Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.task.gda.pl!news.pseinfo.pl!not-for-mail
From: "Bakino" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Kartacze, byliny i kołduny
Date: Thu, 11 Sep 2003 09:32:51 +0200
Organization: Polskie Sieci Elektroenergetyczne - INFO Sp. z o.o.
Lines: 165
Message-ID: <bjp8f3$u9d$1@mex.pseinfo.pl>
NNTP-Posting-Host: mex.pseinfo.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1063266357 13320 213.134.155.196 (11 Sep 2003 07:45:57
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Sep 2003 07:45:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172995
Ukryj nagłówki
Tak jak obiecałam parę dni temu (przepraszam, że tyle mi to zajęło) podaje
przepisy na litewskie specjały. Przepisy te pochodzą z Wędrówek Roberta
Makłowicza.
KARTACZE LITEWSKIE (CEPELINY)
Nadzienie:
0,5 kg mięsa mielonego
duża cebula
majeranek
pieprze ziołowy
pieprz czarny
Ciasto:
1 kg ziemniaków surowych
duża cebula
0,5 kg puree z ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
sól
Sos:
cebula
grzyby (świrze lub suszone wcześniej namoczone)
śmietana
Aby przygotować nadzienie należy podsmażyć drobno posiekana cebulkę. Dodać
ja do surowego mięsa mielonego i przyprawić majerankiem i pieprzem ziołowym
oraz odrobiną czarnego.
Na ciasto trzeba zetrzeć 1 kg surowych ziemniaków i cebule, dokładnie
odcisnąć. Dodać puree z ugotowanych ziemniaków i posolić. Dokładnie
wymieszać.
Z masy lepić kulki wielkości pyzy, rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu i
zakleić w kulkę.
Gotowe kartacze wrzucamy na mocno wrzącą wodę i gotujemy 20 min.
Zrobić sos - drobniutko posiekać cebulę, podsmażyć, dodać pokrojone drobno
grzyby. Przesmażyć. Wlać na patelnię trochę słodkiej śmietanki i jeszcze
chwilkę przesmażyć. Sos ma być bardzo gęsty.
Kartacze wyłożyć na talerz i polać sosem. Można podawać z surówką.
BYLINY LITEWSKIE
Ciasto:
1 kg surowych ziemniaków
duża cebula
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej
jarzynka (Vegeta)
Nadzienie:
Identyczne jak do Kartaczy.
Surowe ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Odcedzić. Dodać jajka i mąkę.
Przyprawić jarzynką. Wymieszać
Na gorący tłuszcz kłaść placki, na nich ułożyć porcję farszu i na wierzch
znowu ciasto (tak by powstały placki z farszem w środku). Jak spód się
zrumieni - przewrócić.
Podawać polane śmietaną i posypane szczypiorkiem.
KOŁDUNY LITEWSKIE
Ciasto:
35 dkg maki
1 jajko
woda
sól
Nadzienie:
40 dkg mięsa mielonego wołowego + polędwica
25 dkg łaju wołowego (tłuszcz)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
łyżeczka pieprzu
sól
2 łyżki stołowe wody jeśli mięso jest zbyt suche.
Wyrobić ciasto z mąki, jajka, wody i soli (to ma być ciasto jak na pierogi).
Wszystkie składniki farszu wymieszać.
Lepić jak pierogi, szczelnie zaklejając.
Kołduny wrzuca się do wrzącego rosołu i gotuje 5-6 min.
Podaje się w rosole (mocnym i esencjonalnym) posypane pietruszką.
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|