« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-11 07:48:48
Temat: zielona soczewicaWitam.
Wczoraj zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z zielonej soczewicy, jabłka, sera
żółtego i cebulki. Do tego dużo soku z cytryny, sól, pierz i majonez. Bardzo
smaczna.
Zostało mi jeszcze trochę ugotowanej soczewicy i mam pytanie co mogę jeszcze
dobrego z niej zrobić?. Chyba nada się na kotlety wegetariańskie, tylko nie
mam pomysłu jak je przyrządzić. Będę wdzięczna za rady.
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-11 08:00:40
Temat: Re: zielona soczewica
Użytkownik Anna Styś <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bjp998$o39$...@n...onet.pl...
> Witam.
>
> Wczoraj zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z zielonej soczewicy, jabłka, sera
> żółtego i cebulki. Do tego dużo soku z cytryny, sól, pierz i majonez.
Bardzo
> smaczna.
> Zostało mi jeszcze trochę ugotowanej soczewicy i mam pytanie co mogę
jeszcze
> dobrego z niej zrobić?. Chyba nada się na kotlety wegetariańskie, tylko
nie
> mam pomysłu jak je przyrządzić. Będę wdzięczna za rady.
......jezeli soczewice ugotowalas na dosc sypko...polecam....cos delikatnego
i orginalnego.
Soczewica, drobno pokrojona marchewka, drobno zsiekana cebula.....wymieszac
z sosem sojowym w bardzo rozsadnej ilosci i olejem....dotrzec minimalna
ilosc swiezego imbiru.....
Podac w towarzystwie plastra wedzonego lososia.....z ciemnym chlebem
albo jezeli soczewica rozgotowana to....dosmazyc troche cebuli, dosmazyc
symboliczna ilosc boczku i zmiksowac to wszystko na paste....dodac
ewentualnie oliwy....i podciagnac smak sosem sojowym....duzo sie tego nie
zje ale ciekawe!
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 08:11:29
Temat: Re: zielona soczewica
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bjp998$o39$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Wczoraj zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z zielonej soczewicy, jabłka, sera
> żółtego i cebulki. Do tego dużo soku z cytryny, sól, pierz i majonez.
Bardzo
> smaczna.
> Zostało mi jeszcze trochę ugotowanej soczewicy i mam pytanie co mogę
jeszcze
> dobrego z niej zrobić?. Chyba nada się na kotlety wegetariańskie, tylko
nie
> mam pomysłu jak je przyrządzić. Będę wdzięczna za rady.
>
A ja proponuję ugotować ryż (w przepisie połowę objętości soczewicy), dodać
tłuszcz, sół, curry i koniecznie duże ilości zielonej pietruszki. Można jeść
na ciepło, zimno i zamrażać.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 08:24:29
Temat: Re: zielona soczewica
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bjp998$o39$1@news.onet.pl...
> Zostało mi jeszcze trochę ugotowanej soczewicy i mam pytanie co mogę
jeszcze
> dobrego z niej zrobić?. Chyba nada się na kotlety wegetariańskie, tylko
nie
> mam pomysłu jak je przyrządzić. Będę wdzięczna za rady.
Ja takie nadmiary wykorzystuję do farszu np. do gołąbków lub warzyw (np.
kabaczków)
Gotuję ryż, na patelni podsmażam warzywa i cebulkę, mieszam z ryżem,
doprawiam (np. curry), lub zamiast warzyw pieczarki.
Ryż z soczewicą (i innymi strączkowymi) tworzy zestaw pełnowartościowego
białka - nie potrzeba tego niczym uzupełniać.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 09:34:20
Temat: Re: zielona soczewicaDoskonałe są pierogi z nadzieniem z soczewicy!
Pierogi z soczewica (podawany przepis w programie R. Makłowicza)
Składniki:
Ciasto:
3 szkl. maki,
1/4 szkl. wody,
1/4 szkl. mleka,
1 jajo,
sól
Farsz:
1/2 kg zielonej soczewicy,
20 g boczku wedzonego,
3 cebule,
sól i pieprz
Farsz:
Soczewice bez moczenia ugotowac,
wymieszac z cebula poszatkowana i duszona na skwarkach i przyprawami do
smaku.
Ciasto:
Mąkę wsypac do miski, zrobic maly dolek.
Wbic jajo, posolic, dodac mleko i wode i calosc dobrze wyrobic na sprezyste
ciasto.
Ciasto rozwalkowac, wykrawac szklanka kólka, nakladac farsz i zlepiac
pierogi.
Wrzucac na wrzatek osolony, przemieszac i ugotowac.
Podawac z omasta zrobiona z cebulki i boczku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 11:44:42
Temat: Re: zielona soczewicaUżytkownik "fankams" <i...@p...fm> napisał w
wiadomości news:bjpfj0$q8q$1@zeus.man.szczecin.pl...
> Doskonałe są pierogi z nadzieniem z soczewicy!
>
> Pierogi z soczewica (podawany przepis w programie R. Makłowicza)
> Składniki:
> Ciasto:
> 3 szkl. maki,
> 1/4 szkl. wody,
> 1/4 szkl. mleka,
> 1 jajo,
> sól
>
> Farsz:
> 1/2 kg zielonej soczewicy,
> 20 g boczku wedzonego,
> 3 cebule,
> sól i pieprz
>
> Farsz:
> Soczewice bez moczenia ugotowac,
> wymieszac z cebula poszatkowana i duszona na skwarkach i przyprawami do
> smaku.
> Ciasto:
> Mąkę wsypac do miski, zrobic maly dolek.
> Wbic jajo, posolic, dodac mleko i wode i calosc dobrze wyrobic na
sprezyste
> ciasto.
> Ciasto rozwalkowac, wykrawac szklanka kólka, nakladac farsz i zlepiac
> pierogi.
> Wrzucac na wrzatek osolony, przemieszac i ugotowac.
> Podawac z omasta zrobiona z cebulki i boczku.
>
>
Dziękuję, ale nie jem mięsa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |