ja do surowego mięsa mielonego i przyprawić majerankiem i pieprzem ziołowym
oraz odrobiną czarnego.
Na ciasto trzeba zetrzeć 1 kg surowych ziemniaków i cebule, dokładnie
odcisnąć. Dodać puree z ugotowanych ziemniaków i posolić. Dokładnie
wymieszać.
Z masy lepić kulki wielkości pyzy, rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu i
zakleić w kulkę.
Gotowe kartacze wrzucamy na mocno wrzącą wodę i gotujemy 20 min.
Zrobić sos - drobniutko posiekać cebulę, podsmażyć, dodać pokrojone drobno
grzyby. Przesmażyć. Wlać na patelnię trochę słodkiej śmietanki i jeszcze
chwilkę przesmażyć. Sos ma być bardzo gęsty.
Kartacze wyłożyć na talerz i polać sosem. Można podawać z surówką.
BYLINY LITEWSKIE
Ciasto:
1 kg surowych ziemniaków
duża cebula
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
jarzynka (Vegeta)
Nadzienie:
Identyczne jak do Kartaczy.
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Odcedzić. Dodać jajka i mąkę.
Przyprawić jarzynką. Wymieszać
Na gorący tłuszcz kłaść placki, na nich ułożyć porcję farszu i na wierzch
znowu ciasto (tak by powstały placki z farszem w środku). Jak spód się
zrumieni - przewrócić.
Podawać polane śmietaną i posypane szczypiorkiem.
KOŁDUNY LITEWSKIE
Ciasto:
35 dkg maki
1 jajko
woda
sól
Nadzienie:
40 dkg mięsa mielonego wołowego + polędwica
25 dkg łaju wołowego (tłuszcz)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
łyżeczka pieprzu
sól
2 łyżki stołowe wody jeśli mięso jest zbyt suche.
Wyrobić ciasto z mąki, jajka, wody i soli (to ma być ciasto jak na pierogi).
Wszystkie składniki farszu wymieszać.
Lepić jak pierogi, szczelnie zaklejając.
Kołduny wrzuca się do wrzącego rosołu i gotuje 5-6 min.
Podaje się w rosole (mocnym i esencjonalnym) posypane pietruszką.
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-11 07:50:03
Temat: Re: [P] Kartacze, byliny i kołduny> BYLINY LITEWSKIE
>
NTG, na ten temat proszę pisać na pl.rec.ogrody
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 14:27:49
Temat: Re: [P] Kartacze, byliny i kołdunyKyllyan wrote:
>> BYLINY LITEWSKIE
>>
> NTG, na ten temat proszę pisać na pl.rec.ogrody
ROTFL :-)
Chyba raczej "bliny"... ;-)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-13 16:55:15
Temat: Re: [P] Kartacze, byliny i kołduny
Bożena wrote:
>
> Kyllyan wrote:
> >> BYLINY LITEWSKIE
> >>
> > NTG, na ten temat proszę pisać na pl.rec.ogrody
>
> ROTFL :-)
>
> Chyba raczej "bliny"... ;-)
>
> Bozenka z Wilna :o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
> www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
>
Bozenko, czy mozesz do mnie napisac? twoje adresy niestety odbijaja...te
ze strony internetowej tez.
Magdalena Bassett
m...@o...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |